Sasaldē dārza labumus pēc dietoloģes Lolitas Neimanes ieteikumiem!

Kabači, cukīni, zaļie zirnīši, dažādi zaļumi un ogas - dārzos raža sāk ienākties tik liela, ka labumu pietiek ne tikai tūlītējai ēšanai, bet arī sāk palikt pāri uzglabāšanai ziemā. Diētas ārste Lolita Neimane dārzeņu, augļu, ogu un zaļumu saglabāšanai iesaka tieši saldēšanu. Viņas saldētavā pamazām gulst uz terases pašas izaudzētie zaļumi un kabači.

ĪSUMĀ:

“Saldēšana ir labākais veids, kā vispār kaut ko uzglabāt,” uzsver diētas ārste. Uzturvērtība vislabāk saglabāsies tad, ja dārzeņus, augļus vai ogas sasaldēs svaigus uzreiz pēc lasīšanas vai iegādes. Ja dārza labumus pirms tam glabās istabas temperatūrā un, iespējams, pat ļaus tiem nedaudz apvīst, uzturvērtība noteikti būs mazāka. Tāpat saldētos produktus nevajadzētu atlaidināt un saldēt no jauna – arī tas mazinās uzturvērtību.

Dārza labumi vairs nebūs tik vērtīgi arī tad, ja tos glabās saldētavā līdz nākamajai ražas sezonai. “Nav tā, ka saldētavā var turēt produktus gadiem. Varbūt septembrī vēl nesāks lietot sasaldēto, bet decembrī, janvārī un februārī saldētava ir cītīgi jātukšo, lai, sākoties jaunajai ražai, tur vēl nemētātos aizpagājušā gada avenes,” uzsver diētas ārste.  

Sēnes labāk iepriekš apcept

Neimane atzīst, ka viņa ir liela saldēšanas fane: “Saldēt var pilnīgi visu, izņemot gurķus – diez vai tos vajadzētu saldēt. Man ļoti patīk sasaldēt cukīni – ja ir izaugusi laba raža, tos var sagriezt mazos gabaliņos un sasaldēt. Tā būs burvīga piedeva gan biezzupām, gan sautējumiem.”

Vienīgais izņēmums, ko nav vēlams saldēt svaigā veidā, ir sēnes. “Tās tomēr labāk ir apcept pirms saldēšanas, īpaši gailenes, jo var gadīties, ka, saldētas svaigā veidā, tās var kļūt rūgtas,” paskaidro diētas ārste.

Ogas var saldēt bez cukura

Arī ogas diētas ārste jau sen uzglabā saldējot, nevis vasaras karstumā pavadot krietnu laiku pie zaptes grāpja, tās vārot un pamatīgi cukurojot. “Kad ziemā vēlos ogas, izņemu no saldētavas paciņu, sablendēju ogas ar nedaudz cukura un tās ir gatavas ātrai ēšanai. Ja vāra ievārījumu, tam vienmēr vajadzēs vairāk cukura, nekā gatavojot tūlītējai ēšanai,” uzsvēra Neimane, piebilstot, ka saldēšanai piemērotas ir visas tradicionālās Latvijas vasaras ogas - jāņogas, ērkšķogas, upenes, zemenes, avenes.

Vaicāta, vai nereti dzirdētais ieteikums ogām pirms saldēšanas pievienot nedaudz cukura labākai vitamīnu saglabāšanai, ir pamatots, diētas ārste atbild - lai varētu to viennozīmīgi pateikt, laboratorijā būtu jāveic analīzes. Neimane pati agrāk pirms saldēšanas pievienojusi nedaudz cukura: “Šķita, ka tad ogas ir foršākas, bet pēdējā laikā nelieku cukuru un sanāk ļoti labi”.

Ja ir iespēja, jāpērk atsevišķa saldētava

Ja ir iespēja un vieta atļauj, diētas ārste iesaka mājās iegādāties atsevišķu saldētavu, ne tikai izmantot ledusskapī iebūvēto saldētavu. "Man gan pašai tādas nav. Ir ledusskapis ar diezgan lielu saldētāvu, bet tāpat gribētos, lai ir vēl vairāk vietas,” atzīst diētas ārste.

Ja saldētava nav liela un jāizvēlas, ko saglabāt ziemas krājumiem, Neimane iesaka dot priekšroku ogām, sēnēm un zaļumiem.

Burkāni, kāposti un bietes ir pieejami visu gadu un to cena nav liela, taču ziemā neliels pušķītis diļļu vai pētersīļu maksā daudz, norāda diētas ārste.

Reiz gan viņa ir saldējusi arī burkānus: “Vienu gadu mums bija iespēja tikt burkānu laukā. Tā kā man nav pagraba, kur burkānus smiltīs varētu glabāt, es tos sasaldēju un izdevās ļoti forši”.

Saldē uz terases izaudzēto

Zaļumi uz diētas ārstes Lolilta Neimanes terases. Podā, kura pagaidām redzami mazi asniņi, dīgst spināti un spinātzemenes.

Neimanes saldētavu galvenokārt piepilda pašas audzēti garšaugi – uz pilsētas dzīvokļa terases viņa izaudzē koriandru, timiānu, piparmētras, lokus, pētersīļus un citus zaļumus: “Visu salieku kastītēs saldētavā un ziemā tā ir ļoti laba piedeva ēdienam. Ja pievieno zupai pāris ēdamkarotes zaļumu, tai ir pavisam cita garša”.

Vieni no iecienītākajiem augiem uz diētas ārstes terases ir pētersīļi:

Agrāk man pētersīļi negaršoja tik ļoti, bet, izlasot, ka tur ir C vitamīns ļoti lielos daudzumos, pētersīlis man ir kļuvis par iecīnītāko garšaugu.

Uz terases tas tiek audzēts pat vairākos podos: “Griežu tikai pētersīļus nost, sasaldēju un tie aug atkal.”

Podos audzē pat upenes

Uz diētas ārstes Lolitas Neimanes terases izaugusī kabaču raža.

Neimane ar savu piemēru mudina audzēt garšaugus arī citiem pilsētniekiem – nav obligāti vajadzīgs savs dārziņš, lai varētu baudīt svaigus zaļumus. “Vienīgais ieteikums audzēt garšaugus lielos podos - savulaik darīju to zemos un nācās ļoti bieži laistīt. Tagad esmu pārgājusi uz dziļiem podiem, kur man aug arī kabači un upenes. Pagājušajā gadā iestādīju divus mazus stādiņus, šogad man ir divi milzīgi upeņu krūmi. Tie pārziemoja. Iespējams, nākamgad pirkšu vēl lielākus podus,” prāto diētas ārste.

Upeņu raža, protams, neesot milzīga, bet krūmi uz terases rada sajūtu kā zaļā oāzē.

Podos labi pārziemojot arī piparmētras – vasarā Neimane tās lieto svaigas, bet ziemā ņem ārā no saldētavas un gatavo tēju no tādām: “Ir sajūta, ka dzertu tikko plūktu piparmētru tēju”.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Dārzs un mājas
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti