Birojs atrodas uz vienas no centrālajām Rīgas ielām. Te visu laiku ir intensīva satiksme, bet tas netraucē advokātam Jānim Lapsam pašā pilsētas centrā aizrauties ar dārzeņkopību.
“Tas ir tāds pavasara eksperiments. Es esmu iestādījis koriandru jeb kinzu. Kad paaug lielāka, es to nogriežu un lietoju pārtikā. Ir spināti, aizvakar viņus griezu. Un šeit es eksperimentēju ar redīsiem. Jau lieli. Principā jau ēdami,” stāsta Jānis Lapsa.
Viss sācies pirms dažiem gadiem, kad advokāts iegādājās lauku īpašumu, bet siltumnīcu aplaistīt regulāri nav bijis laikā. Tā nu daļa augu nonākuši birojā, kur tos apčubināt, aplaistīt var katru dienu.
“Ja citos birojos atnāk klienti un viņiem pie kafijas piedāvā cepumu vai šokolādi, tad mēs piedāvājam tomātus augustā un septembrī,” stāsta Lapsa.
Birojā pat iekārtota telpa tikai augiem.
“Man te vesela "Excel" tabula ir. Viss kaut kas aug, bet pamatā aug tomāti. Katram savs numuriņš, dažādas šķirnes,” stāsta advokāts.
“Tad vēl ir dažāda veida paprika, pipari. Viens no maniem mīļākajiem ir kajēnas pipari – asie, kurus izmanto pārtikā, gatavojot ēst, kas arī ir viens no maniem hobijiem. Šeit var redzēt meloni. Gaidu siltumu, un to varēs stādīt ārā, un šie ir arbūzu dīgsti,” savu biroja dārziņu izrāda Lapsa.
Daļu no Rīgā izdīgušiem augiem Jānis Lapsa vēlāk stādīs ārā uz lauka, daļu dāvina klientiem un partneriem, bet daļa tā arī paliek birojā uz palodzēm, priecējot darbiniekus un klientus ar ekoloģisku produkciju.
“Īstenībā tā ir. Darbs mums tāds visai stresains. Ir tā, ka reizēm kaut kas pie datora jāraksta. Tu raksti, raksti un vairs nevari. Tad tu atnāc, noliec visu maliņā, apsēdies, paņemu sēklu paciņu, zemi un paņem kaut ko iesēj. Tu esi atpūties, galvu izvēdinājis, aizej un cita lieta. Darbs sākt patikt nenormāli,” atzīst Jānis Lapsa.
Nākamais solis Jānim ir speciālu LED lampu iegāde, lai arī visu ziemas sezonu uz palodzes varētu izaudzēt visdažādākos augus.