“Vēl jau pagaidām ir grūti spriest, ko mēs izjutīsim vai neizjutīsim. Mums nav laika kaut ko apkārt klausīties,” tā saka Aizputes dārzniecības saimnieks Ivars Brants.
Kopā ar savu dzīves biedri Rudīti Branti viņi ar smaidu sejā turpina strādāt, neraugoties uz to, kas notiek pasaulē un Latvijā, tāpēc Covid-19 pandēmijas izraisītām sajūtām siltumnīcā nav vietas. Jau pagājušā gadā bija jūtams, ka cilvēki vairāk ir gatavi ieguldīt laiku un enerģiju tieši savos dārziņos. Siltumnīcās ir silts un viss zaļo, turklāt ne tikai zaļo, bet arī zied pirmās atraitnītes.
“Atraitnīte ir tā, kas mīl vēsumu. Pašlaik tikai iespējams atraitnītes iznest laukā, bet arī tikai kastītēs, izstādīt zemē vēl nē, jo zeme un gaiss vēl ir auksts, nīkuļos,” skaidro Brants.
Darboties sākt var arī tie, kuri paši mājās mēģina izaudzēt kādus stādiņus, stāsta dārzkope Rudīte Brante: “Šis ir tas laiks, kad mājās uz palodzītes jau var sākt kaut ko audzēt, jo gaismas ir vairāk.”
Aizputes dārzniecībā vietām var ieraudzīt paprāvus izaudzētos tomātu stādiņus, kas paaugušies un drīz jau būs stādāmi siltumnīcās, kur ir kādas apkures iespējas. Pārējiem visdrīzāk būs jāgaida aprīlis vai maijs, kad būs pietiekami silts, stāsta audzētāji.
“Tomāti ir tikai “F1” [šķirne], jo pārbadītas vērtības gan uz slimībām un ražu. Pirmie tomāti jau ir aprīļa sākumā pirmajiem gribētājiem. Varēja jau vakar notirgot pirmos tomātu stādus tiem, kuriem ir apkurināmas siltumnīcas. Ir jau tādā lielumā,” atzīmē Brante.
Jau ilgāku laiku arvien vairāk ziemas un agrā pavasara laikā cilvēki novērtē izaudzētos mikrozaļumus, kas joprojām zaļo līdzās jaunajiem tomātu un dažādu puķu stādiem. Zirnīši, košais amarants, saulespuķes, kreses salāti un citi izdiedzētie labumi ir gan pašu, gan citu veselībai, stāsta saimnieks Ivars Brants.
“Dabīgie vitamīni ir paši labākie, salīdzinoši ar mākslīgi radītājiem. Cilvēki to novērtē, jo tikko izdīguši dīgsti dod sparu, ja arī nejauši saslimsi ar to pašu Covid vai citām saaukstēšanās slimībām,” saka saimnieks.
Loku sezona sākas jau oktobrī un turpināsies līdz aprīļa vidum, tāda ir sezona arī dažādiem mikrozaļumiem, stāsta audzētāji.