Zemnieki Brenguļos lielākos apjomos audzē arī arbūzus un melones

Latvijā auguši arbūzi un melones vairs jau nav nekāda eksotika, tos audzē gan zemnieki, gan izmēģina piemājas dārziņu saimnieki, pat pilsētnieki eksperimentē, audzējot uz balkona. Bet, protams, to saimnieku, kuri tā nopietnāk ķērušies pie šo siltzemju ogu audzēšanas, vēl nav daudz. Viena no saimniecībām Vidzemē, kas nu jau arbūzus un melones audzē arī lielākos apjomos, ir Valmieras novada Brenguļu pagasta zemnieku saimniecība "Cīruļi" un šonedēļ Valmieras muzejā bija skatāma tajā izaudzētās ražas izstāde.

Zemnieki Brenguļos lielākos apjomos audzē arī arbūzus un melones
00:00 / 05:51
Lejuplādēt

Vispirms zemnieku saimniecības "Cīruļi" saimnieks Māris Zvirbulis atnākušos izstādes apmeklētājus aicināja nogaršot viņa saimniecībā augušās melones un arbūzus. Valmierietes, kuras degustē Brenguļu saimniecībā izaugušo, atzina, ka šurp atvedusi interese par audzēšanas knifiem.

"Tā kā es pati mēģinu audzēt melones, tad man ļoti interesē tās nianses, jo man nav pirmais gads, kad es audzēju, bet vairāk nekā 3-4 man neaizmetās un neizaug, bet ir garšīgākas nekā veikalā, to gan es gribu teikt."

"Mēģinu, pirmo arbūzu iestādīju, vīrs gan iestādīja. Stādaudzētājs piedāvāja, mēs paņēmām un trīs smuki arbūziņi ir klāt, pašiem prieks."

Degustējot "Cīruļu" saimniecībā augušās melones un arbūzus, tik tiešām jāatzīst, ka tie ļoti saldi un aromātiski. Saimnieks Māris Zvirbulis stāstīja, ka tas ir tāpat, kā ar Latvijā augušajām zemenēm, kas atšķiras ar savu smaržu un garšu.

"Pamēģināt Vācijā zemeni, nav tāda. Man stāstīja agronome, ka šeit tas klimats ir tāds asāks un īsāks, un augs ir sapratis, ka viņš ilgi čammāties nevar un viņam viss ir uzreiz jādod ārā, un tāpēc tā zemene ir saldāka. Un arī šie ir saldāki, augam nav laika čammāties, viņam ir jāaug ātri."

Brenguļu pagasta "Cīruļos" arbūzus un melones audzē gadus četrus. Bet kādas tad ir gūtās atziņas, lai arī pie mums varētu tos izaudzēt?Zvirbulis atzina, pirmais noteikums ir kvalitatīvas sēklas, un arī šķirne ir no svara.

"Polis "Zloto wolicy", dzeltens, bet vidus ir sarkans… Bet pats arbūzs dzeltens. Jā, un šie tumšie, "Rosario", šie nogatavojas ļoti ātri un labi. Nu par tiem raibajiem, principā viņi visi nogatavojas, bet katram ir garšas niansītes. Bet šie divi ir ļoti saldi. Nu un no melonēm, to jau ir daudzi izmēģinājuši – "Junior", bet nianse tikai tāda, ka viņas masveidā nogatavojas un ja, teiksim, iestāda hektāru, es nezinu, kā hektāru realizēt, tās ātri sāk bojāties un patīk arī lapsenēm, šausmīgi patīk.

Tad man ir āpsis. Tas tur nāk un stiepj uz mežu tieši šo šķirni, viņam ļoti garšo. Tad brieži ar viņām spēlē beisbolu, vai ko tur, ka tur ripina, viņš nedabū viņu uz pusēm un tad ripina pa lauku.

Nu un šis ir "Jucar", zaļš, melone zaļa, bet garša.. Man no melonēm viņa vislabāk patīk," stāstīja saimnieks.

Saimniecībā audzē 14 šķirņu arbūzus un četru šķirņu melones, bet to gan arī saimnieks uzsver, ir jārēķinās arī ar zaudējumiem, jo viss ir atkarīgs, kādi būs augšanas apstākļi un kādu laiku daba būs atvēlējusi.

"Tos 20 grādus vajag. Ja tā vasara ir tāda, kur iet zem 20 [grādiem], tur diez kas labi nesanāks. Pēdējās vasaras ir bijušas labvēlīgas, protams. Arī vēl citi parādās, kas it kā pie mums nav bijuši, persiki, aprikozes, visu, ko var izaudzēt, bet tur ir attiecīgos apstākļos viņus jāaudzē. Nu, lai audzētu arbūzu, ir jāievēro sekojošais: pirmais, ir jāsēj podiņā mēnesi pirms stādīšanas, tātad 1. maijs, stāda 1. jūnijs, visa ābece. Otrs, kas ir smaga lieta, ir sakņu puve, kā tiek galā Ukrainā, es nezinu, bet te ir baigā problēma, ļoti daudzi izkrīt tieši ar sakņu puvi. Viens variants ir tas, ka potē uz ķirbja, tas ir viens no variantiem, lai no sakņu puvēm izvairītos. Nu un jāmēslo ir protams, nemēslotā augsnē nekas neizaugs, tas ir pats par sevi. Otrs, to mēnesi pirmo, kad iestāda, līdz ziedēšanai, ir viņi ar agroplēvi jāpiesedz, bez tā arī nekas nebūs. Tie ziedi, kad sāk ziedēt, tad var sākt ņemt nost. Trešais ir nezāles, tas ir visšausmīgākais, manā skatījumā, jo mums ir ļoti daudz saviesušās nezāles tādas, kas aug ļoti siltos laika apstākļos (..). Tā ir gaiļsāre, tā ir vējauzas, kas dīgst krietni vēlāk, un ir, es viņu saucu par Černobiļu, tādiem smalkiem ziediem krūms, kas aug tikai siltā laikā, un, ja viņš noklās to arbūzu lauku, viņiem jau jāgozējas tai saulītē, lai viss tur notiktu, un, ja ir šitāds sauss laiks, tā ravēšana arī ir tāda bīstama," vērtēja zemnieks.

"Cīruļu" saimniecībā pamatā audzē dažādus dārzeņus, arī krūmmellenes, tagad šim klāstam lielākās platībās pievienojušies arī arbūzi un melones.

"Man jau mūža sapnis ir persiki, tā kā nu, jāmēģina būtu arī pie tiem tikt, varbūt ir saldāki un pūkaināki," sprieda Zvirbulis.

Sestdien, 27. augustā, Brenguļos būs ikgadējie Tomātu svētki, kuros līdzās tomātiem, kuri arī nemaz tik sen nav Latvijā, bet tagad ir ikdienišķs dārzenis, būs arī "Cīruļos" augušie arbūzi un melones.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti