Uzņēmēja no Rēzeknes: Labākais relaksācijas veids – uzcept kādu feinu torti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lienīte Litavniece no Rēzeknes pirms diviem gadiem dibināja uzņēmumu, kurā ražo augļu, ogu un dārzeņu pulverus, kā arī bezglutēna un vegānisko konditoreju. Konditoreja ir Lienītes aizraušanās, tādēļ arī viens no ražošanas produktiem ir saldumi, Latvijas Radio pastāstīja uzņēmēja.

Lienīte Litavniece uzsākusi bezglutēna konditorejas uzņēmējdarbību
00:00 / 04:55
Lejuplādēt

Lienīte ir Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas pasniedzēja, divu bērnu mamma, kurai jau ilgu laiku bija doma par savu uzņēmējdarbību, taču vienmēr atradies kāds iemesls, lai to nedarītu. Pandēmijas laikā, iesaistoties pasākumos, dažādos projektos un biznesa inkubatora programmās, doma par savas ražošanas uzsākšanu īstenojās dzīvē. Lienītes uzņēmējdarbības produkti ir augļu, ogu, dārzeņu pulveri un bezglutēna un vegāniskā konditoreja.

"Dēlam ir celiakija. Un mēs arī paši ģimenē nelietojam uzturā glutēnu jau vairāk nekā deviņus gadus. Un pati nelietoju gaļu un piena produktus, tādēļ ir uzkrātas zināšanas, receptūras, ko mēģinu izmantot," pastāstīja saimniece.

Lienītei ir bioloģiskā saimniecība. Un ģimene cenšas saglabāt pašu audzētos dārzeņus, augļus un ogas ziemai. Taču saldētajai produkcijai vajag lielu ledusskapi, un tas ne vienmēr ir ērti, tādēļ savām vajadzībām jau ilgstoši mēģinājuši kaut ko žāvēt, tā nonākot līdz pulveriem, kas ieekonomē laiku, gatavojot ģimenei maltīti.

"Šī gada jaunākais produkts ir tomātu pulveris, kas ir mans personīgais favorīts, jo mēs savām vajadzībām to taisījām arī iepriekšējos gados. Šim pulverim viens no vienkāršākajiem pielietojumiem: cepot olu var izmantot kā garšvielu vai uz sviestmaizes uzbērt, un sviestmaizei būs pavisam cita garša – tomāta garša."

Pulveri tiek gatavoti, piemēram, arī no rabarberiem, jāņogām, upenēm, ērkšķogām, āboliem. Ražotne iekārtota Rēzeknes novada Kaunatas pusē, kur ir Lienītes vectēva mājas. Šogad ražotne strādāja jau ar pilnu jaudu. Ģimene darbus ražotnē veic pašu spēkiem, domājot, ka ar laiku gan būs nepieciešami palīgi. Lienīte atzīst, ka, esot nemitīgā kustībā, jūtas labi. Un tā ir iespēja, kā izvairīties no ikdienas rutīnas. Taču, kad paliekot bēdīgi vai jūt nogurumu, dodas uz virtuvi, lai ko garšīgu pagatavotu.

"Tad man mierīgi domas sakārtojas. Tas ir mans labākais relaksācijas veids – uzcept kādu feinu torti! Uz dēla 15 gadu jubileju man beidzot izdevās uzcept torti, kurai recepte man galvā bija tapusi ilgus gadus.

Un es beidzot uzcepu vegānisko, bezglutēna torti – "Cielaviņa". Man sanāca! Jā, es tiešām raudāju no prieka, jo man viņa sanāca!"

Lienīte mērķtiecīgi ir ieguvusi zināšanas par vegānisko un bezglutēna konditoreju. Šobrīd, kā saka pati Lienīte, kad viņa ieiet virtuvē, nekad nezina, kas gala rezultātā taps, viss notiek procesā.

"Šobrīd visos izstrādājumos es eksperimentēju – lieku klāt pulverus, spēlējos ar garšām, ar tekstūru, ar konsistenci. Tas ir ļoti interesants, radošs process. Dzīvē esmu pragmatisks cilvēks, laikam konditorejā ir joma, kur izpaužos kreatīvi. Mana pārliecība, ka katram mums dzīvē tiek parādīts virziens caur kaut kādām situācijām, un jautājums, vai mēs protam to izmantot un saskatām tur kaut kādas iespējas, jo kūkas cep visi, bet vegāniskās – nē, nav tik daudz!"

Šobrīd energoresursu cenu kāpums ietekmē arī Lienītes Litavnieces ražošanu – lai gatavotu pulverus un apkurinātu ražošanas ēku ir nepieciešama elektrība. Taču Lienīte ir optimiste un  pārliecināta, ka katrai situācijai atradīsies risinājums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti