Saimniecībā Bebrenes pusē no ķiplokiem gatavo čipsus, pesto un konfektes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem un 1 mēneša.

Divu hektāru platībā audzētiem ķiplokiem piemājas saimniecībā "Spēkavots" tiek meklēti visneparastākie pielietošanas veidi. No ķiplokiem top gan garšvielu pulveris, gan ķiploku čipsi, gan pesto un pat konfektes. Pērn Latvijas pārtikas produktu garšas konkursā "Novada garša" šo saimnieku ražotā "Spēkavota ķiplociņu" produkcija, kā saimnieki pastāstīja Latvijas Radio raidījumā "Labrīt", ieguva sudraba godalgu.

Saimniecībā Bebrenes pusē no ķiplokiem gatavo čipsus, pesto un konfektes
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Abu – Jāņa no Bebrenes un Ineses no Jelgavas – kopīgā ideja par ķiploku audzēšanu un to pielietošanu, brīžiem šķietami pat visneparastākos veidos, plūc savus augļus jau piecu gadu garumā.

"Uz ķiplokiem tas ceļš bija tāds – mana dzīve ļoti mainījās, jo satiku savu otro pusi, kuram arī ļoti patika ideja par ķiplokiem. Tā mēs pamazām sākām audzēt ķiplokus," skaidroja audzētāji.

No Bebrenes pagasta piemājas saimniecībā "Spēkavoti" audzētajiem ķiplokiem top gan pulverveida garšvielu piedeva, gan ķiploku čipsi, pesto un pat konfektes. Tās ir visas drošās un pat pārdrošās saimnieces Ineses Krasmanes idejas, kuras tiek realizētas dzīvē.

"Sākām ar to vienkāršāko – žāvēšanu. Izmēģinājām vienkāršus procesus – gan čipsus, gan pulveri. Visi draugi, radi un darba biedri izmēģināja un teica, ka ir ļoti labi. Tad es jau drošāk pavisam sajutos. Pagājušā gada rudenī piedalījāmies "Novada garšā". Zinātāji un speciālisti atzina, ka ir laba produkcija. Tas deva stimulu vēl atkal kaut ko tālāk domāt. Ideju ir pilna galva, gribas izmēģināt daudzas lietas, kas ir saistītas ar žāvēšanu, kaltēšanu, radīt dažādus produktus. Pamēģinājām ar Jelgavas karameļu darbnīcu kopdarbību, ar mūsu pulveri viņi uztaisīja konfektes. Pēdējā gadatirgū, kas bija uz Jāņiem, visas konfektes izpirka. Jāsarunā tagad nākamā partija, lai ražotu. Ideju jau pilna galva, galvenais, lai laba veselība. Tas ir pats svarīgākais," viņa sacīja.

Pērn Latvijas pārtikas produktu garšas konkursā "Novada garša" Bebrenes saimnieku ražotā "Spēkavota ķiplociņu" produkcija ieguva sudraba godalgu. Šī atzinība ļāva uz ķiploku devumu un to pielietojamību raudzīties vēl plašāk, smejas saimniece Inese Krasmane, kura savulaik tikpat droši un arī ar panākumiem uzsāka Jelgavā privātā bērnudārza biznesu.

""Novada garšā" es sapratu, ka ķiploku liek visam klāt. Ir saldējums ar ķiploku, ir šokolāde ar ķiploku. Es sapratu, – jo trakāk, jo labāk! Un vienmēr atradīsies klienti, kam tas garšos.

Un, protams, pirmie eksperimenta trusīši ir mani apkārtējie paziņas. "Novadā garšā" es joka pēc, gribot uzzināt profesionālu viedokli, aizsūtīju pieteikumu gan pulverim, gan čipsiem. Man patīk tādi izaicinājumi dzīvē, un es biju pārsteigta, ka ieguvām to sudraba medaļu par to. Un tas atkal bija tāds pacēlums, jauns pulveris iekšā, un atkal var iet uz priekšu."

Ķiploki Bebrenes pagasta piemājas saimniecībā "Spēkavoti" tiek audzēti divu hektāru platībā, šobrīd jaunā raža ir gandrīz pilnībā novākta un žūst siltumnīcā. Raža ir laba, stāsta Inese Krasmane pirms paša ražas vākšanas darba cēliena cikla. Bet kopumā jau viss gads saimniecībā ritot ķiploka zīmē, smejas Inese.

"Tas prasa ļoti daudz laika. Pārsvarā jau Jānis ķiplokus audzē, es vairāk uz to pārstrādi. Mums ir Eiropas projekts, un mums ir jāpieturas pie tiem noteikumiem, ka ir jābūt diviem hektāriem.

Roku darba ir daudz. Cilvēkus dabūt laukos, kas to dara, ir ļoti grūti. Ņemamies, var teikt, visa gada garumā.

Novembrī iestādām, tad līdz martam ir pārstrāde, tad aprīlī jau sākas pirmā mēslošana, irdināšana, viss tas cikls – visa vasara. Un tad jau ķiploku novākšana. Mums tās ir 4 tonnas droši un vēl uz augšu."

Dzīves līkloči, kas ieved ķiploku audzēšanas un pārstrādes jomā, ir neizdibināmi, vaicāta par aizraušanos ar tik specifisko un spēcīgo garšaugu – ķiploku, atbildēja Inese Krasmane. "Es esmu rīdziniece no Kundziņsalas, tad dzīvoju Jelgavā ar pilnu sirdi un dvēseli, ņēmos ar savu privāto bērnudārzu. Darba arī tur ir daudz. Bet laikam jau tajā dzīvē notika tāds pagrieziens, satiku puisi, jaunāku par mani, kurš arī pilns ar enerģiju. Un viņam arī patika ķiploki, tā mēs abi bijām uz viena viļņa. Pārbraucu dzīvot uz Bebreni. Šī ir tā senču balss, jo mana vecāmamma ir no Jēkabpils. Laukos ir tik labi, ka es te uzņemu enerģiju. Tas ir Sēlijas aicinājums. Es no paša sākuma jutos tik labi, un pagastā uzņēma tik labi, ka jutos kā pie savējiem."

Viesmīlīgā uzņemšana nepārprotami saistās ar vārdu – tik spēcīgo ķiploku audzētavas saimniecības nosaukumu – "Spēkavoti". Tam arī sava vēsture, atklāja Inese Krasmane. "Kad nopirku Bebrenē māju, viņa saucās "Kaspari", taču parunājot ar apkārtējiem un bijušajiem saimniekiem, izrādījās ne viena Kaspara tur nav bijis. Bet agrāk tur ir dzīvojis tāds Spēks. Spēku ģimene, un tur ir daudz avotu. Un tā es izdomāju, ka būs "Spēkavoti". Tā es Ilūkstē uzrakstīju paskaidrojumu, kāpēc gribu mājai mainīt nosaukumu. Tāds spēcīgs nosaukums, un tā mums tas "Spēkavotu ķiplociņš" arī radās."

Nav izslēgts, ka ne tikai ķiploki šajā saimniecībā būs ar "Spēkavotu" vārdu. Saimniekiem padomā tuvākajā nākotnē atvērt dažādu dārzeņu kaltēšanas un daudzkrāsainu garšvielu pulveru ražotni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti