Dienas ziņas

Sievietes nepietiekami rūpējas par krūts veselību

Dienas ziņas

Sena pasaka mūsdienu valodā

Sapni uzņēmējdarbībā īsteno, nepametot Latviju

Piepilda sapni, ražojot kazas sieru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mērķtiecīgi darbojoties, sapņi piepildās arī tepat Latvijā, par to pārliecināta uzņēmīgā kazkope Ruta Grauduža no Rucavas. Viņas iecere par savu sierotavu un kazu ganāmpulku bijis sens sapnis, kas īstenojies pēc gūtās pieredzes Vācijā. Tagad jau otro gadu Rucavā tiek gatavoti četru veidu  kazas sieri, kas  pazīstami un iecienīti ne tikai Kurzemē, bet arī galvaspilsētas tirdziņos un restorānos.

Ar kazkopību rucavniece Ruta Grauduža sākusi nodarboties pirms gadiem trim. Tolaik bijusi izvēles priekšā - palikt Latvijā vai doties uz ārzemēm, lai gan jau periodiski strādājusi saimniecībā Vācijā. Tur kā brīvprātīgā apguvusi pieredzi siera gatavošanā. „Es redzēju uz vietas, cik vienkārši viss notiek. Tad radās pārliecība – kāpēc ne es? Kāpēc es to nevaru? Tad tā ideja uzplauka, pieņēmās spēkā – es gribu sierotavu," saka Grauduža.

Lai sapņi īstenotos, sākumā iegādātas 20 slaucamas kazas, kuru skaits šobrīd ir ap 100. Lai gan ganāmpulks nav liels, plānots to pavairot, jo pieprasījums pēc kazu siera arvien pieaugot.

Nelielajā sierotavā, kas darbojas otro gadu, tiek sagatavoti četru veidu sieri: svaigie, fetas, kamambērs un puscietie. Vasarā ik dienu pārstrādāti 500 litri piena, tagad uz pusi mazāk. „Šeit notiek siera gatavošanas process. Līdz stadijai, kad siers ir gatavs un  to var ņemt ārā un likt uz siera galda, paiet sešas stundas šai katlā. Piens tiek pasterizēts, dzesēts, pievienota siera kultūra un fermenti," saka Grauduža.

Gan ikdienas darbā saimniecībā, gan produkcijas realizācijā Rutai palīdz dzīvesdraugs Stefans  - pēc tautības vācietis, bet pēc izglītības ģeologs.

Vislielākais pieprasījums pēc Rucavā ražotajiem kazas sieriem šobrīd ir galvaspilsētas tirdziņos un restorānos

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti