Sadaļas Sadaļas

Pārvarēt nedrošību un meklēt iespējas. Saldumu ražotnes «Cukurella» vadītāja Velga Sarmule

Ziemassvētki un Jaungads šogad būs citādi nekā iepriekš. Ārkārtējās situācijas ierobežojumu dēļ dāvanu iegādei ir mazāk laika nekā iepriekš, tāpēc aizvien vairāk cilvēku tās iegādājas attālināti. Arī mājražotāja Velga Sarmule Rēzeknes novada Strūžānu pagastā šogad pašu ražotos saldumus vairāk realizē nevis klātienē, bet gan izmantojot sociālos tīklus.

Nelielais uzņēmums „Cukurella”, kurā no dabīgām izejvielām gatavo dažādus saldumus, atrodas Rēzeknes novada Strūžānu pagastā. Tā saimniece amatniece, divu meitiņu māmiņa Velga Sarmule atzīst, ka pašlaik ir karstākais saldumu ražošanas, iepakošanas un nosūtīšanas laiks. 

Velga Sarmule iepazīstina ar savu uzņēmumu "Cukurella"Iveta Čigāne

“Pašlaik notiek piparkūku dāvanu komplektu saiņošana. Aktīvais svētku laiks ir sācies, un visi pasūta saldas dāvanas. Piparkūkas mēs piedāvājam pirmo reizi. Tās ir apgleznotas ar glazūru. Pieprasījums ir, un pircējiem arī patīk,” liekot nelielās kastītēs piparkūkas, stāsta saldumu ražotāja Velga Sarmule.

“Pārsvarā visi saldumi tiek ražoti no dabīgām izejvielām, neliekam klāt nekādus konservantus. Galvenais, ko mēs ražojam, tie ir ābolu biezeņa zefīri ar dažādām garšām. Ejošākās ir upenes, zemenes, avenes un vaniļas," ar saldumu klāstu iepazīstināja ražotāja. "Tad ražojam maršmelovu pastilas no dabīgajām sulām, ko mēs paši tvaicējam. Izmantojam upeņu un jāņogu sulu. Tad gatavojam bezē cepumiņus un eklērus.”

Velga Sarmule ir bērna kopšanas atvaļinājumā, bet ideja sākt mājās ražot saldumus radusies pirms pāris gadiem,

kad, kopā ar vecāko meitu apmeklējot dažādus tirdziņus, nonākusi pie secinājuma, ka tajos ir pavisam niecīgs saldumu piedāvājums.

“Veikalos tik daudz visa kā, ka liekas, kur nu vēl vairāk! Taču cilvēkus jau neuzrunā tas, kas veikalos ir pieejams," paskaidroja Sarmule. "Gribas kaut ko dabīgāku un tepat ražotu. Pirmā doma bija tāda, ka gribas ražot saldējumu. Īsts mājas saldējums, tas taču ir kaut kas foršs un vēl bez nekādiem tur E! Tiesa, tagad saldējuma ražošana ir mazliet atlikta, jo viss ir “apaudzis” ar saldumiem. Taču ceram, ka attīstīsim arī mājas saldējuma ražošanu.”

Velga pēc profesijas ir interjera dizainere un atzīst, ka sākt savu – kaut arī nelielu – biznesu konditorejas jomā bijis bail.

Bijusi nedrošības sajūta, un arī naudas nav bijis tik daudz, lai sāktu nopietnāku ražošanu.

“Spriežot pēc sevis, ir reāli bail sākt kaut ko darīt. Šķiet, ko nu es, man tāpat nekas nesanāks. Pirmais ir pārkāpt savai nedrošībai un meklēt iespējas, jo tagad ir daudz dažādu apmācību jauniešiem," savu pieredzi atklāja Sarmule. "Tur ar tevi strādā īstie cilvēki, kuri pamāca, kā darīt, un tad tas vairs neliekas tik traki. Ja tu viens pats mēģini izurbties tam visam cauri, tad tas izskatās tā diezgan nepiespējami. Ir biznesa inkubators, ir dažādi projekti, kas sniedz ļoti vērtīgu atbalstu.”

Tāpēc Velga Sarmule ir pārliecināta, ka pašlaik ir laiks, kad jauniem uzņēmējiem ir pietiekami daudz iespēju, piedaloties dažādos projektos, saņemt finansējumu sava biznesa uzsākšanai.

“Tas pats sākums bija, kad es uzvarēju Lauku konsultāciju centra rīkotajā konkursā “Laukiem būt!”. Tur dabūjām pirmo vietu, un tas bija finansiālais atbalsts, kas ļāva iegādāties pirmās iekārtas – jaudīgu virtuves mikseri un arī saldējuma ražošanas iekārtu," savus pirmos soļus jaunajā arodā atceras uzņēmīgā sieviete. "Tikai tad varējām sākt normāli ražot un dabūt nepieciešamo apjomu. Mēs esam ieguvuši finansiālu atbalstu arī Rēzeknes novada rīkotajos konkursos, ar kuru atbalstu mēs esam iegādājušies vēl dažas papildu iekārtas, un šobrīd vēl joprojām notiek otra projekta realizācija.”

Sarmuļu ģimene atjauno lauku mājas, un to saimniece Velga pastāstīja, ka viņi ir gatavi pilnveidot un paplašināt savu biznesu, jo

pašlaik visa ražošana notiek virtuvē, un jau tagad ir skaidrs, ka būs nepieciešamas lielākas telpas.

Saldumu degustators un kvalitātes noteicējs ir Velgas vecākā meitiņa, kurai tāpat kā citiem ģimenes locekļiem garšo saldumi.

“Saldumi garšo, protams! Lielākā meita ir degustators. Visu, ko gatavoju, dodu viņai pagaršot," sacīja Velga. "Patīk – nepatīk? Glazētās piparkūkas viņai ļoti garšo, viņa tās čiepj pa kluso.”

„Cukurellas” saimniece atklāj, ka pašlaik jūtas daudz drošāka par ģimenes nākotni un turpmāk plāno paplašināt saldumu ražošanu un iesaistīties arī tūrisma biznesā, piedāvājot ceļotājiem ne tikai savu saražoto produkciju, bet arī ļaujot piedalīties radošajās darbnīcās un uz vietas parādot „Cukurellas” gardumu tapšanas procesu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Cilvēkstāsti
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt