4. studija

4. studija

4. studija

Kāpēc čeku loterijas uzlabojumi un jauninājumi raisa aizdomas?

Stāsts par to, kā nenolaist rokas - mūziķi Aija Vītoliņa un Markus Riva

Mūziķi Markus Riva un Aija Vītoliņa pandēmijas laikā skatuvi nomaina uz virtuvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mūziķis un producents Markus Riva un dziedātāja Aija Vītoliņa pieteikuši sevi kulinārijas jomā, nu vienlīdz brīvi improvizējot un izpaužoties abās radošajās nozarēs – mūzikā un pavārmākslā, noskaidroja LTV raidījums "4. studija".

Dusmas un vilšanos nomainīja radošas idejas

Markus Riva atklāja, ka pirms pandēmijas sākuma plāni šim gadam bijuši lieli – bija paredzēti koncerti gan Latvijā, gan arī Krievijā un Ukrainā. "Viss tas vienā brīdī, protams, tā kā slapjš sniegs izkusa, bet sākumā likās, ka tas būs tāds pārejošs, ātrs process, bet nu gads jau ir gandrīz riņķī, un šeit mēs vēl joprojām esam," sacīja mūziķis.

Dziedātāja Aija Vītoliņa pandēmijas sākumā izjutusi dusmas un netaisnības sajūtu, saskaroties ar daudzajiem aizliegumiem, kas pēkšņi tika ieviesti: "Man vienā brīdī iestājās panika un tāda absolūta neziņa kā jau droši vien ļoti daudziem cilvēkiem."

Tomēr ar laiku situāciju izdevies pieņemt un ļauties notiekošajam. Abi mūziķi novērtēja, ka šajā laikā bijusi iespēja veltīt laiku ģimenei un citām interesēm. "Jau vairākus gadus man ir savs "merčendaizings" jeb apģērbu līnija. [..] Covid laikā, protams, sanāca daudz vairāk laika pievērsties arī tam," norādīja Markus.

Aizvadīto gadu abi mūziķi gan dēvē kā diezgan ražīgu arī muzikālā materiāla tapšanas ziņā. "Man diezgan radošs šis laiks ir bijis. [..] Ir realizējušās tādas sadarbības, par kurām es esmu varbūt sapņojusi, un kuras, iespējams, citos laikos nebūtu sanākušas," pauda Aija.

Markus Riva plāno izdot savu pavārgrāmatu

Tomēr, kad apstājas ierastā dzīve un skrējiens, tad daudzi atgriežas pie bērnības vaļaspriekiem un hobijiem.

Markus Riva stāstīja, ka bērnībā ļoti labprāt gatavojis ēst: "Es bieži palīdzēju savai vecmammai virtuvē taisīt visādus ēdienus." Pandēmijas laikā mūziķis sācis eksperimentēt un pat nonācis līdz domai par savu pavārgrāmatu, kas varētu nākt klajā jau šogad.

"Tā būs tāda ļoti eksperimentāla pavārgrāmata, jo es pats jau gandrīz pusotru gadu esmu vegāns, līdz ar to tur nebūs manas vecmāmiņas karbonāžu recepte vai kotlešu recepte. [..] Ēdieni būs pielāgoti šīm te augu valsts sastāvdaļām," stāstīja Markus Riva.

Plānots, ka liela daļa recepšu būs veltītas veselīgiem bezglutēna saldumiem, kuros nav daudz cukuru. "Visādas kūkas, proteīna kūkas un virtuļi, un mafini, un cepumi, bet tas neaprobežosies tikai ar to. Es domāju, ka, protams, arī pavisam noteikti tajā pavārgrāmatā būs arī sāļie ēdieni," sacīja mūziķis.

Markus Riva uzsvēra, ka viņam nav vienas savas mīļākās receptes, tāpat kā nav vienas mīļākās dziesmas, ko viņš pats sarakstījis.

Šobrīd mūziķis cenšoties "atkost" vislabāko virtuļu recepti. "Teiksim, šajos "donatos" iekšā ir banāni, mandeļu milti, mazliet saldinātāji, čia sēklas," atklāja mākslinieks.

Aija atrada piepildījumu kulinārijas kursos

Tikmēr Aija pievērsās savam hobijam un pieteicās pieaugušo tālākizglītības mācību programmā “Mūsdienu ēdienu tendences”. "Mēs ar draudzeni pierakstījāmies. Īsti nezinājām, kur pierakstāmies, bet mēs izdomājām – nav jau ko zaudēt, un labāk ir iet kaut ko mācīties," pastāstīja dziedātāja.

Aija gūto pieredzi ļoti novērtē un dēvē tās par labākajām mācībām savā mūžā. "Kad mācības beidzās, man likās, ka ir tukšums iestājies," atklāja mūziķe. Tādēļ viņa turpinājusi izglītoties. Šobrīd gan mācības nenotiek, jo iemācīties cept kotleti attālināti neesot iespējams, tādēļ Aija gaida, kad atkal varēs notikt nodarbības klātienē.

Kas kopīgs mūzikai un pavārmākslai?

Dziedātāja Aija Vītoliņa ir pārliecināta, ka mūzika un pavārmāksla ir savā ziņā radniecīgas. "Līdzības ir diezgan daudz –sāksim ar to, ka šeit ir forma un arī uz skatuves ir savā ziņā forma un koncerttērps. Ir kaut kādi savi instrumenti, kuri ir jātur kārtībā un ar kuriem ir jādarbojas, un kur ir jātrenē savas prasmes," norādīja dziedātāja, uzsverot ka tāpat kā mūzikā ir notis, kulinārijā ir pavārgrāmata, un, tikai zinot pamatus, abās mākslās iespējams improvizēt.

Tāpat liela nozīme gan mūzikā, gan pavārmākslā esot komandas darbam: "Tu it kā esi solists, tu esi pavārs, bet aiz tevis stāv brīnišķīga komanda, bez kuras tu neesi nekas īstenībā un tāpat arī mūzikā."

Tomēr visvairāk abas jomas vieno smags darbs, uzsvēra Aija.

Mūziķe pieļāva, ka varbūt vecumdienās kādreiz viņai būs kāds krodziņš, bāriņš, restorāniņš, kur viņa varēs uzstāties ar draugiem mūziķiem un gatavos ēst.

Jāmēģina pārdzīvot šis laiks radoši

Aijas sapnis ir pabeigt mācības un tad uzsākt nelielu mājražošanu, Markus tikmēr steidz rakstīt grāmatu. Un abi aicina arī citus nenolaist rokas. "Mēs esam baigi foršā tauta un forši cilvēki, talantīgi, tā kā ir jāmēģina pārdzīvot šis laiks radoši," pauda dziedātāja.

"Es ceru, ka ir cilvēki, kuri arī no šīs te bezizejas situācijas kaut kā izgrozīsies ārā, tieši paskatoties apkārt, varbūt - hops - es varu pamēģināt kaut ko tādu darīt, jo covids gan jau kaut kad arī beigsies. Vienīgi mums ir jāsagaida tā gaismiņa tuneļa galā," mudināja Markus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti