Stiprie stāsti

Mājražotājs Nauris Drelnieks vienīgais nodarbojas ar rūpniecisko zveju Alūksnes ezerā

Stiprie stāsti

Elīna Bergmane Degoles pagastā audzē ziedus un stādus

Simona Ģērmane Mārupē cep maizi no dabīgā ierauga ar dažādām piedevām

Maizes cepēja Mārupē: Cepeškrāsns jāpazīst labāk nekā savs vīrs

No iepriekš nepazīstamas kaimiņienes apmaiņā nejauši iegūts ieraugs mārupieti Simonu Ģērmani aizveda līdz mājražošanai. Tagad viņa trīs reizes nedēļā cep maizi ar dažādām piedevām un gatavo sausos maisījumus tiem, kas maizi grib cept paši. “Cepeškrāsns ir jāpazīst labāk nekā savs vīrs. Es savas trīs pazīstu ļoti labi,” viņa atzina Latvijas Radio raidījumā “Stiprie stāsti”. 

Nodoma kļūt par mājražotāju un priecēt ar pašas cepto maizi arī citus gan Simonai nav bijis, maizi viņa sāka cept, kad kļuva par jauno māmiņu. “Lasīju jauno māmiņu lapas “Facebook”, biju tādā jauno māmiņu Mārupes grupā. Tur man nepazīstama kaimiņiene bija ielikusi, ka labprāt padalītos ar dzīvo ieraugu, viņai ir par daudz, labprāt par ‘paldies’ iedotu,” stāstīja mājražotāja. 

“Kāpēc nē? Samainīju [ieraugu] pret šokolādi un sāku eksperimentēt.

Cepu sev, eksperimentēju ar garšām, baroju vīru, kaimiņus, draugus, paziņas, un tā tas kaut kā aizgāja plašāk. Tā netīšām,” viņa dalījās pieredzē. 

Uz jautājumu par maizes neveselīgumu un to, vai tā nepalīdz rasties liekajiem kilogramiem, mājražotāja norādīja: “Ja ēd pliku baltmaizi, tad, jā, bet ierauga maize, (man arī uztura speciālisti rēķināja uzturvērtības), tiešām ir pilna ar dažādām labām lietām, un tā ir arī ļoti sātīga, to nevar apēst daudz.”

Simona skaidroja, ka, cepot savu maizi, izmanto kviešu miltus, rudzu miltus, auzu pārslas un tad vēl visādus ‘brīnumus’, piemēram, linsēklas, sezama un saulespuķu sēklas, maltas mārdadžu sēkliņas, nātru un gārsas pulverus. Daudzās dabiskās sastāvdaļas padara maizi vērtīgu un veselīgu. 

Simona norāda, ka viņai maizes cepšanā ļoti palīdz un atbalstu sniedz ģimene. Šobrīd esot mērķis radīt citādāku maizes iepakojumu, kas nebūtu vienkāršas brūnas turziņas, bet būtu kas oriģināls un vienlaikus draudzīgs dabai. Nākotnē gan mājražotāja nevēlas nodarboties tikai ar maizes cepšanu, bet arī dekorēt, gleznot un darīt citas radošas lietas.

Mājražotāja ar zīmolu “SimMaize” jeb “Simonas maize” cep un pārdod maizi jau piekto gadu. “Maizīti sākumā cepu savai ģimenei, tāpēc tajā liku visu to, ko gribēju. Nekad neesmu pētījusi, vai šis garšos vai tas. Taisu tā, kā sev. Man prieks, ka arī citiem garšo,” stāstīja Simona. 

Šobrīd viņas piedāvājumā ir četru veidu maize ar dažādām piedevām.

Dzelteno maizi ar kurkumu un sāļajiem zemesriekstiem cepēja sauc par klasisko maizīti, jo tā bija pirmā, ar kuru aizsācies maizes cepšanas ceļš.

Vēl piedāvājumā ir maize ar saulē kaltētiem tomātiem un baziliku, melnā maize ar dzērvenēm un lazdu riekstiem, kas izpelnījusies arī sudraba godalgu konkursā “Novada garša”, kā arī sierāboliņa maize ar dillēm un magonēm. 

Vēl Simona gatavo arī sausos maisījumus jeb maizi burkā tiem, kas to grib izcept paši un dažādus smēriņus, ar ko kopā maizi degustēt. Simona uzskata: “Nevajag sarežģīt lietas, pietiek arī ar sviestmaizi.” Protams, ja neaprobežojas ar baltmaizi vien. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt