Pirmos vīnogu stādus savā bioloģiskajā saimniecībā “Kalnozoli” Gints Polis iestādīja pirms 16 gadiem, un patlaban viņa dārzā zaļo vairāk nekā desmit vīnogu šķirnes.
To audzēšanu Gints sauc par savu hobiju, tāpēc nebēdā, ka šogad daži vīnkoki neražo vispār. Piemēram, šķirne 'Supaga', kas Zemgales puses saimniekus priecē ar varen bagātu ražu, Vidzemē īsti neaug un nīkuļo. Par labāko šķirni Gints atzīst latviešiem pazīstamo 'Zilgu', kas ir arī vīna dārza pamatā un šogad priecē ar lieliem ogu ķekariem.
“Es esmu dzirdējis no tiem, kuri vismaz saka, ka viņi kaut ko saprot no vīnogām, - 'Zilga'? Nu beidz. Kāda 'Zilga'!”. Nu, re kur ir 'Zilga'. Viņai nav nekādas vainas. Viņa ir uzticama, jo viņai ir ogas katru gadu, un līdz ar to man nav konkrēti par šo šķirnīti nekādu šaubu. Viņa ir uzticama. Galu galā arī cilvēku savstarpējās attiecībās viena no izcilākajām kvalitātēm ir uzticamība,” saka Gints Polis.
Gints stāsta, ka darbs ar vīnogām viņam ir labākā atpūta no ikdienas pienākumiem, un vīna dārzu saimnieks sauc arī par garīgās atjaunošanās vietu. Strādājot dārzā, kur nereti tiek pavadīta pat visa diena, Gints bieži gūst vērtīgas atziņas.
Tās viņš mēdz attiecināt arī uz cilvēkiem un to savstarpējām attiecībām, jo gluži kā ikvienai personībai arī katram vīna kociņam nepieciešama individuāla pieeja.
“Mēs, vecāki, zinām, ka katram bērnam ir sava pieeja, un tās ir atšķirīgas. Vīnodziņai katrai sava pieeja, pilnīgi noteikti,” saka Gints Polis.
“Dažreiz man liekas, ka tā vīnodziņa tiešām - nu tas ir kaut kāds īpašs koks. Nu, ja mēs atkal pārceļamies tieši uz manu ikdienas nodarbi, tad - jā, vīnkoks jau ir daudzkārt arī rakstos pieminēts un ir atsauce, Kristus galu galā pats sevi par vīna koku sauca, mēs esam tikai tie zari. Mēs no viņa saņemam dzīvību. Vispār tā attieksme pret vīnkoku kā tādu - man viņa ir mazlietiņ savādāka, pat savā ziņā pietāte,” atzīst mācītājs.
Sevi par vīnogu audzēšanas speciālistu Gints Polis nesauc - grāmatas un teoriju viņš labprātāk noliek malā un ļaujas eksperimentiem, pēta, kā vīnogas aug dažādās augsnēs, variē ar rindstarpu garumu un izmēģina arī jaunas šķirnes.
Pērn Gints Polis mēģinājis gatavot arī vīnu, bet atzīst - tas esot bijis ļoti negaršīgs.
Patlaban vīnogas saimnieks pārstrādā sulā, bet, tā kā ir iecere tuvākajos gados vīnogu platības palielināt, nāksies meklēt jaunus veidus, kā ogas izmantot.