4. studija

Leģendāro Latvijas Universitātes "koju" ēra Teikā tuvojas izskaņai

4. studija

Lietus, vējš vai sals - rindas pie aptiekām un pasta nodaļām stiepjas garumā

Stāsts par to, kā nenolaist rokas. Dziedātāja Sergeja Jēgera pieredze

Kontrtenors Sergejs Jēgers pandēmijas laikā kļūst par mājražotāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kamēr atcelti koncerti, latviešu dziedātājs, kontrtenors, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks Sergejs Jēgers lielo skatuvi nomainījis pret virtuvi. Pagājušā gada pavasarī, sākoties pandēmijai, dziedātājs ilgu laiku bija spiests pavadīt Londonā. Tur, gaidīdams iespēju atgriezties mājās, viņš vadīja dienas, pārdomājot dzīvi, lasot un arī izkopjot savu iecienītāko aizraušanos – kulinārijas mākslu.

Cik vien dziedātājs sevi atceras, viņš ne tikai dziedājis, bet arī gatavojis. Tādēļ tikai likumsakarīgi, ka pagājušā gada rudenī Sergejs Jēgers – daļēji piespiedu kārtā, daļēji ar lielāko prieku – pievērsās nodarbei, kas viņam ļoti patīk un arī ļoti labi padodas – gatavošanai.

Pandēmija liek pārvērtēt dzīvi

Pagājušajā gada pavasarī, izceļojies pa Vjetnamu, Sergejs Jēgers uz četriem mēnešiem "iesprūda" Londonā. "Jūlijā atgriezos mājās, pārdomājis dzīvi, izdomājis daudz ko jaunu, novērtējis vairāk varbūt savus tuviniekus un arī novērtējis naudas vērtību, jo šodien es par to domāju citādāk," uzsvēra dziedātājs.

Atgriezies Latvijā, viņš nodziedājis pāris koncertus un tad pievērsies jaunai nodarbei: "Es izdomāju kļūt par mājražotāju, un 27. oktobrī tāds es kļuvu. Ir pagājuši četri mēneši, un manu produkciju var iegādāties ne tikai pie manis, bet arī konceptveikalos Rīgā, kur tie ir seši veikali, un arī Saldū."

Jādara tas, kas sanāk

Daudzus mākslinieka talanta cienītājus pārsteigusi šī negaidītā aizraušanās. Un arī – “uzņēmēja dzirksts”. Tomēr Sergejs Jēgers uzsvēra, ka dzīvei pieiet konstruktīvi: "Bieži vien man jautā, ko tu darīsi tad, kad atsāksies koncerti. Nu, ziniet kā, jābūt cilvēkam ļoti daudzpusīgam. Vienalga, bet ir jādara tas, kas sanāk vislabāk un arī patīk!" 

Dziedātājs uzsvēra, ka, lai arī pasākumi tiek atlikti, viņš saglabājis optimismu: "Tāpat kā manus lidojumus atlika sešas reizes, tā arī šie visi pasākumi tiek atlikti, un tāpēc es nekrītu panikā, nelamāju valdību, domāju labas domas, un cerēsim, ka mēs varēsim atgriezties tajos apstākļos, kādos mēs bijām.

Man bieži jautā – vai tu dziedi mājās tad, kad tu gatavo, vai kā? Tad es uzreiz varu atbildēt, ka nekad mūžā neesmu dziedājis savās mājās, jo manas mājas ir manas mājas – tur es atpūšos, tur es gatavoju, un, ja man kas ir jāiemācās, tad tās ir citas vietas, kur to var darīt. Tā ka es esmu arī stingri norobežojis savu telpu," teica Sergejs Jēgers.

Receptes glabā noslēpumā

"Ziemas sezonā es [..] gatavoju konkrētas lietas, tātad ir piecas līnijas: biešu salāti tomātu sulā, marinētas bietes gabaliņos, marinēti sīpoli želejā, marinēti ķirbji dzērvenēs un ķirbju-apelsīnu marmelāde," ar savu produkciju iepazīstināja mākslinieks. Vasarā tos aizstāšot marinēti krāsaini dārzeņi, vīriešu zaptes, tomāti savā sulā, aukstās zupas.

"Receptes tiek glabātas noslēpumā. Sastāvi ir uzrakstīti, bet ir jāzina proporcijas, lai sanāktu tieši tā, kā tas ir paredzēts," stāstīja Sergejs Jēgers.

Jau otrais tūkstotis

Iesākumā, kad Pārtikas un veterinārā dienesta inspektore skaidrojusi, kādas pārbaudes būs jāveic, lai produkciju varētu pārdot, Sergejs Jēgers pēc desmit minūšu sarunas sacījis, ka neko vairs nevēlas darīt. "Bet tad inspektore mani tomēr pārliecināja un teica: “Es jums palīdzēšu”. Tā arī notika," atcerējās dziedātājs. "Ūdens pārbaudes, minimālie sanitārie kursi un paškontroles rokasgrāmatas izveidošana – tagad es esmu gudrs un varu arī palīdzēt citiem."

Laika gaitā dienā pagatavoto burciņu apjomu izdevies palielināt: "Jā, mani apjomi ir auguši, tas man pašam bija pārsteigums, jo dienā es varu pagatavot 40, 50, 60. Vienā dienā bija arī rekords, kad es sagatavoju simts savus meistardarbus."

Un nu top jau otrais tūkstotis ar konservējumu un marinējumu burciņām. Skaits ir zināms pavisam droši, jo viss tiek reģistrēts grāmatā – cik gardumu ir pagatavots, cik – uzdāvināts.

"Otrais tūkstotis – tie ir mani meistardarbi, tās ir manas burciņas, kurās tiek ar manām rokām iepildīts, jo es to daru viens pats, pats saiņoju un, lai būtu šī pievienotā vērtība, arī ar savu roku es uzrakstu, kas ir šajā burciņā iekšā," piebilda mākslinieks.

Pārtikas un veterinārais dienests, redzot, kādu apjomu gatavo jaunais mājražotājs, ieteica meklēt palīgus un pašam nedaudz atpūsties.

Tomēr Sergejs Jēgers tā neuzskatīja: "Nu, jā, sāp mugura, sāp pleci, jāvingro, daudz jāstaigā, bet šī gatavošana ir mana meditācija." Tāpat viņš piebilda: "Pie šiem apstākļiem es tieku galā ar visu to, ko es pagatavoju, un spēju nodrošināt arī šos veikalu tīklus, tā ka pagaidām viss ir kārtībā."

Bet citiem dziedātājs novēl šajā laikā būt iecietīgākiem vienam pret otru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti