"Katram audzētājam ir jāiemācās runāt ar zemeni. Es parasti no rītiem ienāku iekšā un saku: "Labrīt, meitenes, kā tad iet, ko tad šodien gribam?" Zemenes pēc lapas, pēc sava izskata, pēc ziednešiem, pēc zieda, pēc krāsojuma saka priekšā, kā tām trūkst un kā ir par daudz," stāstīja Gulbis.
Viņš bez Eiropas projektu palīdzības vai kredītsaistībām savās dzimtas mājās jau 22 gadus nodarbojas ar zemeņu audzēšanu. Pirmais zemeņu lauks tika iestādīts jau 18 gadu vecumā.
Saimnieks atzina, ka šo gadu laikā izmēģināts viss, ko var iedomāties. Šobrīd zemenes aug nepilnā hektārā uz lauka un pašu celtās siltumnīcās 2000 kvadrātmetru platībā, kur tiek audzētas uz augstiem metāla plauktiem, lai ogas var salasīt stāvot.
"Mēs strādājam ar tādu moto – ar ieguldītiem minimāliem līdzekļiem lai sasniegtu maksimālu rezultātu," uzsvēra Gulbis.
"Trīs šādas siltumnīcas mana sieva nolasa viena pati pa vakaru pāris stundās. Lai uz lauka tādu daudzumu salasītu, – pāris stundās tas ir neiespējami, tur ir vajadzīga cilvēkam astoņu stundu darba diena," viņš skaidroja.
Šobrīd saimniecībā zemeņu audzēšanā piedalās tikai ģimenes locekļi, arī viss nepieciešamais audzēšanai, tostarp siltumnīcas un metāla galdi, viss ir uztaisīts ar pašu spēkiem un izdomu, nekas nav pirkts gatavs.
Saimnieki paši jauc arī mēslojumu, neiegādājas tādu, kas vienkārši paredzēts zemenēm, jo uzskata, ka mēslošana jāpielāgo konkrētiem apstākļiem. Gulbis norādīja, ka pareiza mēslošana ir ārkārtīgi svarīga zemeņu audzēšanā, taču tikpat svarīgas ir arī augsnes un stādu analīzes, lai netiktu ievazātas slimības un kaitēkļi.
Smagais darbs ir nesis augļus. Viņš skaidroja:
"Šogad mēs siltumnīcā sasniedzām neredzētus rekordus, nekad mēs dzīvē nebijām pieredzējuši tādu ražu, nekad. Sieva rēķināja, ka no viena metra viņa nolasīja 10 kilogramus ogu."
Zemeņu audzētājs piebilda, ka tagad jāsaprot, kuri bija tie apstākļi, kas šādu ražu veicināja, jo iepriekš vienā metrā vidēji nolasīja trīs kilogramus.
Lai arī iepriekš saimnieki algoja darbiniekus un sadarbojās ar zemeņu uzpircējiem, šobrīd vairs to nedara un ogas tirgo tikai no saimniecības un vienā tirdzniecības vietā Kuldīgā. Audzējot mazāk, bet pārdodot pašu spēkiem, nopelnīt var pat vairāk, uzsvēra Gulbis.
"Viss, kas mums dzīvē ir, – ir, pateicoties tikai zemenēm.
Jebkurš cilvēks jebko, ko dara, – ja viņš dara pareizi un izdara kārtīgi, – nopelna. Labs zemeņu audzētājs labi nopelnīs, slikts zemeņu audzētājs visu laiku sūdzēsies, ka neko nevar nopelnīt," viņš norādīja.
Vērtējot 22 gadu laikā paveikto un izmēģināto, Gulbis atzina, ka rezultāti būtu sasniegti daudz ātrāk, ja viņam būtu bijusi piemērota izglītība. Šobrīd Bulduru Dārzkopības vidusskolā mācās viņa dēls.
Ikdienā saimnieks ne tikai nodarbojas ar zemeņu audzēšanu, bet restaurē un krāso automašīnas, apsaimnieko zivju dīķus un audzē vīnogas, no kurām gatavo vīnu. "Mēs ar sievu esam darbaholiķi," viņš atzina.