Stiprie stāsti

Anna Kalnāja Zasas pagastā audzē zirgus un izveidojusi viesu māju

Stiprie stāsti

Bioloģe Rūta Abaja vada sēklu maiņas punktu Dundagā un Kolkā un apgūst permakultūru

Latvijā lielākā čili piparu audzētāja - Loreta Birzule Valgundē

Čili audzētāja Valgundē: Cilvēki ir noguruši no karbonādes ar majonēzi

Latvijā cilvēki sāka ēst čili tikai tāpēc, ka ir noguruši no klasiskās karbonādes ar majonēzi, Latvijas Radio raidījumā “Stiprie stāsti” sprieda Latvijas lielākā aso piparu audzētāja Loreta Birzule no Jelgavas novada Valgundes pagasta  "Zvaņiem".

"Cilvēki daudz ceļo, daudz lasa, viņiem ir atvērušās acis uz daudz dažādiem ēdieniem. Čili izmanto daudzos ēdienos, un cilvēkiem gribas pašiem sākt gatavot," uzskata audzētāja.

Valgundes pagasta "Zvaņos" Loreta Birzule ar vīru Ronaldu Kreili gadā izaudzē ap trīs tonnām dažāda asuma čili piparu. Saimnieki no tiem ražo trīsdesmit dažādas mērces, pastas un marinējumus ar zīmolu "Burka un ledus". 

Iedvesmu produktu receptēm audzētāji gūst dažādu valstu virtuvēs – gatavo to, ko paši ir izmēģinājuši un atzinuši par garšīgu.

"Mēs visu laiku eksperimentējam, un katru gadu nāk  klāt kāda jauna mērce vai kāds jauns izgudrojums," stāstīja Loreta.

Dzimusi pilsētniece

Loreta ir dzimusi pilsētniece – uzaugusi Rīgā, Mežaparkā, kur bijusi ļoti interesanta un piesātināta dzīve.

“Tajos laikos mums bija jauktā skola gan krieviem, gan latviešiem, bet tas mums kaut kā netraucēja. Mežaparkā bija slidotavas, Zooloģiskais dārzs. Tagad liekas, ka tas ir ekskluzīvi – aiziet uz Zooloģisko dārzu, bet tad mēs tur dzīvojāmies gandrīz katru dienu," atmiņās kavējās Loreta.  

Savukārt vasaras bērnībā viņa pavadīja laukos Lubānas pusē pie omītes un opīša: "Omītei bija īsta lauku māja. Lopi gan mums tur nebija, bet tur bija dārziņš, bija jāiet ravēt un vākt kartupeļus, sīpolus. Es kā bērns to ciest nevarēju, bet līdz tam ir jāizaug, jo tagad man patīk ravēt," atzina Loreta.

Pēc skolas pabeigšanas Loreta sāka strādāt Tieslietu ministrijā par sekretāri, kas ļoti disciplinējis. Izmēģinot vēl citas darba vietas, viņa aizgāja strādāt reklāmas jomā žurnālā "Sieviete". 

Audzēt čili ir viegli

Stāsts par čili audzēšanu sākās pirms 11 gadiem, kad abi ar vīru nopirka zemi: “Kad mēs iegādājāmies šo īpašumu, man sagribējās siltumnīcu. Vīram patīk gatavot ēst – tā viss mums ir tādā ritenī aizgājis".

Loreta uzskata, ka izaudzēt čilli piparus ir viegli, ja tas sagādā prieku. Taču audzēšana prasa daudz darba. Loretas nākotnes sapņos ietilpst savas mājas uzcelšana un čili piparu recepšu grāmatas sarakstīšana – tā iecerēta kā špikeris piparu ēdājiem. 

Asākos čili gatavot ar masku

Pirmos piparu stādiņus audzēšanai iedevusi tante un omīte, savukārt ēst čili pati Loreta iemācījusies Taizemē.

Čili asumu mēra skovilos – ja kādreiz Loretai neēdami šķita 8000 skovilu asie halapenjo pipari, tad tagad viņa var ēst arī 100 000 skovilu asus čili.

"Un man tiešām tas garšo," atzina Loreta.

Gatavojot pašus asākos čili, piparu audzētāji velk maskas, cimdus un brilles. Gadījumā, ja čili sula trāpa uz ādas un sāk dedzināt, Loreta šo vietu mēdz apziest ar sviestu, kādu treknu krēmu, kefīru vai krējumu.

Čili pipariem ir ap 20 000 šķirņu, kas ļoti atšķiras pēc asuma. Ja baudīts kāds pipars, kura asums liekas pieņemams, svarīgi atcerēties tā oriģinālo nosaukumu, lai arī citreiz varētu ēst tieši tik asu čili, kādu vēlas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt