Ar Latgalē ražotu sieru iekaro visu Latviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nesen par Dagdas novada atpazīstamības preci kļuvis siers, ko gatavo Andrupenē. Īsto Latgales sieru var iegādāties lielveikalos visā Latvijā, taču ražo to nelielā mūsdienīgā ražotnē netālu no Krievijas pierobežas.

Tieši siers ir tā prece, ar ko šobrīd plašāk pazīstams Dagdas novads. Pierobežas novadā gatavoto īsto Latgales sieru var nopirkt ne vien tepat Dagdā, bet lielveikalos visā Latvijā, kā arī "Stockman" veikalā Rīgā. Sieru, kas taisīts Dagdas novada Andrupenē, vietējie iedzīvotāji nereti pasniedz kā dāvanu no šīs puses. Tā nu šeit ciema centrā iepretim vietējam muzejam neuzkrītošā, privātmājai līdzīgā ēkā, kurā ierīkota mūsdienīga ražotne, vietējais piens kļūst par īstu Latgales sieru.

Andrupenes siera gatavošanas procesu atklāj siera darītavas vadītāja, uzņēmuma SIA „TRY” valdes priekšsēdētāja Lana Zīda. Viņa stāsta, ka līdz šādai ražotnei nonākts mērķtiecīgā četru gadu ilgā darbā. Ikdienā Andrupenes siera ražotnē strādā seši cilvēki, un to var nosaukt par tādu īstenu ģimenes uzņēmumu, kur Lanas māte šobrīd iecelta par galveno uzņēmuma siera receptes glabātāju.

„Viņa bija sākotnējā šī siera receptes autore, viņa vienkārši to pārņēma no saviem vecākiem un savā virtuvītē mājās vārīja mums tādu sieru visu manu mūžu, cik vien es sevi atceros. Un vienā jaukā mirklī radās ideja šo sieru pamēģināt izgatavot lielākā apjomā arī citiem cilvēkiem. Tā viss sākās. Sākās ar mājražošanu,”  saka Lana.

Lana Zīda stāsta par veiksmes atslēgu: „Es domāju, ka mēs aizgājām tik tālu, tā kā tur bija ieguldīts daudz darba. Arī ļoti liela mērķtiecība šo produktu palaist. Tas bija tāds sapnis. Tā nebija vairāk biznesa iecere vai instruments naudas pelnīšanai, bet sapnis izveidot kaut kādu produktu, kas pa īstam tiek ražots Latgalē. Un arī varbūt parādīt, ka latgalieši prot ražot tā, ka to var iekārot arī ļoti lielu pilsētu iedzīvotāji.”

“Daudzi pat netic īstenībā, ka tas tiek ražots šeit, Andrupenē. Saka, - tas ir droši vien triks, Andrupenes brends uzlikts. Cilvēki dažreiz piebrauc, pat vakar bija piebraukuši – Kur ir Andrupenes siers? - Es saku - te, re kur!” stāsta uzņēmēja.

Kopumā šeit mēnesī saražo ap tonnu sešu veidu siera, tostarp sierus ar ķiplokiem, papriku, kaltētiem tomātiem, olīvām un pat kurkumu, kā arī klasisko sieru. „No tā viss sākās. Tas nāk tiešām no vecmāmiņu laikiem klasiskā veidā. Tāds viņš tika gatavināts mājās visu manu mūžu. Un pēc tam klasiskais siers tika modificēts, pārveidots, pievienojot tam dažādas garšvielas. Faktiski šie veidi radās no ģimenes locekļu iecienītākajiem produktiem un tā faktiski ar katru siera veidu. Viņš ir nācis tāpēc, ka mums pašiem garšo.”

Uzņēmums pie sasniegtā neapstājas un apsver iespēju Latgales sieru nākotnē arī eksportēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti