Dienas ziņas

Grib palielināt ražošanas apjomu

Dienas ziņas

Bēgļi grib mācīties latviešu valodu

Alūksnes novadā atbalsta jauniešu biznesa idejas

Alūksnē galdnieks Zeltiņš turpina vectēva arodu un kaļ plānus par vecāku saimniecības attīstību

Lauku reģionos iespējas sākt uzņēmējdarbību ir - to pierādījuši jaunieši Alūksnes pusē, kas biznesa ideju konkursus izmanto par atspērienu attīstībai. Atbalsts izveidots, lai rosinātu jauniešus biznesu veidot savā novadā. Līdz šim atbalstītas 14 jauniešu idejas – gan pakalpojumu, gan ražošanas nozarē.  

Pirms gada, piesakoties jauniešu biznesa ideju konkursam, Jānis Zeltiņš ieguva nepieciešamo finansējumu galdniecības iekārtu iegādei. Precizitāte un kvalitāte ir ļoti svarīga galdnieka amatā, norāda Jānis, tāpēc tā bijusi iespēja attīstīt biznesu un paplašināt darbības sfēru.

“Sāku ar to, ka deviņus gadus tāpat darbnīcā strādājām. Darbu nebija tik daudz kā tagad. Kā pašvaldība atbalstu iedeva, tā arī parādījās vairāk darbu, vairāk reklāmas un oficiāli var darboties,” stāsta Zeltiņš.

Agrāk galdniecība piederēja viņa vectēvam, tāpēc arī radusies interese par galdnieka arodu, un jau vairāk nekā gadu viņš izgatavo masīvkoka mēbeles. Jānis atzīst, ka galdniecību Alūksnes pusē ir daudz, bet katra ar savu specifiku.

Viņaprāt, dažādu uzņēmējdarbības nozaru attīstība ir tas, kas vajadzīgs lauku teritorijās, jo no tā iegūs arī sabiedrība.

“Es vienmēr saku un mudinu citus. Citreiz ir tā, ka varbūt kāds strādā galdniecībā vai īstenos citu ideju, ar kuru nākotnē, iespējams, varēsim apvienoties un pelnīt kopā. Ideju ir daudz, vienkārši vajag gribasspēku un darīšanu,” saka Jānis.

Tieši finansiālais stāvoklis bieži vien kavē uzņēmējdarbības uzsākšanu, un pašvaldības biznesa ideju atbalsta konkurss var kalpot par atspēriena punktu jauna biznesa radīšanā.

Vidzemes Augstskolas Sabiedrības zinātņu fakultātes dekāns Aigars Andersons norāda, ka pašvaldību konkursu nolikumi jāveido tā, lai nauda sasniedz iecerētos mērķus.

“Tie, kas tur strādā, tiem, kam ir vajadzīgs pavisam nedaudz, lai tur paliktu un strādātu, lai nodrošinātu darbu sev un ģimenei. Lai tiešām tā nauda nonāktu pie viņiem un tiktu iztērēta lietderīgi,” saka Andersons.

Panākumu atslēga ir nemitīga izaugsme un jaunas sadarbības veidošana, pārliecināts ir Jānis Zeltiņš. Ar galdniecības izveidi viņš nedomā apstāties, un nākotnes plānos ir vecāku saimniecības attīstība, piesakoties Eiropas projektiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Cilvēkstāsti
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti