Dienas ziņas

Viesos pie slimnieka – ar ārsta atļauju

Dienas ziņas

Surdo tulkojums. Dienas ziņas

Meklē radošus veidus tūrisma nesezonai

Ziemeļkurzemē ar pankūku ēdieniem aizvadīta tūrisma nesezona

Piekrastes novadu tūrismam ir ļoti sezonāls raksturs – ja vasarā tie ir ļoti iecienīti, tad ziemā valda tukšums. Šī brīža dārdzībā tas vēl sāpīgāk ietekmē tūrisma uzņēmējus, mājražotājus un ēdinātājus piekrastē. Tāpēc Talsu novadā meklēti radoši risinājumi, kā piesaistīt apmeklētājus. Mazliet apspēlējot mājas kafejnīcu ideju, vairāk nekā nedēļas garumā visā novadā piedāvāja dažādus pankūku ēdienus. Uzņēmēji tam atsaucās, un tie, kas jau vēlējās durvis ziemai slēgt ciet, tomēr nolēma sezonu turpināt mazliet ilgāk.

Kolkas lībiešu Saieta namā ziemīgās sestdienās durvis kāds ver reti, bet pankūku nedēļā šeit uz pāris stundām smaržoja pļedas ar burkāniem, tā cerot pievilināt jau esošos un jaunus interesentus.

Ja mājas kafejnīcas jau ierasta lieta, kas garantē daudz apmeklētāju, tad šoreiz neziņa, vai cepts nav velti.

"Šis laiks tiešām ir – nu ir tumšs," atzina pļedu cepēja Dženeta Marinska. "Tagad arī ir pirmssvētku laiks, varbūt cilvēki drusku tā kā pietaupās uz decembri, uz Ziemassvētkiem. Jo visas cenas ir pieaugušas, jārēķinās ar vairāk izmaksām ikdienā."

Pankūku nedēļa Kolkā

Rojā mājražotāju tirdziņā lielākās rindas bija tieši pie pankūku cepējiem. Tiem, kuri izvēlējušies cept netradicionālās pankūkas, visvairāk darba un pat jādodas uz mājām pēc papildu produktiem.

"Mēs gribam, lai mūsu ciemā notiek kaut kas. Lai būtu prieks citiem un pašiem par to, ka mēs kaut ko varam darīt un iespēt," raksturoja Rojas Ziemassvētku tirdziņa organizatore Skaidrīte Dzene. "Tāda sabiedriska aktivitāte, lai mums kopienā būtu labāka dzīvošana."

Dalība pankūku nedēļā prasījusi arī ieguldījumus, piemēram, speciālu pannu iegādi, ko ar vienu pasākumu atpelnīt nevar.

Lai gan mājražotāja, "Cīrulīšu" saimniece no Kaltenes saka, ka piedalās, lai sagādātu prieku, tomēr atzīst, šī arī ir iespēja pareklamēt savu produkciju un atpelnīt ieguldījumus teltij, kas nopirkta mājas kafejnīcām.

"Nekāds īpašs bonuss tas nav, jo, ja mēs tās cenas liksim, lai būtu peļņa, tad, man liekas, cilvēkiem tas būtu par dārgu," atzina "Cīrulīšu mājas labumi" saimniece Gunta Rožkalne. "Drīzāk tas ir, lai cilvēkiem ir prieks kaut kāds."

Pankūku nedēļa Kolka

Pankūku nedēļa ilga 10 dienas, un tajā bija 30 dalībnieki, kas piedāvāja 76 dažādas pankūku garšas, sākot no klasikas līdz pankūku zupai. Rezultātus vēl vērtēs, taču pirmās atsauksmes liecina, ka apmeklētāji bijuši pilnīgi visiem – pat tiem, kas necerējuši.

Arī satiktie tūristi apliecina, ka Talsu novadā ieradušies tieši pankūku piedāvājuma dēļ.

Radošu pieeju, kā nesezonā piesaistīt vairāk apmeklētāju, radīja tūrisma speciālisti kopā ar Talsu Komersantu klubu. Rezultātā daļa ēdināšanas uzņēmumu nolēmuši papildināt savu ikdienas piedāvājumu, bet ar ēdināšanu nesaistīti mājražotāji to turpmāk piedāvās interesentiem.

Pankūku nedēļa Kolkā

"Tas ļoti sasaucas ar mūsu tūrisma attīstības plānu, ka mēs gribam radīt galamērķi, kur ir cilvēkam bezrūpīgs galamērķis," skaidroja Talsu novada Tūrisma informācijas centra speciāliste Līva Maķe. "Ka viņš atbrauc vienā vietā un viņam ir viss pieejams – gan ēšana, gan gulēšana, gan ekskursija, gan jautrība."

Talsu novads gan vēl izvērtēs, vai Pankūku nedēļai sekos turpinājums un vai atmaksājas, ka tā notika laikā no valsts svētkiem līdz Pirmajai adventei.

Pankūku nedēļa Kolkā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti