Tūristus uz Rīgas Centrāltirgu ved gan gidi, gan sižeti Vācijas televīzijā

Rīdzinieki zina, ka Centrāltirgū var nopirkt svaigus dārzeņus, gaļu, kādu drēbi, zivis. Taču arī par tūristu trūkumu tur nevar sūdzēties.

"Tirgus ir viens no populārākajiem tūrisma objektiem Rīgā un Latvijā. Ja Vecrīga tiek uztverta kā viens vienots objekts, tad Centrāltirgus ierindojas otrajā vietā pēc popularitātes," stāsta Rīgas Centrāltirgus pārstāvis Ivars Jakovels.

Kad Rīgas ostā piestāj prāmis, tirgū dažkārt vienlaicīgi ierodoties pat apmēram tūkstoš tūristi. Vieni tirgotāji tajā saskata labumu tūristu atstātajās dzeramnaudās: "Mums jau tieši labāk, jo vairāk cilvēku, jo mums labāk. Un viņi maksā vairāk un saka, ka nevajag izdot atlikumu."

Savukārt citi pārdevēji ir skeptiskāki: "Tikai fotografē un skatās."

Tikmēr turpat blakus esošā kafejnīca "Siļķītes un Dillītes" itin nemaz nesūdzas par tūristu klātbūtni tirgū. Apmēram puse kafejnīcas apmeklētāju esot tieši ārzemju viesi, kuri vēlas nogaršot Latvijas upju zivis: "Pārsvarā Latvijas upju zivis viņiem patīk visvairāk. Lasi un tunci viņi ir ēduši ārzemēs, te tūristi nāk baudīt karpiņu un samiņu."

Centrāltirgus pārstāvis stāsta, ka šis esot viens no tirgus veiksmes stāstiem. Pavisam drīz līdzīga kafejnīca varētu atvērties arī gaļas paviljonā.

Tūrists Armīns no Vācijas dalās savos iespados: "Par šo tirgu uzzināju Vācijas televīzijā. Toreiz nolēmu, ja kādreiz došos uz Rīgu, noteikti apmeklēšu arī tirgu.Šeit patiešām ir daudz dažādu labumu un ļoti garšīgas lietas. Es, piemēram, tikko nogaršoju gurķus. Ļoti garšīgi! Tagad dosimies meklēt suvenīrus."

Savukārt Kajs no Austrālijas neslēpj savu prieku par vidi tirgū: "Mēs šeit ieradāmies apskatīt vietējo kultūru un cilvēkus. Šeit ir skaisti. Pagaidām vēl neesam neko nopirkuši, tagad meklējam zivju paviljonu."

Frederika ir tūriste no Lielbritānijas un ir sajūsmā par lielo tirgu, kas pārspēj Londonā esošos: "Šeit ir ļoti jauki - svaiga pārtika un dārzeņi. Tagad iesim apskatīt, kādas šeit ir zivis. Londonā arī ir tirgus, bet apmēros mūsu tirgi ir daudz mazāki."

Kerolaina un Denīze ir tūristes no Zviedrijas un Rīgas Centrāltirgū ieradušās pēc gida norādījuma: "Tikko ieradāmies, bet, jā, varētu nopirkt kādas kurpes.. varbūt krelles. Gids teica, ka noteikti šeit ir jāatnāk."

"Es vienmēr piedāvāju viņiem tādu ekskursiju. Mēs skatāmies ne tikai vecpilsētu, mēs ejam arī uz tirgu. Tūristiem patīk viss. Viņi fotografē, visu grib nogaršot. Šodien viesi nogaršoja gurķus, - stāsta gide Terēza Kisele.

"Šova elements numur viens ir kaņepju sviests. Pirmajam izbrīnam seko stāstījums par to, ka Rīga nav mazā Amsterdama un nav vērts par to saskumt. Kaņepes ir dabisks produkts, ko latviešu zemnieki ir pazinuši gadsimtiem ilgi," norāda tūrisma speciālists Juris Berže.

Svaigi dārzeņi, kūpinātas zivis un cūku galvas - turklāt milzīgā apjomā, tas tūristiem tiešām ir interesanti. Bet lupatu kaudzes, krūšturi, "Versače" smaržas parāda vietējo kolorītu.

"Ne velti ir teiciens, ja tu vēlies saprast vietējo sabiedrību, ja tu vēlies saprast šīs pilsētas iedzīvotājus, aizej uz šīs pilsētas tirgu. Jo tirgū vienmēr pulcējas ļaudis no dažādiem sabiedrības slāņiem un no dažādām sociālām grupām," pavēstīja Rīgas Centrāltirgus pārstāvis Ivars Jakovels.

Tirgus nekad nevienā pasaules valstī nav bijis izstāžu zāle. Citādāk tas vairs nebūs tirgus. Tirgus ir interesants tik ilgi, kamēr šeit nāk dzīvs patērētājs. Rīgas Centrāltirgū noteikti ir vērts iegriezties un atklāt ko jaunu, neredzētu un interesantu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Ceļošana
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt