Ielu labirinti, līdzeni slīdošas gondolas, brīnišķīgi saullēkti un saulrieti – tas viss, un ne tikai tas, Venēciju padara par vienu no romantiskākajām un arī neparastākajām vietām pasaulē. Turklāt te visur ir klātesoši vēsturiski interesanti stāsti un viens no tiem – par šokolādi.
Izrādās, ka Venēcija ir viena no pirmajām pilsētām Itālijā – līdztekus Turīnai un Florencei –, kur 17. gadsimta sākumā ieveda šokolādi.
Sākumā ar to mielojās šķidrā veidā īpašos kafijas veikaliņos, kas savstarpēji sacentās, lai radītu visgardāko šokolādes dzērienu. Bet gadsimta nogalē, kad šokolādes slava jau pletās arvien plašāk, dzima pirmie, sabiedrība pazīstamie ražotāju zīmoli.
Mariandželo Penzo ir viena no šokolādes veikaliņu īpašniecēm Venēcijā, kas gadiem novērojusi šodienas pircēju paradumus un secina, ka šokolāde var būt gan skaista dāvana, gan arī laba veselībai.
“Kazanova, piemēram, izmantoja šokolādi šķidrā veidā, lai atjaunotu sevi pēc savām mīlas naktīm. Venēcija ir pilsēta, kas tiek uzskatīta par īpaši romantisku, un šokolāde ir kaut kas tāds, kas neatkarīgi no tā, vai esat skumjš vai priecīgs, stimulē endorfīnus, tas ir aizraujoši, tas sagādā gandarījumu visās nozīmēs,” sacīja Penzo.
Bet īpaši vērtīga tieši Venēcijā ir šokolāde ar zelta lapu, jo tā atklāj vēl kādu vēsturisku faktu – proti, senu venēciešu metodi izgatavot ārkārtīgi plānas zelta lapas mākslinieciskām, kosmētikas un kulinārijas vajadzībām.