Lavandas audzēšana māca pacietību. Saruna ar «Lillas Lavender» saimnieci Puravu

Šovasar, kad labāk atturēties no tāliem ceļojumiem, piemēram, Itālijai un Francijai raksturīgo lavandu ziedēšanas laiku tagad varam baudīt arī tepat Latvijā. Pirmie, kas pirms desmit gadiem pie mums aizsāka lavandu audzēšanu ir saimniecība „Lillas Lavender”, kuru lavandu lauki tagad zied gan Kurzemē, gan Vidzemē. Vai pievēršanās lavandu audzēšanai ir attaisnojusies un kādi secinājumi gūti, Latvijas Radio devās noskaidrot uz Limbažu novada Umurgas pagastu.

Saruna ar «Lillas Lavender» saimnieci PuravuGunta Matisone

Saimniece Inga Purava ved apskatīt un, protams, arī izsmaržot lavandas, kas ir pašā ziedēšanas plaukumā. Pašlaik laukā aug septiņu šķirņu lavandas. Tā esot bijusi viena no iegūtajām lavandu audzēšanas mācībām - izvēlēties dažādību.

"Patiesībā tas arī ir veiksmes stāsts mūsu gadījumā.

Ja būtu viena šķirne, viņa vienā laikā zied, bet, tā kā ir septiņas, tad viņas zied katra savā laikā, un katra savā laikā ir jānovāc. Tas nozīmē, ka mums atliek laiks, lai cilvēki varētu pastaigāt un pabaudīt, un nav tā, ka viss vienā dienā nozied. Tad būtu divas nedēļas un viss. Mums būtu tajās divās nedēļās jāparāda cilvēkiem un arī ātri jānovāc, bet tagad tas viss notiek pakāpeniski , un arī risks sadalās, ja gadījumā tā viena šķirne nosalst, tad varbūt tā otra izdzīvo," stāsta saimniece.

Inga Purava arī neslēpj, ka būtiski ir bijis tas, ka sākuma gados bija lavandām pateicīgas ziemas, kas arī lika saprast, ka pie mums Latvijā var veiksmīgi tās audzēt.

"Ja mums pirmajā gadā būtu nosalis, mēs noteikti nebūtu turpinājuši, jo tas bija kā eksperiments mums pašiem iesākumā. Ziemas paglāba, un mums bija burvīgi trīs gadi ar lavandām. Diemžēl viņas nosala 2014. gadā, un tas, kas ir iestādīts, tas ir 2014. iestādīts, un ir sadalīti riski, bet, ja būtu nosalis pirmajā gadā, tad nebūtu," stāsta Purava.

Kā vēl vienu mācību, kas ielāgota lavandu audzēšanā, Inga Purava uzsver pacietību.

"Lavanda mums ir iemācījusi pacietību,

arī tad, ja viņa apsalst, viņa var pamosties un iznākt no saknēm ārā, ir tikai jāpagaida. Bet mums gribas tajā skrējienā – ātri, ātri, visu dabūt ātri, ātri dabūt rezultātu, bet lavanda mums ir iemācījusi pacietību," uzsver sieviete.

Jūlijs lavandām ir galvenais mēnesis, tad apmeklētāji saimniecībā var skatīt to ziedēšanu. Tūlīt arī sāksies lavandu ziedu vākšana pārstrādei.

"Tas galvenais, kāpēc vispār lavandu audzē, ir lavandas ēteriskā eļļa. Tas ir eļļas augs, kā mēs sakām – mazā aptieciņa. Eļļu var izmantot tīrā veidā pret galvassāpēm, pret asām muskuļu sāpēm, pret apdegumiem, pušumiem. Viņu var liet tieši uz ādas virsū, un tad viņa veic to savu labo darbu un ātri sadziedē.

Galva ja sāp, tad pa pilieniņam pietiek, var deniņos ierīvēt un nevajag pirkt ibumetīnu," stāsta Purava.

Šogad saimniecībā var atzīmēt pirmo apaļo lavandu audzēšanas jubileju, jo pirms desmit gadiem te tika iestādīti pirmie augi, tagad saimniecība nenoliedzami ir lielākie lavandu audzētāji Latvijā.

"Šeit Vidzemē ir 1,2 - 1,3 hektāri. Es tā baigi ar štoku neeju un nemēru, bet pēc platību maksājumiem tā apmēram var saprast, Kurzemē ir 0,30 -0,35, Kurzemē ir mazāk, kā mēs paši smejamies, šī ir lavandu saimniecība, bet Kurzemē ir saimniecība ar lavandām," stāsta saimniece.

Lavandu laukos arī apmeklētāju ir daudz. Rīdzinieki Anda un Andris Treiji stāsta, ka no Umurgas laukiem tagad ir ieinteresēti doties arī apskatīt lavandas Kurzemē.

"Es paskatījos internetā, ieraudzīju to saimniecību un domāju – jābrauc skatīties, kāds rezultāts ir ar lielu mīlestību darītam darbam," stāsta apmeklētāji.

Šovasar Covid-19 ir viens no iemesliem, kāpēc nebūs tradicionālie lavandu svētki, bet individuāli vai tūristu grupās tās skatīt var braukt. Kā vērtē saimniece, par ceļotāju interesi tik tiešām nevar sūdzēties.

"Šogad ļoti pastiprināti jūt, ka brauc igauņi. Vēl pastiprinātāk jūt, ka brauc lietuvieši. Man šķiet, ka ir tā, ka Baltija apceļo viens otru. Tas īstenībā priecē, jo kas var būt labāks, kā apceļot saimniecības, laukus, jo mūs tas vīruss ir nolicis pie vietas. Jāapstājas un jāpabauda tas, kas ir šeit apkārt. Ticiet man, jebkurā lielveikalā ir lielāka drūzma un gūzma, bet šeit svaigā gaisā varbūt lavanda palīdzēs tās baktērijas aizdzīt projām," saka Purava.

Nākamajā nedēļā jau sāksies ražas laiks, lavandu ziedu vākšana, bet saimniecībā sola, ka vēl būs arī ko skatīt un izsmaržot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Ceļošana
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti