Tukuma novadā esošā zemnieku saimniecība “Geidas” ar lauku tūrismu sāka nodarboties, jo saprata, ka daudz kur Latvijā ir iespējams apskatīties, kā aug eksotiski dzīvnieki, taču neviens nerāda to, kā aug pašu Latvijas gotiņas. 100 hektāru lielā saimniecība kļuvusi ne tikai par vietu, kur tiek audzētas govis un pēc tam tirgots piens, bet arī par daudzu cilvēku iemīļotu tūrisma galamērķi. Z/s “Geidas” saimniece Gundega Jēkabsone to sauc par ekskursiju “Piena ceļš” videi draudzīgā lauku sētā: "Bija reiz viena maza meitenīte, kura atbrauca uz sētu, izkāpa no autobusa un prasīja, vai es varēšu paslaukt gotiņu. Es viņai saku, jā, varēsi. Tad, kad mēs esam izgājuši ekskursiju un ieejam kūtī, meitene nenāk iekšā.
Prombraucot es viņai prasu, kāpēc tu nenāci, tu taču tā gribēji paslaukt govi ? Un viņa atbild – bet es taču biju domājusi to maziņo..."
Kopš tā laika ekskursijās vienmēr tiek stāstīts un parādīts govs dzīves cikls, sākot no teliņiem un beidzot ar to brīdi, kad govs ir gatava slaukšanai. Interesenti arī var uzzināt, kā tiek pagatavots saldais krējums, sviests un biezpiens.
"Mums ir seno darbarīku kolekcija, kur ir piena pārstrādes darbarīki. Beigās mēs izgriežam pienu, tas ir, uztaisām saldo krējumu ar seno rokas mašīnu un beidzam ar degustāciju, pagaršojam īstu pienu," Latvijas Televīzijai stāsta Gundega Jēkabsone.
Šajās mājās viņa sāka saimniekot deviņdesmito gadu sākumā, kad tika atgūti dzimtas īpašumi. Kopējais lopu skaits, ieskaitot teliņus, vasarās parasti sasniedz 30. Turklāt saimniekots šeit tiek, izmantojot tikai bioloģiskās metodes. "Man patīk strādāt bioloģiski un man nepatīk strādāt ar ķimikālijām, un man nepatīk Latvijas dabu bojāt un postīt ar intensīvajām metodēm," skaidro Gundega - saimniece, kura ir pierādījusi, ka ar mazu un ekoloģisku saimniekošanu arī var nopelnīt - vienkārši jāmeklē veidi, kā savam biznesam pievienot odziņu, lai atšķirtos no pārējiem.