Alsungā Baltā galdauta svētkos cels galdā bukstiņbiezputru un burkānu ēdienus

Gardi ēdieni un suitu tradīcijas ir tas, kas šobrīd padara Alsungu par vienu no interesantākajiem tūrisma galamērķiem. Kopš tika izrādīta Ināras Kolmanes dokumentālā filma „Ručs un Norie”, pieaugusi japāņu tūristu interese, un viņi ierodas apskatīt Alsungu. Tikmēr itin bieži vietējais tūrists uz Alsungu dodas baudīt vietējos ēdienus. Arī 4. maijā tur iecerēti Baltā galdauta svētki ar burkānu sēšanu un mielošanos ar dažādiem lauku labumiem.

Alsungā Baltā galdauta svētkos cels galdā bukstiņbiezputru un burkānu ēdienusInga Ozola


    Spēlmaņu krogā smaržo pēc tikko ceptas maizes, kādu cep tieši Alsungā. Tur tiek cienāti no malu malām Alsungā sabraukušie tūrisma ļaudis, kuri tuvāk izzina kulinārijas mantojumu, ko un kā labāk mūsdienās piedāvāt viesiem. Alsungai ir ar ko lepoties, saka kroga un viesu mājas saimniece Mairita Slavinska:

    „Suitu skābmaizi mēs cepam jau sen, gandrīz no pašiem pirmsākumiem. Sklandrauši tiek apēsti lielos daudzumos, arī vīru rauši, vasarā ir skābputra, kas daudzus interesē, katru dienu ir bukstiņbiezputra. Ir saklātie galdi tūristiem – piemēram, ar ķiļķenzupu, varbūt izdomās paši taisīt ķiļķenus ar žāvētām ribām vai ceps sklandraušus.”

    Arī te goda vietā nolikts dokumentālās filmas „Ručs un Norie” plakāts. Filma stāsta par divu eksotisku pasauļu satikšanos - meitenes no Japānas un suitu sievas īpašo draudzību. Varētu teikt, ka šis stāsts ir kļuvis par vienu no Alsungas tūrisma zīmoliem.

    Alsungas centrā atrodas arī suitu amatniecības un mākslas telpa „Rija”, kur tās saimniece Inga Šeina-Laizāne stāsta par interesentiem no Japānas, kuri brauc gan organizētās grupās, gan pašu spēkiem un labprāt iegādājas vietējo amatnieku darinājumus.

    „Kopš Norie draudzējas ar Ruču, ir noturīga interese par mums. Brauc adītāji, tirgotāji, kuri iepērk preces, lai varētu Japānā tirgot. Viņu nav ārkārtīgi daudz, bet ir. Viens interesents pērk zeķes un cimdus, viņš brauc pa visu Eiropu un tad ved uz Japānu,” saka ''Rijas'' saimniece. „Vasarā šeit ir arī suitu sievas. Arī pati esmu suitu sieva. Mēs te taisām burdona meistarklases. Piedāvājam ietērpties suitu tērpā, tad var sajust, kādu gribas – rozā, oranžo vai lillā.”

    Alsungas Tūrisma informācijas un vēsturiskā mantojuma centra vadītāja Inga Bredovska atklāj, ka maizi un sklandraušus cep ne viena vien saimniece, bet, lai uzrunātu iebraucējus, katru gadu tiek domātas arvien jaunas idejas, arī 4. maija Baltā galdauta klāšanai Alsungai ir savi plāni.

    „Tā būs privātmāja, bioloģiskā saimniecība „Dižgāļi”. Saimnieces specializācija ir burkāni. Varēs iesēt savu burkānus, vasarā apravēt, apliet un apčubināt un rudenī burkānus baļļukā novākt. Kad visi būs pastrādājuši, tad kopā visi sasēdēsim pie baltā galdauta un kopā ar suitu muzikantiem pasvinēsim valsts svētkus. Saimniece sarūpējusi arī burkānu biezzupu un citus gardumus no burkāniem. Pirms tam interesentiem ir iepriekš jāpiesakās, lai nav tā, ka atbrauc autobuss, bet mēs tam neesam sagatavojušies,'' stāsta Bredovska.

    4. maijā Alsungā tiks atklāta arī mākslinieces Sanitas Ābelītes porcelāna darbu izstāde. Māksliniece darina smalkus porcelāna traukus, kas no Alsungas aizceļojuši uz malu malām.

    0 komentāri
    Pievienot komentāru
    Komentēt vari ar kādu no saviem sociālo mediju profiliem
    Ceļošana
    Dzīve & Stils
    Jaunākie
    Interesanti