Dienas ziņas

Uzņēmumos trūkst darbinieku

Dienas ziņas

Mediķi brīdina politiķus par krīzi nozarē

Tukumnieki spriež par vēja parka būvniecību Pienavā

Par spīti iebildēm attīstītājs neatteiksies no vēja parka Dobeles un Tukuma pusē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pret zviedru kompānijas meitas uzņēmuma ieceri Dobeles un Tukuma novadā būvēt lielāko vēja parku Latvijā, kas gadā spētu saražot 10% no Latvijas elektroenerģijas gada patēriņa, savākti vairāk nekā 10 000 parakstu. Lielākoties tie ir Dobeles novada iedzīvotāji, un tagad tiem pievienojušies arī tukumnieki. Projekta attīstītājs gan no ieceres nedomā atkāpties, jo iebildumiem neesot pamata.

Džūkstes pagasta Pienavas iedzīvotāji savu  attieksmi pret uzņēmuma SIA ''Eolus'' ieceri 29,5 hektāros zemes izbūvēt vēja parku Pienavā, kas iedzīvotājiem liktu no savu dzīvokļu logiem raudzīties uz 240 metrus augstajiem vēja ģeneratoriem, pauda jau septembra nogalē pašu organizētajā sapulcē. Tagad par Pienavas vēja parka būvniecības ieceri spriest ieradušies vairāk nekā 60 tukumnieku, no kuriem vairākums ir pret, neraugoties uz 250 miljonu investīcijām, ko sola ieguldīt attīstītāji.

"Tie augstie torņi... Es domāju, ka, ja es uzkāptu uz savas mājas jumta, es arī redzētu. Nu priekš kam vislabāko zemi, kas mums Latvijā ir, tagad izķēzīt. Atvainojiet par izteicienu," sprieda tukumniece Vineta Baiba Jaroša.

Sapulci organizēja iniciatīvas grupa no Dobeles, kuri jau kopš septembra organizē parakstu vākšanas kampaņu pret vēja parka būvniecību Zemgalē.

"Nekas būtisks tiešām nav mainījies, izņemot to, ka aizvien vairāk, apzinot informāciju par ietekmēm un pieredzēm citur pasaulē, informācija paplašinās un mēs ar viņu gribam dalīties," sacīja iniciatīvas grupas pārstāve Zita Sāviča.

Iniciatīvas grupa arī aprēķinājusi, ka šāds projekts bez valsts subsīdijām nesīs tikai zaudējumus, tāpēc pārdot, kā to iecerējis attīstītājs, būšot neiespējami. SIA "Eolus'' valdes loceklis Gatis Galviņš tam gan nepiekrīt. "Dotajā brīdī visā Eiropā projekti lielākoties tiek attīstīti bez valsts atbalsta. Tad kāpēc gan šeit varētu būt savādāk?"

Pašreiz kopā ar portālu "manabalss.lv" savākti vairāk nekā 10 000 parakstu.

Attīstītāja vēlmi uzsliet Dobeles un Tukuma novados 51 vēja turbīnu gan tas nemainīšot, ja vien ietekmes uz vidi ziņojums būs būvniecībai labvēlīgs.

Tukuma novada domē gan pa šo laiku pamainījies pozīcijas un opozīcijas dalījums, un arī attieksme pret iecerēto vēja parku. 

"Šobrīd runa ir par kaut kādiem 250 miljoniem investīcijām. Novadam tas, protams, ir kaut kas nebijis. Tas ir nenormāls skaitlis, kas, protams, uz būvniecības nozari atstās labu ietekmi, bet, kad nodos ekspluatācijā un viņi sāks reāli darboties, tas, manuprāt, nav īsti samērojams ar to ietekmi, ko viņi radīs," uzskata Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietnieks Agris Zvaigzneskalns (Latvijas Zaļā partija).

Plānots, ka  ietekmes uz vidi ziņojums varētu tikt prezentēts nākamā gada sākumā. Ja tas būs attīstītājiem labvēlīgs, par ieceri būs jābalso arī abu novadu deputātiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti