Guntis Bojārs: Žurnālistiskā operācija Jūrmalā «Bistro Frics» - kas Latvijā nogalina mazo biznesu

Jūrmalas centrs. Jomas iela. Jauns sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums šovasar, ar nosaukumu bistro “Frics”. Iespējams, kāds no jums pat šovasar tam ir gājis garām, un, iespējams, pat pagaršojis, kā garšo “Frics superlielie frī kartupeļi ar dažādām mērcēm”. Biznesa ideja aizgūta no Rietumeiropas, kur dažādās pilsētās Briselē, Amsterdamā uz ielu stūriem ir nelielas frī kartupeļu tirgotavas.

Šajā faktā nav nekas neparasts, jo Latvijā katru dienu gan kāds mazais bizness veras vaļā, gan arī veras ciet, neparastais ir tas, ka bistro šoreiz atvēruši Latvijas Televīzijas raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” žurnālisti. Un ne tāpēc, lai piepelnītos, bet lai saprastu, redzētu un izjustu mazā biznesa aizkulises – birokrātiju, korupciju un biznesa perspektīvu.

Darbā tika pieņemti reāli darbinieki, kas par operāciju neko nezināja. Operācijas laikā paši žurnālisti “uzsūtīja” uzņēmumam dažādam pārbaudes un veica vēl virkni eksperimentu.

Šī ir vērienīgākā “Aizliegtā paņēmiena” operācija šī raidījuma vēsturē, iespējams, arī mūsdienu Latvijas žurnālistikā. Kopumā tā ilga vairāk nekā četrus mēnešus, iesaistīti tika apmēram 20 cilvēki, tika veikti vairāk nekā 100 slēpti ieraksti.

Galvenais apsvērums, kāpēc šajā gadījumā izvēlēts šāds žanrs, ir tas, ka cilvēki bieži žēlojas un sūdzas, cik sarežģīti ir būt mazajam uzņēmējam, taču tajā pašā laikā, kad jāatklāj konkrētas situācijas televīzijas kameras priekšā, saka, ka tomēr labāk nē. Un saprotami - viņam šajā vidē jāturpina dzīvot un sadzīvot.    

No secinājumiem intrigai pagaidām minēšu tikai vienu faktu. Proti, vairāk nekā divu mēnešu ilgā bistro darbības laikā tirdzniecības atļauju tā arī neieguvām, lai arī to ļoti vēlējāmies. Un vēl - prognozēju, ka dažiem ierēdņiem pēc operācijas nākšanas gaismā derētu padomāt, vai viņiem turpināt darbu attiecīgajos dienestos. 

Pirmais raidījums pirmdien, 2.novembrī, LTV1, 19.30

Ar šo “Aizliegtā paņēmiena” īstenoto operāciju “Bistro Frics” aicinu arī reālos uzņēmējus dalīties savā pieredzē par šādu tematu loku, kas būs atspoguļots piecās sērijās visa novembra garumā.

Dalīties var arī anonīmi, sabiedrisko mediju portālā lsm.lv komentāros pie rakstiem par operāciju "Bistro Frics", vai [email protected], vai arī var rakstīt Guntim Bojāram sociālajā tīklā "Facebook".        

1.sērija. Mazā biznesa uzsākšana. Vai tiešām valsts un pašvaldības ir izdarījušas visu, lai tas būtu vienkārši, ātri un lēti? Nevajadzīgi birokrātijas šķēršļi būvvaldēs, pārtikas aprites uzraudzības dienestos. Starpnieki, kas no tā gūst ievērojamu labumu.     

2.sērija. Kur ņemt naudu un cik daudz tās vajag? Kādi atbalsta mehānismi pieejami un komercbanku loma mazā biznesa attīstībā. Dod vai nedod kredītus?  

3.sērija. Vai iespējams tikt pie labiem darbiniekiem? Kāpēc viņiem jāstrādā par minimālo algu un kāpēc uzņēmēji tā cenšas algu maksāt aploksnē?

4.sērija. Kontrolējošie dienesti un korupcija tajos. Kāda ir sodu politika, ja mazais uzņēmējs ir kļūdījies vai ko izdarījis nepareizi? Ierēdņu vara par mazo biznesu.

5.sērija. Nodokļu politika. Cik liels vai mazs tad ir kopējais nodokļus slogs Latvijas mazajam uzņēmējam, ja salīdzina ar citām valstīm?   

  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Ārpus ētera
Ārpus ētera
Jaunākie
Interesanti