Viltotās irbītes ar ceptiem dārzeņiem un saldējuma kūciņas – jelgavnieces Lolitas Duges receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzijas (LTV) kulinārijas šova "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Lolita Duge ir no Jelgavas novada Vilces pagasta. Viņa ir “Terēnu” mājas saimniece, kura ikdienā nodarbojas ar savu vaļasprieku – “Piparmētru namiņu”. Lolita audzē piparmētras. Saimnieces dārzā ir ap 20 šķirņu, un no tām top tējas, medus, cepumi, liķieri un citi produkti.

"Terēnu" saimniece raidījumā "Īstās latvju saimnieces" gatavoja uzkodu "Sarkangalvītes groziņa labumi" – mežacūkas gaļas pastētes un garšaugu sviesta maizītes, pamatēdienu "Runča zābakos varenais ķēriens" –  viltotās irbītes ar ceptiem dārzeņiem, kā arī desertu "Bārenītes atradums" – ogas sniegā jeb saldējuma kūciņas.

Uzkoda

"Sarkangalvītes groziņa labumi"

  • Mežacūkas gaļa – 1,2 kg
  • Kūpināts mājas cūkas cauraudzis – 400 g
  • Vārīti burkāni – 100 g
  • Ķiploki – 20 g
  • Sāls, pipari, pikantās garšvielas
  • Buljons, kurā vārījās gaļa – 0,5 l
  • Olīveļļa (baltmaizes grauzdēšanai) – 20 ml
  • Baltmaize (bagete) – 2 mazie iepakojumi
  • Brūkleņu ievārījums – 70 ml
  • Sviests – 200 g
  • Dažādu sēklu un smalcinātu riekstu maisījums „Aizdars” – 50 g
  • Mājās gatavots ķiploku ziedpumpuru pesto – 20 g
  • Mājās gatavots bazilika pesto – 15 g

Vispirms kopā ar burkāniem, ķiplokiem un garšvielām vāra sadalītu mežacūkas gaļu. Izvārīto gaļu atdzesē un kopā ar kūpināto mājas cūkas gaļu samaļ, vēlams divas reizes. Maļot pēdējo reizi, pievieno vārītos burkānus. Samaltai masai pievieno buljonu, kurā vārījās gaļa, un karsējot ar blenderi puto gaļas masu, pievienojot pēc vajadzības sāli un maltus piparus. Gatavojot jāvadās pēc izjūtām. Ja ir sajūta, ka pastētes masa ir par biezu, pievieno vēl buljonu. Ja ir vēlme pēc mazliet treknākas masas, var pievienot sviestu. Ja gribas liesāku, var pievienot vārītus burkānus. Iegūto gaļas pastēti atdzesē un ziež uz cepeškrāsnī grauzdētām baltmaizes šķēlēm. Dekorē ar brūkleņu ievārījuma piciņu.

Lai pagatavotu garšaugu sviesta maizītes, mīkstam sviestam pievieno ķiploka un bazilika pesto mērces un ar koka karoti visu vienmērīgi samaisa. Pagaršo un pēc vajadzības pievieno sāli. Garšaugu sviestu ziež uz grauzdētas maizes. Dekorē ar grauzdētu sēklu un riekstu maisījumu.

Pamatēdiens

"Runča zābakos varenais ķēriens"

  • Brieža fileja – 1 kg
  • Malta gaļa – 300 g
  • Kūpināts cūkas speķis - 200 g
  • Vārīti burkāni – 70 g
  • Ķiploki – 60 g
  • Sīpoli – 60 g
  • Olīveļļa – 100 ml
  • Sāls, pipari, sinepes, piparmētru pulveris
  • Saldais krējums – 70 g
  • Skābais krējums – 70 g
  • Kviešu milti – 40 g

Brieža fileju sagriež centimetru biezās šķēlēs, izklapē, pārkaisa sāli un piparus. Tajā pusē, uz kura liks pildījumu, uzsmērē sinepes. Liek virsū pildījumu un ar diegu satin tā, lai nav spraugu un lai no viducīša nekas neiztecētu. Veltnīšus liek uz pannas sakarsētā eļļā vai taukos un apcep uz straujas uguns. Mazliet atdzesē, noņem diegus un liek veltnīšus katlā. Pārlej ar karstu ūdeni vai buljonu, pievieno sīpolus, ķiplokus, sāli un piparus. Var pievienot arī citus garšaugus. Sautē, līdz gatavi.

Veltnīšu pildījumu gatavo, maltai gaļai pievienojot kubiņos sagrieztu kūpinātu speķi un vārītus burkānus. Piespiež ķiplokus, pievieno sāli, maltus melnos piparus, tējkaroti piparmētru pulvera un visu samaisa.

Gatavos veltnīšus pasniedz ar mērci, kas pagatavota, uz pannas apsvilinot kviešu miltus, kam lēnām pievienots buljons, kurā sautējās veltnīši. Lēni maisot, pievieno gan skābo, gan saldo krējumu. Vāra, līdz mērcei ir vajadzīgā konsistence.

Kā piedevas pie veltnīšiem var pasniegt cepeškrāsnī ceptus dārzeņus – kartupeļus, burkānus, ķirbi, ziedkāpostus un brokoļus, kas pirms cepšanas pārkaisīti ar salātu garšvielu, sāli un apslacīti ar olīveļļu.

Deserts

"Bārenītes atradums"

Biskvītam:

  • Olas – 8 gab.
  • Cukurs – 8 ēdamk.
  • Kviešu milti – 8 ēdamk.
  • Vaniļas cukurs – 1 tējk.

Pildījumam:

  • Saldējums – 2 l
  • Saldētas (vai svaigas) ogas – 500 g

Virskārtai:

  • Olu baltumi – 8 gab.
  • Cukurs – pusotra glāze

Lai pagatavotu biskvītu, atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumiem pievieno cukuru un vaniļu. Baltumiem pievieno šķipsniņu sāls. Vispirms saputo dzeltenumus, tad pamazām pievieno miltus. Saputo baltumus un, maigi iecilājot, samaisa ar dzeltenumu masu. Izklāj uz cepampannas. Liek cepties uzkarsētā cepeškrāsnī 180-190 grādu temperatūrā. Cep aptuveni 20 minūtes. Kā kūkas pamatni var izmantot visu lielo biskvīta plāti lielai kūkai vai izgriezt mazākas formiņas mazām kūciņām. Kā kūkas pamatni var izmantot arī salauzītus cepumus vai citas mīklas biskvītu.

Uz pamatnes liek ripās vai šķēlēs sagrieztu, stingri sasaldētu saldējumu, pārkaisa un visam pāri klāj virskārtu. To gatavo, saputojot olu baltumus, tiem pakāpeniski pievienojot pusotru glāzi cukura. Puto, kamēr veidojas stingra masa. Jāatceras, ka labāk putojas atdzesēts olbaltums!

Viss jādara ātri, lai saldējums nepagūtu izkust. Uz biskvīta uzlikto saldējumu un ogas rūpīgi pārklāj ar virskārtas masu. Jāseko, lai pārklājums būtu blīvs un neveidotos spraugas. Uz olbaltuma masas uzkaisa mandeļu skaidiņas. Liek cepties uzkarsētā cepeškrāsnī 250-300 grādu temperatūrā. Cep piecas minūtes vai līdz virskārta kļūst viegli brūna, karamelizējusies. Kūku ēd nekavējoties, kamēr saldējums nav izkusis!

Esiet radoši arī virtuvē!

Jau vēstīts, ka LTV pirmā kanāla ēterā no trešdienas, 3. februāra, atgriezies kulinārijas šovs "Īstās latvju saimnieces". Otrajā sezonā par "Īstās saimnieces godu" cīnīsies septiņas čaklas un uzņēmīgas namamātes no Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes.

Šovs "Īstās latvju saimnieces" LTV1 ēterā un www.replay.lv no 3. februāra skatāms trešdienās plkst.19.30.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti