Kļockas, krapavnīki un zivju zupa – aglonietes Vijas Kudiņas receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzijas (LTV) kulinārijas šova "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Vija Kudiņa ir Aglonas Maizes muzeja idejas autore un īstenotāja. Tagad viņa Aglonā vada savu uzņēmumu ar maizes ceptuvi un veikaliem. Vija prot gatavot senos latgaļu ēdienus: krupnīku, veistekni, gruci un citus. Raidījumā "Īstās latvju saimnieces" namamāte gatavoja zivju zupu, krapavnīkus un kļockas.

Zivju zupa

Lai būtu izteiksmīgāka garša, izmanto labi daudz un dažādu zivju buljona vārīšanai, lai katra no tām dod savu garšu.

Zivis notīra, izņem acis un žaunas (tās zupai dod rūgtumu un padara buljonu duļķainu), liek siltā ūdenī, pieber šķipsniņu sāls un vāra, līdz zivis gatavas. Nokāš, zivis atdala no asakām, buljonu liek uz uguns, pievieno kubiņos sagrieztus burkānus, kartupeļus, sīpolus un ķiplokus un vāra. Kad dārzeņi gatavi, pievieno zivju gaļu, piparus, sāli un lauru lapas. Vēlreiz uzvāra. Garšas pastiprināšanai pielej 50 gramus šmakavceņas. Pasniedz, pārkaisot ar sakapātām dillēm un pievienojot skābo krējumu.

Krapavnīki

Izvāra spaini kartupeļu ar visu mizu. Kamēr dziest, gatavo pildījumu – ēvelētus svaigus kāpostus apcep ar sīpoliem un burkāniem, pievieno sāli, piparus. Cepšanai izmanto taukus, kas radušies no škvarceņu (cūkgaļas cauraudzītis, sagriezts stienīšos un apcepts ar sīpoliem) cepšanas. Novārītos kartupeļus notīra, samaļ gaļas mašīnā. Masai pievieno 4-5 olas un sāli. Mīca, pievieno apmēram 300 gramus kviešu miltu. Labi samīca, veido vienādas piciņas, kurās pilda atdzisušo kāpostu masu, veidojot garenus plācenīšus. Tos apcep no abām pusēm cūku taukos vai eļļā. Pasniedz karstus ar krējumu vai sēņu mērci.

Kļockas

No gatavas rauga mīklas veido pīrādziņus ar biezpiena masas pildījumu, kur līdz ar biezpienu ir arī cukurs un dažas olas. Pīrādziņus jeb kļockas izcep cepeškrāsnī. Tajā pašā dienā vai pēc vairākām dienām ņem biezāku kastroli, lej tajā skābo krējumu, saldo krējumu, sviestu, cukuru, samaisa, pa virsu izkārto kļockas un karsē, ik pa laikam apmaisot.

Ēd ar rokām – tā, lai gar elkoņiem tek!

Jau vēstīts, ka LTV pirmā kanāla ēterā no trešdienas, 3. februāra, atgriezies kulinārijas šovs "Īstās latvju saimnieces". Otrajā sezonā par "Īstās saimnieces godu" cīnās septiņas čaklas un uzņēmīgas namamātes no Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes.

Šovs "Īstās latvju saimnieces" LTV1 ēterā un www.replay.lv no 3. februāra skatāms trešdienās plkst.19.30.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti