Zivju zupa
Lai būtu izteiksmīgāka garša, izmanto labi daudz un dažādu zivju buljona vārīšanai, lai katra no tām dod savu garšu.
Zivis notīra, izņem acis un žaunas (tās zupai dod rūgtumu un padara buljonu duļķainu), liek siltā ūdenī, pieber šķipsniņu sāls un vāra, līdz zivis gatavas. Nokāš, zivis atdala no asakām, buljonu liek uz uguns, pievieno kubiņos sagrieztus burkānus, kartupeļus, sīpolus un ķiplokus un vāra. Kad dārzeņi gatavi, pievieno zivju gaļu, piparus, sāli un lauru lapas. Vēlreiz uzvāra. Garšas pastiprināšanai pielej 50 gramus šmakavceņas. Pasniedz, pārkaisot ar sakapātām dillēm un pievienojot skābo krējumu.
Krapavnīki
Izvāra spaini kartupeļu ar visu mizu. Kamēr dziest, gatavo pildījumu – ēvelētus svaigus kāpostus apcep ar sīpoliem un burkāniem, pievieno sāli, piparus. Cepšanai izmanto taukus, kas radušies no škvarceņu (cūkgaļas cauraudzītis, sagriezts stienīšos un apcepts ar sīpoliem) cepšanas. Novārītos kartupeļus notīra, samaļ gaļas mašīnā. Masai pievieno 4-5 olas un sāli. Mīca, pievieno apmēram 300 gramus kviešu miltu. Labi samīca, veido vienādas piciņas, kurās pilda atdzisušo kāpostu masu, veidojot garenus plācenīšus. Tos apcep no abām pusēm cūku taukos vai eļļā. Pasniedz karstus ar krējumu vai sēņu mērci.
Kļockas
No gatavas rauga mīklas veido pīrādziņus ar biezpiena masas pildījumu, kur līdz ar biezpienu ir arī cukurs un dažas olas. Pīrādziņus jeb kļockas izcep cepeškrāsnī. Tajā pašā dienā vai pēc vairākām dienām ņem biezāku kastroli, lej tajā skābo krējumu, saldo krējumu, sviestu, cukuru, samaisa, pa virsu izkārto kļockas un karsē, ik pa laikam apmaisot.
Ēd ar rokām – tā, lai gar elkoņiem tek!
Jau vēstīts, ka LTV pirmā kanāla ēterā no trešdienas, 3. februāra, atgriezies kulinārijas šovs "Īstās latvju saimnieces". Otrajā sezonā par "Īstās saimnieces godu" cīnās septiņas čaklas un uzņēmīgas namamātes no Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes.
Šovs "Īstās latvju saimnieces" LTV1 ēterā un www.replay.lv no 3. februāra skatāms trešdienās plkst.19.30.