Kultūras ziņas

Laikmetīgās mākslas centram "kim?" 5 gadi

Kultūras ziņas

Londonas "SHAKESPEAR'S GLOBE" teātris Rīgā!

Dacei Eversai - 60

Valmieras teātra aktrisei Dacei Eversai - 60

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

19.maijā 60 gadu jubileju svin Valmieras drāmas teātra aktrise Dace Eversa.

Kā norāda Valmieras drāmas teātra literārās daļas vadītāja Edīte Tišheizere, savā dzimšanas dienā Dace Eversa parasti pazūd no teātra un ne par kādām jubilejām negrib ne dzirdēt.

"Tas ir aktrises Daces Eversas paradokss: kā cilvēks, kam jebkāda izrādīšanās ir sveša, izvēlējies profesiju, kuras būtība ir izlikt ikvienam, kas iegādājies biļeti, sirdi uz delnas, atklāt katru savas dvēseles stūri pilnīgā caurspīdīgumā. Jo Dace Eversa pieder pie tā aktieru tipa, ko režisors Alfreds Jaunušans savulaik nosauca par "caurspīdīgajiem" - tādiem nekas nav jādara, jo arī pilnīgā nekustībā vissmalkākās jūtas ir saskatāmas vai vismaz nojaušamas, tik intensīva ir viņu iekšējā dzīve. Ap tādiem aktieriem virmo gaiss," saka Edīte Tišheizere.

Ar saspringto mieru, nenoslēpjamo jūtu intensitāti izrāžu vadītāja Dace Eversa ieintriģēja režisori Māru Ķimeli, kura uzticēja viņai pirmo lielo lomu - Marinu Edvarda Radzinska lugā "Sieviete ārpus mīlestības un nāves" (1981) un dažus gadus vēlāk visus nozīmīgos jauno varoņu tēlus savās programmatiskajās izrādēs – Soņu Antona Čehova "Tēvocī Vaņā" (1983), Barbu Raiņa "Pūt, vējiņi!" (1985), titullomu  Rabindranata Tagores "Čitrā" (1986), Kristīni Rūdolfa Blaumaņa "Ugunī" (1987).

Māras Ķimeles ieliktajam pamatam "nākamo stāvu" cēlis režisors Felikss Deičs - kopā ar viņu radās Daces Eversas savādās, ikdienas dzīvē neiederīgās sievietes, tai skaitā Henrika Ibsena Nora (1994), Sāra no Antona Čehova "Ivanova" (1997) un savā galējā izpausmē Rūdolfa Blaumaņa Trīne (1997).

Dace Eversa pavisam viegli ir pārlēkusi jebkuras vecuma robežas un iekāpusi jaunos ampluā tā, ka to nepamana ne citi, ne pati. Viņa vienlaikus spēlēja Viljama Šekspīra Ģertrūdi (2008), Rūdolfa Blaumaņa Indrānu māti (2008) un Raiņa Saulcerīti (2009). Gadi ir ārpus aktrises Daces Eversas identitātes - kad viņas madame Ivanova uzmirkšķina, jebkurš Mihaila Bulgakova "Zojkina kvartira" (2012) ierīkotā bordeļa apmeklētājs zaudē pašpārliecinātību un sirdi.

Vislabāk par Daci Eversu pateicis režisors Felikss Deičs, kurš pavisam drīz ar viņu iestudēs lugu par leģendārās franču aktrises Sāras Bernāras pēdējo vasaru: "Dace nekad nebeigs pārsteigt. Nekad."

Dace Eversa saņēmusi neskaitāmas teātra balvas, kā arī Trīszvaigžņu ordeņa Atzinības krustu (2006).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti