Kultūras ziņas

Rīgas cirkam piešķir papildu finansējumu

Kultūras ziņas

Atklāj Kārlim Baumanim veltītu izstādi

Valmiera gatavojas vasaras teātra festivālam

Valmiera gatavojas teātra festivālam neierastās vietās un formās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jau nākamās nedēļas nogalē, no 5. līdz 7.augustam, Valmierā notiks vasaras teātra festivāls, kura programmu veido īpaši festivālam radīti jaundarbi. Neierastās vietās un oriģinālās formās Valmieras pilsētvidē tiks izrādīti iestudējumi, kas izklaidēs, bagātinās, provocēs gan valmieriešus, gan pilsētas viesus.

Valmieras Drāmas teātra un pilsētas pašvaldības rīkotais Valmieras vasaras teātra festivāls kaut kādā mērā uzskatāms par Rūdolfa Blaumaņa Teātra festivāla tradīciju turpinātāju. Tas norisināsies riezi divos gados, turklāt festivāla rīkotāji sola – tā programmu veidos īpaši festivālam radīti jaundarbi, ko skatītāji varēs vērot teātrim neierastā vidē.

"Teātra mākslinieciskais personāls iziet pilsētas ielās, tādējādi pārvēršot pamestas, iespējams, aizmirstas vietas par kultūras notikumiem. Savukārt pilsētniekiem ir iespēja piedzīvot šo kultūras notikumu, festivāla garšu pilsētvidē un arī kaut kādā veidā atklāt pilsētu no jauna," saka režisors, festivāla direktors Reinis Suhanovs.

Viena no festivāla norises vietām būs Valmieras nomalē esošais kādreizējais mazbānīša depo, tagad – atkritumu šķirotava, kur modes mākslinieki "Mareunrol’s" un mūziķis Shipsea iestudē izrādi “Tālavas taurētājs”.

"Pati šī lokācija, kurā mēs esam nonākuši, tas ir vecais depo, kur vienā galā ir šķirotava, kur atkritumus šķiro, un otrā galā ir tunelis, un mums tā salikās ļoti poētiski, ko mēs gribam - izvest to skatītāju cauri tādam rituālam," stāsta “Mareunrol’s” mākslinieks Rolanda Pēterkops. "Mēs it kā izejam cauri tam vecajam, kas ir šie atkritumi, pārsvarā no padomju laikiem, un, izejot caur šo tuneli, sākas kaut kāda jauna izpratne par vērtībām."

Savukārt Laidara teātrī "Arēna" Valmiermuižā režisora Mārtiņā Eihes vadībā norisinās festivāla atklāšanas izrādes – Raiņa „Spēlēju, dancoju!” iestudējuma mēģinājumi.  

"Mums ir stāsts par upurēšanos, par sevis upurēšanu nākotnes vārdā," saka Mārtiņš Eihe. "Tas centrālais upuris, kas ir vajadzīgs mūsu sabiedrībai, ir spēja atteikties no komforta, kurā mēs dzīvojam."

"Mēs dzīvojam vienā no pasaules laimīgākajām vietām. Mums nav zemestrīču, mums nav nekādu briesmīgo vētru, mums nav karu, vesela paaudze ir nodzīvojusi bez kara. Man liekas, ka tas ir tas, par ko šobrīd būtu jācīnās, lai tā vieta paliek tāda, kāda ir, un tas prasa kaut kādu atteikšanos no komforta," skaidro režisors.

Papildus teātra izrādēm festivāla trīs dienās augusta pirmajā nedēļas nogalē Valmierā varēs arī skatīties kino un klausīties mūziku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti