Teātru jaunā sezona: Dailes teātris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tuvojoties vasaras beigām, skatītājus uz jauno sezonu atkal aicina Latvijas teātri, Latvijas Nacionālā opera un balets. Turpmākās dienas rīta programmā Latvijas Radio iepazīstinās ar teātru jaunās sezonas galvenajiem plāniem un iecerēm. Dailes teātris sezonu sāk pirmdien, 31.augustā, aicinot skolēnus nosvinēt mācību gada sākumu ar izrādi "Pīters Pens". Jaunu bērnu izrāžu Dailē šosezon nebūs, bet skatītāju vērtējumam tiks nodoti gan vairāki apjomīgi klasikas jauniestudējumi, gan intriģējošas mazākas formas izrādes.

Dailes teātris šosezon svinēs 95 gadu jubileju, septembrī teātris piedāvās trīs pirmizrādes. Kamerzālē 11.septembrī pirmizrāde Viestura Meikšāna iestudētajai monoizrādei "Oskars un Rozā dāma", kurā kā aktrise Dailes teātrī atgriezīsies Rēzija Kalniņa.

Mazajā zālē pirmā pirmizrāde plānota 30.septembrī - Intars Rešetins iestudē Floriana Zellera lugu "Ja tevis vairs nebūtu". Lielajā zālē vienu no sezonas smagsvariem - Nika Dīra drāmu "Frankenšteins" pēc Mērijas Šellijas romāna motīviem Lauras Grozas-Ķiberes režijā pirmizrādīs 18.septembrī.

Pārējos Lielās zāles iestudējumus "Kultūras rondo" ieskicē teātra direktors Andris Vītols: "Pēc "Frankenšteina" Lielajā zālē būs Džilindžera režija un dramatizējums pēc Kafkas "Amerika jeb bez vēsts pazudušais" [pirmizrāde 27.novembrī]. Šeit ir tā īpatnība, ka pārsvarā visi būs jaunie aktieri. Bet janvāra beigās [29.janvārī] būs mūzikls "Žanna d’Arka" ar [Kārļa] Lāča mūziku [režisors - Dž.Dž.Džilindžers]."

Pēc 20 gadu pārtraukuma Dailes teātrī atgriezīsies Andrejs Žagars, šoreiz kā režisors, Lielajā zālē marta beigās iestudējot Antona Čehova "Trīs māsas". Pirmoreiz Lielajā zālē iestudēs arī Regnārs Vaivars, kura veidotās Ingmāra Bergmana "Laulības dzīves ainas" pirmizrādīs maijā.

Mazajā zālē un Kamerzālē šosezon ir par dažiem jauniestudējumiem mazāk, jo, kā atzīst teātra direktors, arī Dailes teātris cieš no tā sauktā "fabrikas režīma", iestudējot arvien vairāk un vairāk, lai spētu piepildīt kasi.

Mazajās formās darbu Dailes teātrī turpinās režisori Dmitrijs Petrenko, Mihails Gruzdovs, Pauls Timrots, Kārlis Auškāps un Laura Groza-Ķibere, Andrejam Žagaram oktobrī būs vēl viena izrāde - "Ziloņa dziesma". Tāpat pēc ilga pārtraukuma Dailes teātrī iestudēs arī režisors Pēteris Krilovs. Pagājušajās sezonās teātrī dominējušo ārvalstu viesrežisoru šogad gan nebūs. "Tas nav ar nodomu, bet šajā sezonā nebūs. Nodomi ir, bet šajā sezonā mums būs Latvijas režisori," norāda Andris Vītols.

Savā jubilejas gadā Dailes teātris arī turpinās paplašināt darbību ārpus skatuves. "Sezonas garumā būs vairākas ar bērniem saistītas darbnīcas sadarbībā ar Teātra muzeju un Nacionālo bibliotēku. Un jaunums ir tāds, ka Mākslas telpā, kur notiek izstādes, mēs ķersimies arī pie izglītības. Tās būs Dailes teātra zinību stundas, kur uzstāsies dažādi ar kultūru un teātri saistīti lektori," stāsta norāda Andris Vītols.

Dailes teātrim šogad pievienosies arī divi jauni aktieri - Mārtiņš Upenieks un nule Latvijas Kultūras akadēmiju beigusī Lelde Dreimane.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti