Kultūras rondo

Spēlmaņu nakts balvas pretendenti kategorijā "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā"

Kultūras rondo

Filmas "Ausma" scenārija autore un režisore Laila Pakalniņa par dzīvi un filmām

"Spēlmaņu nakts" laureātu, veidotāju, skatītāju un līdzi sekotāju acīm

«Spēlmaņu naktī» šogad labākie «Antigone», «Cerību ezers», Groza-Ķibere, Broka un Grūbe

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirmdienas, 23.novembra, vakarā sadalītas gada balvas teātrī - "Spēlmaņu nakts" - 2014./2015.gada sezonā 18 kategorijās.

"Spēlmaņu nakts" balvas pasniegšanas ceremonijā 23.novembrī Dailes teātrī tika sumināti arī balvas ieguvēji par mūža ieguldījumu teātra mākslā. Kā vēstīts, tā piešķirta Latvijas Nacionālā teātra aktieriem Uldim Dumpim un Ģirtam Jakovļevam.

Mūža balvas saņēmējus uz Dailes teātra skatuves sumināja vairākas dažādu Latvijas teātru un dažādu gada gājumu aktrises - Ulda Dumpja un Ģirta Jakovļeva skatuves partneres, kuras pateicās gan par uzticību, gan izcilo humora izjūtu, kā arī paužot apbrīnu un cieņu abiem aktieriem.

Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde, sveicot mūža balvas saņēmējus, pateicās abiem aktieriem par prieku un saviļņojumu, priekiem un asarām, vērtību izpratni un mīlestību, ko visu skatuves mūžu aktieri dāvājuši gan kolēģiem, gan skatītājiem: "Es piederu pie paaudzes, kura teātri nemaz nevar iedomāties bez Ģirta Jakovļeva un Ulda Dumpja. Šodien es gribētu teikt, ka katrs no jums ir īpaša personība, bet abi kopā jūs esat vienreizējs duets. Jūs esat vīrišķīgi, skaisti, cēli, droši vien dažos brīžos joprojām arī viltīgi. Man liels prieks un gods pie jūsu lielās balvas pievienot arī Ministru kabineta atzinības rakstus un teikt lielu paldies par jūsu darbu."

"Jūs nevarat iedomāties, kāda ir sajūta šajā brīdī. Sirsnīgs paldies! Ja šobrīd būtu jāsaka paldies visiem tiem cilvēkiem, kuriem tas būtu jāsaņem, tad būtu jāstāv un jārunā pusstundu, tas ir garš saraksts. Katrā ziņā - tas ir kaut kas ļoti neaptverams. Galvenais - paldies teātrim, tas ir galvenais faktors, kāpēc mēs te varam stāvēt, paldies ģimenēm, bērniem, mazbērnem, skatītājiem, visiem, kuri teātrī mums palīdz tikt uz skatuves, paldies visiem tiem milzīgi daudzajiem cilvēkiem, kuri šajos garajos gados, kādos 55 gados, ir stutējuši, skatījušies, droši vien arī mīlējuši, kuri ir sveikuši, kuri varbūt ir līdzi raudājuši, lamājuši. Paldies!" saņemot balvu, teica Ģirts Jakovļevs.

"Man atliek tikai pievienoties Ģirta teiktajam, viņš visus lielos paldies ir pateicis. Tiekšu īsi - paldies liktenim un paldies laikabiedriem, ar kuriem šis laiks ir pavadīts. Un - paldies mūsu dakteriem un māsiņām, kuri mums palīdzējuši tik tālu tikt. Paldies mūsu jaunajai paaudzei, kuri šovakar te sēdēs un trīsies krēslos, lai saņemtu balvu par pirmajiem panākumiem. Ja jūs zinātu, cik tas aktiera mūžs ir īss un cik sasodīti ātri paiet! Tagad te jāstāv ar šo smago balvu un vēl jākāpj no skatuves nost... Jaunie, mēs jums vēlam - nevienu gadu, nevienu sezonu lai tā nebūtu tukša. Lai jūs vienmēr uz jautājumu, kā tev tā loma, varētu atbildēt - ar parasto veiksmi," teica Uldis Dumpis.

Skatītāju balsojumā, kas norisinājās Latvijas teātros un internetā, par gada labāko izrādi atzīta "Equus" Dailes teātrī. Savukārt labākā aktrise skatītāju vērtējumā ir Ilze Ķuzule-Skrastiņa, bet aktieris - Dainis Grūbe.

Otro gadu labākās teātru izrādes, kas radītas bērnu un jauniešu auditorijai, vērtēja ne vien "Spēlmaņu nakts" žūrija, bet arī īpaši izveidota bērnu žūrija, kas līdztekus "Spēlmaņu nakts" balvai pasniedza arī savu simpātiju balvu, viņuprāt, labākajai izrādei. Šogad tā tika pasniegta Latvijas Leļļu teātra izrādei "Emīls un Berlīnes zēni" Ģirta Šoļa režijā.

"Spēlmaņu nakts" 2014./2015.gada sezonas laureāti 18 kategorijās

Nozīmīgākie iestudējumi

Gada lielās formas izrāde:

"Cerību ezers" Jaunajā Rīgas teātrī, režisors Vladislavs Nastavševs.

Gada mazās formas izrāde:

"Antigone" Latvijas Nacionālajā teātrī, režisors Elmārs Seņkovs.

Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem:

"Neglītais pīlēns" Latvijas Leļļu teātrī, režisors Dmitrijs Petrenko.

Gada sasniegums laikmetīgajā dejā (nominantus izvirzīja Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija):

Izrāde "Atgriešanās". Izrādes autore Elīna Gaitjukeviča, apvienība "Dejas anatomija" un muzikālā apvienība "Kaktiņš Stūrītis".

"Grand Prix" - "Antigone" Latvijas Nacionālajā teātrī, režisors Elmārs Seņkovs.

Labākie individuālie sniegumi

Gada režisors:

Laura Groza-Ķibere - ''Equus''. Dailes teātrī un "1984" Liepājas teātrī.

Gada aktrise:

Baiba Broka - Aspazija izrādē "Aspazija. Personīgi", Matrjona izrādē "Tumsas vara" un loma izrādē "Divpadsmit krēsli" Jaunajā Rīgas teātrī.

Gada aktieris:

Dainis Grūbe - Alans Strengs izrādē "Equus" un Mihaels izrādē "Visas viņas grāmatas" Dailes teātrī.

Gada aktrise otrā plāna lomā:

Lolita Cauka - lomas izrādē "Šis bērns", loma izrādē "Raiņa sapņi" un loma izrādē "Šengenas zonas spožums un posts" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Gada aktieris otrā plāna lomā:

Artis Robežnieks - Boriss Nikolajevičs Čepurnojs izrādē "Saules bērni" Dailes teātrī.

Gada debija vai jaunais skatuves mākslinieks:

Jeļena Ņetjosina - Meitene izrādē "Pie mums viss kārtībā" un Aņutka izrādē "Tumšās alejas" Daugavpils teātrī.

Gada scenogrāfs:

Reinis Dzudzilo - "Vīlas" Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

Gada kostīmu vai grima mākslinieks:

Kristīne Jurjāne un Sarmīte Balode - tēlu vizuālais risinājums izrādēs "Divpadsmit krēsli" un "Aspazija. Personīgi" Jaunajā Rīgas teātrī.

Gada gaismu un video mākslinieks:

Igors Kapustins - gaismas izrādē "Raiņa sapņi" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Gada kustību mākslinieks:

Inga Raudinga - "Zelta pods" Liepājas teātrī un "Vīnes meža stāsti" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Gada sasniegums baleta mākslā (nominantus izvirzīja Latvijas Profesionālā baleta asociācija):

Evelīna Godunova - Džuljeta izrādē "Romeo un Džuljeta" Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

Gada mūzikas autors:

Jēkabs Nīmanis - "Blakts" un "Raiņa sapņi" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Gada sasniegums oriģināldramaturģijā - teksts, luga vai scenārijs (nominanti tika izvirzīti sadarbībā ar Latvijas Dramaturgu ģildi):

Inga Ābele - "Aspazija. Personīgi" Jaunajā Rīgas teātrī (režisore Māra Ķimele).

Aptuveni 130 sezonas jauniestudējumus noskatījās, izvērtēja un nominantus izvirzīja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā: Ieva Rodiņa (teātra kritiķe, teātra portāla Kroders.lv redaktore), Maija Svarinska (teātra zinātniece), Mārīte Gulbe (teātra kritiķe), Undīne Adamaite (teātra kritiķe un kultūras žurnāliste), Zane Radzobe (teātra kritiķe, teātra zinātniece un Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes docente, žūrijas komisijas priekšsēdētāja).

Ik gadu novembris Latvijas teātru profesionāļu dzīvē tiek sagaidīts ar īpašu interesi un intrigu - Latvijas laikmetīgā teātra tēva Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, 23.novembrī, notiek gadskārtējā Latvijas teātru balvu pasniegšanas ceremonija "Spēlmaņu nakts".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti