Kultūras ziņas

Dacei Eversai - 60

Kultūras ziņas

Izdejo Skolu jaunatnes deju svētku lielkoncertu

Londonas "SHAKESPEAR'S GLOBE" teātris Rīgā!

«Shakespeare’s Globe» teātris, apceļojot pasauli, piestās Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Angļu dramaturga Viljama Šekspīra dzimšanas dienā 23.aprīlī "Shakespeare’s Globe" teātris no Londonas uzsāka divus gadus ilgu starptautisku turneju, spēlējot "Hamletu" teju katrā pasaules valstī visos sešos kontinentos. Pasaules turneja "Globe to Globe" ir vēl nepiedzīvots notikums teātra pasaulē.

Ierodoties Rīgā, teātra trupa būs veikusi 9827 kilometrus, pirms tam 16.maijā paviesojoties Tallinā, bet 17.maijā - Tartu. Pasaules turneju trupai paredzēts pabeigt 2016.gada marta nogalē Austrālijā, kad būs veikti vairāk nekā 100 tūkstoši kilometru.

Turpmāko divu gadu laikā Londonas "Shakespeare’s Globe" teātra trupa uzstāsies dažādu teātru zālēs, pilīs, parkos, pludmalēs, no valsts uz valsti pārvietosies ar autobusiem, lidmašīnām, kuģiem un vilcieniem. Viņu mērķis - iepazīstināt ar Šekspīru pēc iespējas vairāk zemeslodes iedzīvotājus. Kaut arī Rīga ir pirmo 20 pieturvietu skaitā, aktieri ir pārliecināti, ka savu interesi un svaigumu izdosies saglabāt līdz turnejas beigām.

"Ja mēs ik pēc pāris mēnešiem neatgrieztos mājās un manam dēlam vēl nebūtu 18, es šādu vienreizīgu dzīves pieredzi nevarētu atļauties. No rutīnas mūs glābj pats Šekspīrs. Gan mēs, gan skatītāji "Hamletā" aizvien var atklāt ko jaunu," saka Ofēlijas lomas atveidotāja Miranda Fostere.

"Šīs tūres burvība ir tā, ka nav iespējams neko iepriekš pat iztēloties vai prognozēt. Teju katru dienu spēlējam tādā valstī un apstākļos, kādos iepriekš nekad neesam bijuši," piebilst viens no Hamletiem, aktieris Ladi Emeruva.

Kā vēstīts, pasaules turnejā "Globe to Globe" teātris "Shakespeare’s Globe" viesosies Latvijā 19.maijā, Dailes teātrī izrādot "Hamletu", kas būs viens no Šekspīra festivāla notikumiem. Biļetes uz izrādi gan ir izpārdotas.

"Shakespeare’s Globe" teātra "Hemlets" ir klasiskās traģēdijas jaunā versija, kurā uzsvērts lugas  karātavu humors, tā ir jauneklīga un enerģiska, tāpēc pārlieku jutīgiem cilvēkiem tajā nav ko meklēt, tā secinājuši ietekmīgākie angļu laikraksta "The Guardian" kritiķi.

"Shakespeare’s Globe" teātris (pazīstams arī kā "The Globe") tika atklāts 1997.gadā Temzas upes dienvidu krastā, rekonstruējot vēsturisko Elizabetes laikmeta "The Globe" teātri, kas piederēja Šekspīra teātra trupai. "The Globe" tika uzcelts 1599.gadā. 1613.gadā Šekspīra lugas "Henrijs VIII" mēģinājumu laikā eksperimentējot ar lielgabalu, teātrī izcēlās ugunsgrēks, kas pilnībā iznīcināja "The Globe", paņemot līdzi arī visus Šekspīra lugu manuskriptus. Pēc tam Šekspīrs vairs nav uzrakstījis nevienu lugu. 1614.gadā teātris gan tika atjaunots, lai pēc 30 gadiem, pakļaujoties valdošo puritāņu prasībai, to atkal nojauktu.

Mūsdienu "Shakespeare’s Globe" teātri 1997.gadā dibinājis amerikāņu aktieris un režisors Sems Vanameikers. Teātris tika atklāts ar Šekspīra lugas "Henrijs V" iestudējumu. "Shakespeare’s Globe" teātris dodas turnejās, izrādot savus iestudējumus pilīs, festivālos, pludmalēs, pilsētu parkos un skvēros. 2011.gadā teātra trupa izrādīja "Hamletu" arī Elsinoras pils pagalmā Dānijā.

"Shakespeare’s Globe" ir ieguvis pasaules slavu. Teātra izrādes tiek iestudētas, atdarinot Šekspīra teātra oriģinālo vidi - netiek izmantoti prožektori, mikrofoni, skaļruņi, pastiprinātāji vai mūzikas ieraksti. Pati ēka ir konstruēta no angļu ozola, un skatītāju sēdvietas ir parasti soli. "The Globe" ēkai ir arī vienīgais niedru jumts, kas Londonā ticis atļauts kopš Lielā Ugunsgrēka 1666.gadā. Lai gan "The Globe" iestudē arī citu angļu klasiķu darbus, "Shakespeare’s Globe" teātris mūsdienās ir galvenā vieta, kur tiek lolots un cienīts Šekspīra ģēnijs.

"Shakespeare’s Globe" teātra "Hamlets" ir Šekspīra klasiskās traģēdijas jauna versija, kurā uzsvērts lugas "karātavu" humors un cildināta lugas bagātīgā un izdomas bagātā valoda. Kaut arī "Hamlets" tiek uzskatīts par visgarāko Šekspīra lugu, izrāde ilgst tikai divas stundas un 40 minūtes, un vairāk nekā 20 lomas izpilda neliela aktieru trupa, izspēlējot visu Šekspīra personāžu pasauli.

Slavenais angļu teātra režisors Pīters Bruks ir teicis: ""To be or not to be" ("Būt vai nebūt") ir seši vienkāršākie vārdi angļu valodā. Diez vai uz mūsu planētas atradīsies kāds nostūris, kur šie vārdi nebūtu tulkoti. "Hamlets" ir visietilpīgākā no Šekspīra lugām. Ikviens - jauns vai vecs - šodien var nekavējoties identificēties ar tās tēliem, viņu sāpēm un uzdotajiem jautājumiem. Rādīt "Hamletu" oriģinālvalodā visā pasaulē ir drosmīgs un funkcionāls projekts."

Dominiks Dramgūls, "Shakespeare’s Globe" mākslinieciskais vadītājs atzīst: "1608.gadā - tikai piecus gadus pēc uzrakstīšanas - "Hamlets" tika uzvests uz kuģa "Sarkanais pūķis" pie Jemenas krastiem. Pagāja tikai desmit gadi, un to plaši izrādīja viesizrādēs visā Ziemeļeiropā. Šis ceļošanas gars vienmēr ir bijis būtisks Šekspīra darbiem. Mēs varam būt laimīgi, ka vēl vairāk paplašinām šo misiju. Mēs vedīsim šo brīnišķīgo, ikonisko, daudzveidīgo lugu ar vilcieniem, autobusiem, lidmašīnām un kuģiem, lai to rādītu tik daudziem jauniem skatītājiem, cik vien iespējams."

Kā vēstījām, no 16. līdz 20.maijam Latvijā notiks Šekspīra festivāls. Tā laikā paredzēta Šekspīra traģēdijas "Ričards III" pirmizrāde 16.maijā Dailes teātrī (režisors - Viesturs Meikšāns, titullomā - Artūrs Skrastiņš). 17.maijā notiks Šekspīra laika tirgus. 19.maijā "Shakespeare’s Globe" teātra (Londona) pasaules turnejā "Globe to Globe" Dailes teātrī notiks traģēdijas "Hamlets" viesizrāde. 20.maijā Dailes teātra Mazajā zālē paredzēta starptautiska konference "Šekspīrs: autentiskais un mūsdienīgais" ("Shakespeare: Authentic and Contemporary"). Tajā piedalīsies Latvijas un Lielbritānijas Šekspīra pētnieki, teātra režisori, izglītības programmu un mārketinga eksperti. Savukārt Šekspīra lugas "Divi džentlmeņi no Veronas" (režisors Igors Koņajevs) versiju 31.maijā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī izrādīs Latvijas Kultūras akadēmijas ceturtā kursa topošie aktieri.

Jubilejas gada programma "Šekspīram 450" aptver video konkursu jauniešiem, multimediālu izstādi, lekcijas un diskusijas, teātra izrādes, filmas un citas aktivitātes.

Šekspīra jubilejas gada programma "Šekspīram 450" skatāma šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti