Projektā «Kara piezīmes» dramaturgi ik mēnesi atspoguļos pasaulē notiekošo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Izjūtot nepieciešamību reaģēt uz pēdējā laika notikumiem Ukrainā, teātris "Dirty Deal Teatro" uzsāk projektu "Kara piezīmes".

"Dirty Deal Teatro" projekts "Kara piezīmes" ilgs deviņus mēnešus. Katru mēnesi viens Latvijas dramaturgs padziļināti sekos līdzi notiekošajam pasaules politikā, lai redzēto, dzirdēto un sajusto pārvērstu dramaturģiskā materiālā. Radītie teksti tiks piedāvāti skatītājiem publiskos lasījumos katra mēneša pirmajā piektdienā. Pēc lasījumiem notiks diskusija.

Projektam "Kara piezīmes" teātris "Dirty Deal Teatro" ideju aizguvis no austriešu žurnālista un rakstnieka Karla Krausa. Viņš, savulaik dzīvodams Vīnē, padziļināti sekoja līdzi Pirmā pasaules kara notikumiem, kā rezultātā tapa viena no pasaules vēsturē visgarākajām lugām "Cilvēces pēdējās dienas". Krauss ziņas smēla no visdažādākajiem pieejamiem avotiem. Līdzīgu principu par pamatu ņems arī projekta "Kara piezīmes" veidotāji.

"Radās sajūta, ka varētu kaut ko līdzīgu veidot arī tagad. Tikai tas nebūs viens cilvēks, bet deviņi dramaturgi, kurš katrs sekos līdzi viena mēneša notikumiem un par to rakstīs. Mēneša beigās būs gatavs dramaturģiskais teksts, kas tiks iedots režisoram un kuru viņš ar aktieriem nedēļas laikā sagatavos kā publisko lasījumu," stāsta viens no idejas autoriem, dramaturgs Jānis Balodis.

Salīdzinājumā ar Krausu, mūsdienu priekšrocība ir tā, ka informācijai šobrīd var piekļūt daudz tiešāk un ātrāk. Tajā laikā cilvēki, piemēram, nezināja, kāds izskatās valstsvīrs, ja vien viņi nebija redzējuši viņa fotogrāfiju avīzē. Teiksim, viņi nezināja, kāds izskatās Francis Ferdinands. Šobrīd tas ir krietni citādāk. Tiem dramaturgiem, kuri veidos šos darbus par karu Ukrainā, ir arī iespēja atrast cilvēkus, kuriem piezvanīt "skaipā" un nepastarpināti sarunāties par to," norāda Jānis Balodis.

Piektdien, 5.decembrī, varēs dzirdēt pirmo publisko dramaturģiskā materiāla lasījumu. Tā autors ir dramaturgs Ivo Briedis, lasījumu iestudē režisors Kārlis Krūmiņš kopā ar aktrisēm Martu Grasi un Sanitu Pušpuri.

Dramaturgs stāsta, ka savā tekstā atspoguļojis ne tikai viena aizvadītā mēneša notikumus Ukrainā, bet, būdams pirmais projekta dalībnieks, sniedzis notikumiem plašāku kontekstu. Viņa avots galvenokārt bijuši dažādās mediju telpās klausāmie, skatāmie un izlasāmie viedokļi, kas kopumā veidojot visai absurdu ainu.

"Tas jau ir visinteresantākais jautājums, ka tie, kuriem ir vislielākā ietekme informatīvajā laukā, tiem ir lielākas iespējas uzburt vajadzīgo ainiņu. Taču, ja cilvēks neslinko, viņš var sameklēt alternatīvus viedokļus. Nav jau tikai Krievijas vai Amerikas, vai britu viedoklis. Ir arī ukraiņu viedoklis. Kas man visvairāk kaitina visā šajā lietā, ka bieži ukraiņus izslēdz no sarunas. Tas ir aspekts, par ko ir vērts parunāt," uzsver Ivo Briedis.

"Es pieskaros arī tam, ko es nosaucu par apoteozi visiem notikumiem - tā ir Doņeckas lidostas aizstāvēšana. Daudzi žurnālisti to jau ir apzīmējuši kā dīvainas apokaliptiskas filmas fragmentu vai pat sižetu veselai pilnmetrāžas filmai ar gatavu uzstādījumu. Vajag atbraukt tikai Spīlbergam un filmēt, ja vien tas nebūtu pa īstam," pauž Ivo Briedis.

Ikmēneša publiskie lasījumi ik reizi noslēgsies ar diskusiju, ko atbalsta fonds atvērtai sabiedrībai "Dots". Tā vadītāja Ieva Morica stāsta: "Pirmajā diskusijā piedalīsies mācītājs Juris Cālītis, žurnālists, operators Ģirts Straustiņš, dramaturgs Ivo Briedis. Diskusijas vadītājs būs režisors Dmitrijs Petrenko. Mēs vēlamies šo diskusiju veidot ne tikai kā sarunu par izrādē atspoguļotajiem notikumiem, bet aicinām arī kritiski vērtēt, analizēt, saprast, kādā veidā karš Ukrainā ietekmē mūsu sabiedrību, ko tas nozīmē ukraiņu cilvēkiem. Šī ir sarežģīta un sāpīga tēma, bet arī par tādām tēmām demokrātijā ir jārunā."

Kā jau esam vēstījuši, pirmais publiskais dramaturģiskā materiāla lasījums "Dirty Deal Teatro" notiks piektdien, 5.decembrī. Turpmāk, līdz pat augustam, lasījumi notiks katra mēneša pirmajā piektdienā. Līdzās Ivo Briedim iesaistītie dramaturgi ir Aiva Birbele, Rasa Bugavičute, Sergejs Timofejevs, Lauris Gundars un vēl citi, kopumā deviņi dramaturgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti