Pirmizrāžu birums Raiņa jubilejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Raiņa 150.dzimšanas dienā, 11.septembrī, Latvijas teātros vairākas pirmizrādes, no kurām divas visai noteikti saistītas ar jubilāru. Nacionālajā teātrī pirmizrāde Viestura Kairiša iestudētajai Raiņa lugai “Uguns un nakts”, bet Valmieras Drāmas teātrī pirmizrāde Suhanova izrādei “Bērns vārdā Rainis”. Taču arī Liepājas teātrī 11.septembrī pirmizrāde – Dž.Dž.Džilindžera iestudētajai Sebastjana Tjerī komēdijai “Divi kaili vīrieši”, bet Dailes teātrī Viesturs Meikšāns kopā ar aktrisi Rēziju Kalniņu radījis emocionāli skaudru stāstu “Oskars un Rozā dāma”.

Tieši dzejnieka dzimšanas dienā viņa paša pirms 90 gadiem vadītajā teātrī atdzimst Raiņa  luga “Uguns un nakts”. Režisors Viesturs Kairišs. Pirmo “Uguns un nakts” iestudējumu pirms vairāk nekā 100 gadiem veidoja režisors Aleksis Mierlauks. Toreiz iestudējums iezīmēja jaunu laikmetu skatuves mākslā. Arī Viestura Kairiša skatuves valoda šajā iestudējumā šķiet drosmīga.

"Režisors Viesturs Kairišs runā par to, ka Lāčplēsis ir nogulējis Latviju. Par to, ka tā ir šodiena, par to, ko mēs esam izdarījuši, tāpēc tā simbolika nevar būt ar lāča ausīm," skaidro Latvijas Nacionālā teātra vadītājs Ojārs Rubenis.

Jau vēstīts, ka Spīdolas lomu uz Nacionālā teātra skatuves dēļiem spēlē Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa.

"Guna ir viena no vadošajām Latvijas aktrisēm, nu kā tas var nebūt brīnišķīgi. Es būtu tikai laimīga, ja mēs vairāk apmaisītos savā starpā tajā teātra vidē," atzīst aktrise Maija Doveika.

Tikmēr Latvijas aktieru saimē pēc divu gadu prombūtnes atgriezusies Rēzija Kalniņa. Viņa Dailes teātrī spēlē monoizrādi “Oskars un Rozā dāma”. Tas ir desmitgadīga, neārstējami slima zēna stāsts, kuru caurvij ciešanas un laimes brīži, kas sarunās ar Dievu desmit dienu laikā ļauj viņam izdzīvot piepildītu cilvēka mūžu. Šis stāsts neatstāj vienaldzīgu, par ko liecina tas, ka, izrādei beidzoties, skatītāji aplaudē un atgūst runas spējas tikai pēc neierasti ilgas pauzes.

"Zini, tikko kā ir piecas minūtes beidzies ģenerālis, ārkārtīgi grūti ir atgriezties - gribas palikt Oskariņā un Rozā dāmā, kura ir apbrīnojama sieviete," saka Rēzija Kalniņa

"Ir ļoti svarīga lieta runāt nevis par leģendām, par slaveniem cilvēkiem, bet par vismazākajiem, visneaizsargātākajiem," uzskata režisors Viesturs Meikšāns. "Tie ir tie varoņi."

Pirmizrādi 11.septembrī piedzīvo Valmieras Drāmas teātra izrāde “Bērns vārdā Rainis” - iestudējums mazajiem skatītājiem par Raini bērnībā.

Režisors Reinis Suhanovs un aktieri Inese Ramute un Mārtiņš Meiers izspēlē mazā Žaņa Pliekšāna fantāzijas tēlus un viņu pašu, vecākus un vīzijas, rotaļu lietas un spēļu biedrus. Izrādes pamatā ir literārais mantojums, biogrāfijas un bērnu dienu zemes izpēte ceļojumos un etīdēs. Izrādes koncepta meklējumos, radošā komanda vasarā devās ekspedīcijā pa Raiņa bērnības dienu zemi Sēliju.

Režisors Reinis Suhanovs uzsver, ka svarīgi šodienas jaunajai paaudzei piedāvāt ne tikai uz patērētāju trikiem balstītus produktus, bet ļaut bērnam fantazēt. Tieši tādēļ izrādē galveno lomu spēlē akmeņi, kuri atvesti no Raiņa bērnības vietām. Un tas nav nejauši! Rainis bērnībā daudz laika pavadījis dabā un sarunājies ar akmeņiem, bet lasīt iemācījies tikai astoņu gadu vecumā.

Izrāde iepazīstina pirmskolas vecuma bērnus ar Raini kā vienaudzi, bet, protams, izrādi var skatīties arī pieaugušie, kuriem tā būs citāda sastapšanās ar Raini.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

11. septembrī ar Sebastjana Tjerī komēdiju „Divi kaili vīrieši” Dž.Dž.Džilindžera režijā tiek atklāta Liepājas teātra 109. sezona. Izrādē piedalās Gatis Maliks, Signe Ruicēna, Kaspars Kārkliņš un Ilze Jura.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti