Pirmizrādi piedzīvos izrāde-performance par popārta mākslinieku Endiju Vorholu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

 

Režisore Kristīne Vītola iestudējusi izrādi-performanci par Endiju Vorholu - popārta mākslinieku, kurš saistās ar ikoniskām merilinām, elvisiem, kenedijiem un zupas konservu kārbām. Radošās komandas veikumu spēlē ar mākslas objektiem varēs novērtēt pirmizrādē 31. martā.

Intervijā Latvijas Radio raidījumam „Kultūras Rondo” režisore Kristīne Vītola un aktieri Iveta Pole un Andis Strods atklāj, ka izrādes mērķis nav atainot Endija Vorhola biogrāfiju.

„Izrādi veidojam kā kompozīciju par tēmu, kuras centrā 20. gadsimta otrās puses Vorhola laikabiedru māksla. Vorhols vairāk ir kā tēls, kā tā laika zīme, kā pagrieziena punkts 60. gados, kas mainīja mākslas pasauli uz mūžiem,” stāsta Vītola.

Tēlu jeb, kā saka pati režisore, objektu Vorholu izrādē ataino Andis Strods, arī aktrises Iveta Pole un Jana Čivzele spēlē atsauces uz dažādiem tā laika tēliem, „superzvaigznes draudzenītēm”.

Gatavojoties izrādei, radošā komanda daudz laika veltīja tā laika video materiālu skatīšanai.

Tas revolucionārais, ārprātīgais bohēmiskais gars - tas ir kas tāds, kas mūsdienās īsti vairs nav iespējams. Ir bijis trakais laiks, kad pasaule tika sagriezta kājām gaisā. Tas bija pa īstam, bet šodien tas liktos mākslīgi,” teic Pole, piebilstot – mūsdienās tāpat jau valda liela visatļautība.

Režisore gan uzsver, ka izrāde ir mākslinieciska kompozīcija – poētisks mēģinājums attēlot mākslas dimensiju, savukārt visatļautība palikusi aizkulisēs. Vītola norāda, ka izrāde būs tīkama ne tikai teātra cienītājiem, bet arī mākslas, īpaši laikmetīgās mākslas pasaules pazinējiem.

„Būtiska kolāžas sastāvdaļa - mēs izmantojam atsauces uz Vorhola laikabiedru mākslas darbiem, izmantojam tos kā etīžu sastāvdaļas, apspēlējam, lai skatītājs atpazītu,” skaidro režisore.

Lai arī viņa ir redzējusi vairākas mākslas filmas par Vorholu, nevienā no tām nav sajutusi patieso mākslinieka būtību.  

Šo personu ir ļoti grūti attēlot, jo viņš bija ļoti noslēpumains. Domāju, Vorhols pats lielā mērā izdomāja, kāds viņš būs, un tāds arī bija,” - tā Vītola.

Izrādes-performances „Endij Vorhol, tas Tu?” radošā komanda pieļauj, ka tā varētu būt piemērota festivāliem – nav daudz teksta, ļoti vizuāla, formāts un scenogrāfija apzināti veidota kompakta. Aizkari, dīvāns, telefons un mikrofons. Izrādes apmeklētājiem būs iespēja iepazīt Endija Vorhola izteicienus informatīvā materiālā. Viens no spilgtākajiem bijis – „Pasakiet atbildi, es atkārtošu”.

Izrādes radošajā komandā darbojas režisore Kristīne Vītola, aktieri Andis Strods, Iveta Pole, un Jana Čivžele, scenogrāfs Rūdolfs Baltiņš, mūziķis Mr.Myster, gaismu mākslinieks Jānis Sniķers, producente Zane Estere Gruntmane

„Endij Vorhol, tas Tu?”  pirmizrāde notiks 31. martā, nākamās izrādes 1., 2., 3. aprīlī plkst. 19 „Arhitektūru un mediju centrā H2O 6" Rīgā, Ūdens ielā 6.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti