Rīta Panorāma

Skepse par bērnu sūtīšanu uz skolu no sešu gadu vecuma

Rīta Panorāma

Rumbulas slaktiņa gadadiena

"Brutāls un dēls" pirmizrāde Dailes teātrī

Petrenko izrāde «Brutāls un dēls» piedāvā risināt morālas dilemmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Ideālā variantā pēc izrādes “Brutāls un dēls” noskatīšanās vajadzētu jautāt – kāpēc tā? Varbūt kādam tas raisīs arī dusmas un izmisumu,” par savu jauniestudējumu, britu mūsdienu dramaturga Gerija Ouvena lugu, stāsta režisors Dmitrijs Petrenko. Darbs pirmizrādi piedzīvos trešdien, 30.novembrī, Dailes teātra kamerzālē.

„Šis materiāls ir tāds, kas sniedz atbildi uz to, kā iet bojā cilvēka trauslums, vēlme būt godīgam, dzīvot savu dzīvi, kā pamazām tas sabrūk,” stāsta izrādes režisors Petrenko.

Britu mūsdienu autora Ouvena luga piedāvā risināt morālu dilemmu. Darbs gan pats nemoralizē, kā vajadzētu būt, atklāj Petrenko. Luga ir arī par cilvēkiem, kuriem morālas izvēles pārstājušas eksistēt.

„Cik tas ir grūti nepakļauties un atļauties dzīvot tā, kā tu gribi dzīvot. Man likās, ka es iešu citā virzienā, bet aizvien es eju uz jaunākiem cilvēkiem, jo man liekas, ka kaut kas tur slēpjas – notikumos, kas ir tīņu gados,” uzsver Petrenko.

Britu dramaturgam darbu rosinājušas rakstīt dusmas. Stāsts ir par pusaudzi Liamu, kurš pārceļas uz nekurieni, lai dzīvotu kopā ar neiepazīto tēvu. Tēvs ir īsts mačo un dzīvo kopā ar apšaubāmas morāles sievieti.

 „Viņš ir bijis diezgan agresīvs savās jaunības dienās ar visu iedzeršanu. Vietējā autoritāte, kurš brutāli pielicis pārējos pie vietas,” par sav tēlu stāsta Lauris Subatnieks.

Lugā ir saistoši tēlu raksturi – paradoksāli un citādi. Dēla Liama atveidotājs Niklāvs Kurpnieks uzskata, ka dēlam ar tēvu neizdodas noskaidrot attiecības, jo dēlam ir ļoti spēcīga iekšējā pasaule: „Viņš ir ļoti pretējs tēvam, viņi abi divi ir iemesti vienā dzīvoklī un viņiem ir jāmācās sadzīvot, bet viņi nav tie, kas gatavi pieņemt viens otru, bet gan izmainīt.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti