Nacionālais teātris viesojas Maskavā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālā teātris no 1. līdz 4.aprīlim atrodas viesizrādēs Maskavā, Gogoļa centra telpās. Viesizrāžu afišā ir divi Maskavā pazīstamu režisoru – Kirila Serebreņņikova un Vladislava Nastavševa – oriģināliestudējumi: „Voiceks” un „Vecene”.

Kā iepriekš vēstīts, pēc paziņojuma par Jaunā Rīgas teātra viesizrāžu atcelšanu Krievijā līdzīgu lūgumu pauda daži Nacionālā teātra izrādes „Vecene” aktieri. Teātra direktors Ojārs Rubenis paziņoja, ka tiksies ar aktieriem, lai pārrunātu šo lūgumu. Tāpat Rubenis aicināja Kultūras ministriju paust oficiālu viedokli jautājumā par Latvijas mākslinieku viesošanos Krievijā.

Nacionālais teātris 20.martā aktieru un darbinieku sanāksmē nolēma tomēr doties viesizrādēs uz Krieviju. Šīs Latvijas Nacionālā teātra viesizrādes tiek plaši reklamētas Krievijas televīzijas kanālos un presē.

Viesizrāžu programma, kurā ir divi laikmetīgi iestudējumi, noteica skatuves izvēli. Maskavas Gogoļa centrs ir apjomīgs multimediju teātra komplekss, kas tika izveidots, reformējot Gogoļa teātri. Tā nav tikai teātra skatuve, šeit sastopas daudzi mūsdienu mākslas veidi: notiek kinoseansi, lekcijas, diskusijas, koncerti un izstādes.

Georga Bīhnera „Voiceku” Rīgā ir iestudējis Kirils Serebreņņikovs – Gogoļa centra mākslinieciskais vadītājs, pazīstams Krievijas teātra un kino režisors. Šobrīd viņš ir viens no spilgtākajiem, izcilākajiem un progresīvākajiem Krievijas režisoriem. Speciālisti un kritiķi viņu uzskata par tā sauktās „jaunās drāmas” pamatlicēju, kurš ir apliecinājis tās dzīvotspēju arī uz Maskavas Dailes teātra skatuves.

Otru izrādi ir iestudējis Rīgā dzimušais jaunais režisors Vladislavs Nastavševs, kurš savas radošās karjeras laikā ir mācījies un iestudējis izrādes Latvijā, Anglijā un Krievijā. Maskavas skatītāji uz Gogoļa centra skatuves jau ir redzējuši viņa iestudējumus: „Mitjas mīlestība”, „Bailes” un „Mēdeja”. Šoreiz tiks parādīta pēc Daniila Harmsa stāstu motīviem iestudētā „Vecene”.

Paralēli ar Latvijas Nacionālā teātra viesizrādēm Gogoļa centra telpās no 1. līdz 7.aprīlim aplūkojama arī Latvijas politiķa un fotomākslinieka Jāņa Krūmiņa darbu izstāde „Mana Latvija”. Pagājušā gada jūnijā šī izstāde tika eksponēta Sanktpēterburgā, Moikas krastmalā.

Kā jau ziņots, Kultūras ministrija piektdien, 7.martā, paziņoja, ka politiskā līmenī neiejauksies mākslas procesos un kultūras cilvēkiem nenorādīs tikai vienu iespējamo rīcības modeli, proti, viesoties ar izrādēm un citiem kultūras pasākumiem Krievijā vai boikotēt.

Diskusiju par attieksmes paušanu pret Krievijas agresiju pret Ukrainu un mākslinieku pozīcijas nozīmi izraisīja režisora Viestura Kairiša uzstāšanās „Lielās mūzikas balvas 2013” pasniegšanas ceremonijā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti