Rīta Panorāma

Rotu dizaineres Annas Faniginas filozofiskās rotas

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Viktoriju Gribusti

"Mīļākais" - izspēlē Anna Putniņa un Jānis Jarāns

«Mīļākais» - neparasta izrāde Nacionālās bibliotēkas ātrijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Teātris TT" veido jaunu iestudējumu „Mīļākais”, kas no piektdienas, 27.novembra, būs skatāms neparastā vietā un laikā – Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ātrijā vēlā vakara stundā. Izrādes pamatā ir Laura Gundara veidots stāsts par Raini un Aspaziju, kas ir mēģinājums uz abiem dzejniekiem palūkoties bez klišejām un stereotipiem. Lomas atveidos Jānis Jarāns un Anna Putniņa.

Izrādē skanēs Emīla Zilberta oriģinālmūzika, būtiska tās sastāvdaļa būs arī horeogrāfes Rūtas Nordmanes iestudētās dejas. Izrādes pamatu veidos Laura Gundara veidots stāsts par Raini un Aspaziju mūža nogalē, viņu attiecībām ar pasauli un vienam ar otru.

Lauris Gundars uzskata, ka Raiņa un Aspazijas tēma šogad ekspluatēta stipri pārspīlēti, taču šis kvantums diemžēl nav līdzējis patiesi saprast abu dzejnieku personības, to lomu un saikni ar šodienu. Izrāde „Mīļākais” būs šāds mēģinājums:

"Protams, šie cilvēki ir bijuši ļoti būtiski mūsu kultūrai, tas ir nešaubīgi," norāda Lauris Gundars, "bet man liekas, šodien ir būtiskāk runāt, kā mēs ar to sadzīvojam un kas mums no tā. Nevis tādā veidā, ka bērniem no šiem diviem vārdiem skolā pumpas metas. Mums nevajadzētu klusēt arī par to, ka šo dzejnieku darbi nav atrodami 100 lasītāko grāmatu sarakstā. Kas pie tā vainīgs – viņi vai mēs paši? Tā ir tā problemātika, par kuru mēs vēlamies parunāt."

Izrādes mērķis ir skatītāju iekustināt uz savu ļoti personisku un oriģinālu skatījumu uz abām personībām, izklīdinot kanoniskos priekšstatus, kuru vara joprojām ir ļoti spēcīga, stāsta aktrise, Aspazijas lomas atveidotāja Anna Putniņa.

"Es nevaru teikt, ka es ar šo darbu būtu atbildējusi uz šiem jautājumiem, bet man ļoti gribējās pamēģināt saprast, kā divi cilvēki, kad viņiem noņem šos visus uzliktos izskaistinājumus, kādi viņi ir savās savstarpējās attiecībās, mīlestībā, nemīlestībā, cieņā, apbrīnā. Kāda ir viņu ikdiena," skaidro Anna Putniņa.

Izrādei dots nosaukums „Mīļākais”, kas norāda, ka izrāde būs arī mēģinājums saprast, kas Aspazijai Rainis īsti bija – mīļākais, elks, pusdievs vai varbūt vienkārši vīrs.

Raiņa lomu atveidos Jānis Jarāns, un šai saistībā režisors jau saskāries ar cilvēku neizpratni, kas pēc viņa domām – arī ļoti precīzi raksturo mūsu virspusējos un klišejiskos priekšstatus.

"Šis punkts ir komentējams no divām pusēm. Pirmkārt, Jānis Jarāns ir izcils aktieris. Piemēram, ja atceramies viņa Indrānu, par ko viņš tika nominēts kā sezonas labākais aktieris," saka Lauris Gundars.

Viņš ir aktieris, ko režisori un teātri vienkārši nav novērtējuši.

"Bet otra lieta – mums tomēr sev jāpajautā – jā, mums ir priekšstats par Jāni Jarānu, bet tieši tāpat mums ir priekšstats par Raini, un vai tiešām šis priekšstats par Raini - tas ir Rainis? Tieši tāpat var jautāt par priekšstatu par Jāni Jarānu. Manā skatījumā izrādei ir ļoti adekvāta aktieru izvēle,” stāsta režisors.

Stāsts tiks izspēlēts neparastā vidē – Nacionālās bibliotēkas ātrijā, pulksten pusdeviņos vakarā pēc bibliotēkas slēgšanas, ko izrādes veidotāji dēvē par spoku stundu. Aktieri darbosies piecos līmeņos piecos dažādos stāvos un skatītāji viņiem sekos līdzi. Anna Putniņa stāsta, ka pirmie mēģinājumi pārliecinājuši - vide ir stāstam pat ļoti atbilstoša.

"Pēc bibliotēkas slēgšanas ēka, noskaņa un fantastiskā akustika mani absolūti pārliecienāja, ka tā ir īstā vieta, lai sarunātos, lai dzirdētu un ieklausītos," uzsver Anna Putniņa. "Tam klusumam pēc ikdienas steigas ir kas fascinējošs."

Tā kā izrādē nebūs sēdvietu, skatītāji ir aicināti ierasties ērtos apavos.

"Teātra TT" jauniestudējuma „Mīļākais” pirmizrāde Nacionālās bibliotēkas ātrijā, kā iepriekš jau vēstīts, būs skatāma 27.novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti