Kultūras ziņas

Nākotnes Vecumdienas

Kultūras ziņas

Sācies pasākums "Satiec savu meistaru! 2014"

Nacionālā teātra viesizrādes Maskavā

Maskavā atzinīgi novērtē Nacionālā teātra viesizrādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc ilgām pārdomām - braukt vai nebraukt viesizrādēs uz Maskavu pēc tam, kad Krievija iebruka Ukrainā, balsošanas ceļā Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs izlēma braukt, un šo lēmumu neboikotēja arī aktieri, kuri bija pret viesizrādēm.

Neraugoties uz to, ka daļa aktieru uzskatīja, ka pašreizējā politiskā situācijā teātra viesošanās Maskavā būtu atbalsts Krievijas politikai, režisora Kirila Serebreņņikova vadītajā Gogoļa centrā Maskavā 4.aprīlī tiks aizvadīts ceturtais Latvijas Nacionālā teātra viesizrāžu vakars.

Gogoļa centra vadītajs Kirils Serebreņņikovs pateicās teātrim par šo lēmumu, uzsverot, ka tas paudis atbalstu nevis Krievijas agresīvajai ārpolitikai, bet gan viņa teātrim. Ja Krievijas tanki dotos uz Latviju, viņš būtu pirmais, kas nogultos to ceļā.

Uz Maskavu Nacionālais teātris atveda režisora Vladislava Nastavševa izrādi „Vecene” un Gogoļa centra vadītāja Kirila Serebreņņikova iestudēto Georga Bīhnera „Voiceku”.

„Uz visu politisko notikumu fona likās ļoti svarīgi atvest tieši „Voiceku”, jo izrāde uzdod jautājumu, vai mazam, niecīgam cilvēkam ir tiesības pastāvēt,” saka Nacionālā teātra aktieris Gundars Grasbergs. Aktieris Artuss Kaimiņš piebilst:

Ja tās būtu „Skroderdienas Silmačos”, es nebrauktu. Bet šeit, „Voicekā” ir pilnīgi par Krieviju un Ukrainu, bet „Vecene” ir Padomju savienība, kas ienāk tavā mājā.”

Kirils Serebreņņikovs Nacionālā teātra aktieru profesionalitāti novērtēja daudz augstāk nekā daudzu viņu Krievijas kolēģu amatprasmes. Tikpat augstu viņš vērtē Latvijas teātra cilvēku draudzību.

To draudzības pierādījumu, ko es saskatu Nacionālā teātra atbraukšanā, es kā cilvēks nekad neaizmirsīšu, jo man tas ir ļoti vērtīgi. Tas ir draudzības pārbaudījums grūtā situācijā,” teic Serbereņņikovs.

Neraugoties uz izrādes sarežģīto formu, Gogoļa centra publika Serbereņņikova „Voiceku” vērtēja ļoti atzinīgi.

Pirmā vēlēšanās pēc tam, kad nodzisa gaisma un beidzās izrāde, bija - noskatīties to visu vēlreiz,” saka izrādes skatītāja Jeļena.

Savukārt skatītāja Aleksandra atzīst – apziņā noticis pilnīgs sprādziens. „Tikai tagad pamazām rodas izrādes pilna aina. Ļoti ekstravaganti, interesanti. Pilnīgs avangards!”

Sadarbību ar Nacionālo teātri Serebreņņikovs turpinās arī kā viesrežisors - Raiņa jubilejas gadā viņš iestudēs izrādi ar Raiņa dzeju.

Kā iepriekš vēstīts, pēc paziņojuma par Jaunā Rīgas teātra viesizrāžu atcelšanu Krievijā līdzīgu lūgumu pauda daži Nacionālā teātra izrādes „Vecene” aktieri. Aktieru un darbinieku sanāksmē Nacionālais teātris tomēr nolēma doties viesizrādēs uz Krieviju. Šīs Latvijas Nacionālā teātra viesizrādes tiek plaši reklamētas Krievijas televīzijas kanālos un presē.

Kultūras ministrija jau marta sākumā paziņoja, ka politiskā līmenī neiejauksies mākslas procesos un kultūras cilvēkiem nenorādīs tikai vienu iespējamo rīcības modeli, proti, viesoties ar izrādēm un citiem kultūras pasākumiem Krievijā vai boikotēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti