Leļļu teātrī pirmo reizi iestudē «Alisi Brīnumzemē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Leļļu teātrī top jauniestudējums - pēc Luisa Kerola darba "Alises piedzīvojumi Brīnumzemē" motīviem izrādi veido režisors Edgars Kaufelds. Tajā būs sastopami brīnumi, mīklainas parādības un dulli personāži.

Paverot Leļļu teātra priekškaru, Alise nokļūst Brīnumzemē, kur sastopas ar neizskaidrojamām parādībām, trikiem un Brīnumzemes pasaules iemītniekiem. Baltais trusis, smaidīgais Češīras kaķis, Cepurnieks, Hercogiene un citi tēli ierauj Alisi notikumu virpulī, kas skatītājiem liks domāt par to, vai brīnumi tiešām notiek vien pasakās, vai ik uz soļa, un atliek tos tikai pamanīt.

Izrādi Edgars Kaufelds radījis kopā ar mākslinieci Rūtu Briedi, scenogrāfi Lieni Pavlovsku un komponistu Jēkabu Nīmani. Izrādē piedalās kolorīts Leļļu teātra aktieru ansamblis: Dace Vītola, Dana Lāce, Anrijs Sirmais, Pēteris Šogolovs, Artūrs Putniņš, Miķelis Žideļūns un Vladimirs Svoboda. Savukārt Alises lomu iestudējumā atveido daudzsološā Latvijas Kultūras akadēmijas teātra aktieru ceturtā kursa studente Ilze Āboltiņa.

Brīnumzemi, kurā laikam un telpai zūd robežas, māksliniece un scenogrāfe veidojušas ar stilizētu zvēru tēlu, grotesku kostīmu un deformētas skatuves telpas palīdzību. Īpašo, Leļļu teātrim projektēto skatuvi scenogrāfe padarījusi par bezgalīgu, neierobežotu lauku Alises piedzīvojumiem.

Gan Rūtai Briedei, kura darbojusies ilustrācijā un scenogrāfijā, gan scenogrāfei Lienei Pavlovskai, izrāde ir debija Leļļu teātrī. Savu debiju Leļļu teātrī pieteicis arī komponists Jēkabs Nīmanis, kura mūziku jaunajai izrādei iedvesmojušas 20.gadsimta avangarda komponistu kompozīcijas tehnikas, kas atradās tālu no ikdienišķā un pierastā.

"Neskatoties uz šķietami elitāro estētiku, līdzīgi kā mani iedvesmotāji, es priecājos kā bērns, kas ieguvis jaunu rotaļlietu. Spēles prieks ir tas, kas vieno mūzikas valodu ar jebkuru mākslas žanru, šajā gadījumā - ar Leļļu teātri, un šī iedarbība ir abpusēja," atzīst komponists.

Luisa Kerola 1865.gadā publicētā pasaka "Alises piedzīvojumi Brīnumzemē" uzskatāma par bezjēdzīgās jeb nonsensa literatūras paraugu. Izgudrojot pasaku draugu ģimenes meitai Alisei Lidelai, Kerols iedvesmojies no reāli eksistējošām personām, kuras pārveidojis par dīvainiem pasaku tēliem. Viņa darbiem raksturīgas vārdu spēles un savstarpēji nesasaistīti notikumi.

Režisoru Edgaru Kaufeldu aizrāvis tieši autora vieglais, humora pilnais fantāzijas lidojums. "Manuprāt, Kerola darba daudznozīmīgums, bagātīgums un bērna uztverei piemērotais vēstījums par ļoti būtiskiem jautājumiem ir tas, kas "Alises piedzīvojumus Brīnumzemē" padara par īpaši piemērotu materiālu leļļu teātra žanram," norāda režisors.

Edgars Kaufelds no 2008.gada ir Latvijas Leļļu teātra latviešu trupas aktieris, bet kopš 2010.gada - arī režisors vairākiem iestudējumiem.

"Alise Brīnumzemē" būs Latvijas Leļļu teātra 70 gadu jubilejas sezonas pēdējais jauniestudējums. Pirmizrāde notiks 17.maijā plkst. 15.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti