Latvijas teātru profesionāļi piedalīsies Baltijas Drāmas forumā Igaunijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 10. līdz 13.septembrim Tartu un Tallinā norisināsies Baltijas Drāmas forums, kas agrāk bija pazīstams kā Baltijas Teātra festivāls "Skats", ko katru gadu pārmaiņus rīko Baltijas valstu teātra savienības. Forumā piedalīsies arī Latvijas teātru profesionāļi.

Izvērtējot 14 gadus ilgo pieredzi rīkojot šo festivālu, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas teātra savienības lēmušas mainīt festivāla formātu - šogad tas tiek rīkots kā Baltijas Drāmas forums. Galvenā atšķirība no iepriekš rīkotā festivāla ir tā, ka organizētājvalsts prezentē tikai savas izrādes un netiek vestas viesizrādes no kaimiņvalstīm.

Trīs dienu laikā tiks demonstrēti seši pēdējo trīs sezonu laikā Igaunijā tapušie iestudējumi, kas balstīti nacionālajā dramaturģijā, tai skaitā Vladislava Nastavševa iestudējums "The Truth I’ve Been Longing For" teātrī "NO99".

Forumā piedalīsies arī Latvijas un Lietuvas delegācijas. Latviju šogad pārstāvēs Ģertrūdes ielas teātra vadītāja Maija Pavlova, režisore Inese Mičule, režisors Dmitrijs Petrenko, režisore un aktrise Ināra Slucka, teātra kritiķi Ilze Kļaviņa, Normunds Akots, Dita Eglīte, Latvijas Radio raidījuma "Kultūras Rondo" žurnāliste Laima Slava, dramaturgi Anna Zvaigzne un Matīss Gricmanis, kā arī Latvijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja, aktrise Daiga Šiliņa.

Foruma laikā pēc katras izrādes tiks rīkotas diskusijas, bet 13.septembra rītā notiks konference "Baltijas dramaturģijas tirgus", kurā visu trīs Baltijas valstu pārstāvji sniegs priekšlasījumus par aktuālajām problēmām, jautājumiem, mākslinieciskajiem sasniegumiem katras valsts teātrī un oriģināldrāmas žanrā aizvadītajā sezonā.

Priekšlasījumu par Latvijas teātra procesiem "Oriģināldramaturģija Latvijas teātrī 2014./2015. Vārdi. Tēmas. Tendences" sagatavojusi teātra kritiķe Ieva Rodiņa, bet aktuālāko Latvijas dramaturģijā prezentēs dramaturģe, Latvijas Dramaturgu ģildes valdes priekšsēdētāja Rasa Bugavičute.

Lugas, kas tiks prezentētas foruma laikā, tika atlasītas balstoties uz Latvijas teātra balvas "Spēlmaņu nakts" pretendentiem kategorijā "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā", tie ir - Agneses Rutkevičas "Svešie svētki", Ingas Gailes "Trauki", Ludmilas Judinas "Dērbijas vergi", Andra Kalnozola "Benzīnvīrs",  Vladislava Nastavševa "Cerību ezezrs", Rasas Bugavičutes "Bezgalīgo stāstu stāsts", Ansela Kaugera, Laura Gundara, Ingas Gailes, Madaras Rampānes, Justīnes Kļavas un Lauras Luņevas "Avotu iela" un Sergeja Timofejeva, Justīnes Kļavas, Jāņa Baloža, Matīsa Gricmaņa,  Aivas Birbeles, Ivo Brieža, Kārļa Krūmiņa "Kara piezīmes".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti