Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Valmieras teātrī iestudē A.Brigaderes pasaku lugu "Maija un Paija"

Žans Anuijs "Antigone" Nacionālajā teātrī

Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrāde «Antigonei»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Nacionālajā teātra Aktieru zālē 23.aprīlī pirmizrādi piedzīvos Žana Anuija "Antigone" Elmāra Seņkova režijā.

"Tu nevari šodien sastap vairs Antigoni. Daudzi gan gribētu teikt - jā, viņas ir, un tomēr nav, jo Antigone nevar dzīvot apstākļos, kur valda kompromisu samezglojumi," tā par savu varoni no Žana Anuija lugas "Antigone" saka titullomas atveidotāja Maija Doveika.

"Antigone ir viss, kas mūsos mīt, pirms mēs neuzzinām, kāda ir patiesība," teic režisors Elmārs Seņkovs.

Franču dramaturgs Žans Anuijs 20.gadsimtā piedāvāja pārrakstīt senos mītus un sengrieķu traģēdiju sižetus, lai pārbaudītu to dzīvotspēju mūsdienu cilvēka pasaules izpratnē - Antigone ir gatava pretoties valdnieka Kreona aizliegumam ar godu apglabāt viņas kaujā kritušo brāli un riskēt ar dzīvību, tāpēc ka viņas sirds tā liek. Izrādē tiek meklēta atbilde uz jautājumu, vai 21.gadsimtā joprojām eksistē sirds likumi un kādos brīžos tie stājas spēkā.

"Viņam ir simts argumentu, šim valdniekam, kāpēc ir jārīkojas tieši tā, lai saturētu to, lai tie lopi saprastu, lai tie kaut kam noticētu, lai tie nāktu līdzi, lai tie savāktos. Jo vairāk ambīciju, jo vairāk cilvēki sapinās," pauž Gundars Grasbergs, izrādē Kreons.

"Viņa sevī ir saglabājusi absolūtu bērna ticību svētām lietām - Dievam, viņas tēvam, kurš kā miesīgs viņai ir arī garīgs, un viņa tam tic nešaubīgi," par Antigoni saka Maija Doveika.

Antigones spēks ir ticība, jo viņa pakļaujas Dieva kārtībai, nevis valdnieka likumiem, kas rada tos ērtus tikai sev. "Sižets jau ir tāds, ka - vienkārši cilvēks zina, ka viņš iet nāvē, un viņš iet tāpēc, ka viņš nevar savādāk, viņš nevar dzīvot tādu dzīvi," uzsver Maija Doveika.

Lomas izrādē atveido Maija Doveika, Marija Bērziņa, Gundars Grasbergs, Artis Drozdovs, Sanita Pušpure un Uldis Siliņš. Radošajā komandā strādā arī scenogrāfe Evija Pintāne, kostīmu māksliniece Marija Rozīte, izrādē ir Edgara Makena muzikālais noformējums, gaismu mākslinieks - Oskars Pauliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti