Kultūra

Preiļos autorlelles izstāda 10 valstu mākslinieki

Kultūra

Garīgās mūzikas festivālā jaundarbu koncerts, viesdiriģenti un īpaši viesi

Laikmetīgā cirka festivāla «Re Rīga!» fokusā šogad – gravitācijas pārvarēšana

Laikmetīgā cirka festivāla «Re Rīga!» fokusā šogad – gravitācijas pārvarēšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Laikmetīgais cirks – tas ir žanrs, kurā galvenajā lomā ir nevis cirkam raksturīgā akrobātika un klaunāde, bet stāsts, ko caur šo cirka tehniku var izstāstīt. Jau ceturto gadu Rīgā notiek starptautisks laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls "Re Rīga!", kas mērķtiecīgi turpina iepazīstināt publiku ar šo Latvijā vēl mazpazīstamo mākslas veidu. Šogad trīs dienās galvaspilsētā varēs baudīt laikmetīgā cirka mākslinieku sniegumu no Francijas, Beļģijas, Zviedrijas un Igaunijas.

Līmlente, ventilatori, Kloda Debisī mūzika, un gaisā paceļas krāsainu plastmasas maisiņu balets. Tā sākas franču laikmetīgā cirka mākslinieces Fias Menāras izrāde "Vējainā pēcpusdiena", kas jau tīmeklī rodamajos video aizrauj ar savu asprātību un eleganci. Fia Menāra savulaik bija arī to mākslinieku vidū, kas pirms 20 gadiem uz Rīgu atveda pirmo laikmetīgā cirka izrādi.

"Un šogad pie mums viesojas viņas ļoti intīmā izrāde "Vējainā pēcpusdiena", kur ļoti mazā skatītāju lokā mākslinieki "atdzīvinās" plastmasas maisiņus, kas pārvērtīsies par cilvēkiem.

Uz šo izrādi mēs ļoti aicinām arī vecākus ar bērniem no piecu gadu vecuma, jo pirms izrādes notiks pusstundu gara meistarklase, kurā viņi varēs izjust šo žonglēšanas prieku un saprast, kā veidojas gravitācija un gravitācijas pārvarēšana," stāsta Māra Pāvula no festivāla "Re Rīga!” komandas. 

Šī izrāde notiks "Zirgu pastā", bet trešdien un ceturtdien brīvā dabā pie Kongresu nama varēs redzēt beļģu laikmetīgā cirka trupas "15FT6" izrādi "Dinamīts un dzeja". Trupā apvienojušies četri jauni mākslinieki – izbijis vieglatlēts, mākslas vingrotāja, kas strādājusi "Cirque du Soleil", un divi Beļģijas Augstākās cirka mākslas skolas absolventi, kuri savā priekšnesumā izaicinās augstumu un gravitāciju.

"Šai izrādei ir vēl kāda interesanta lieta – mēs sadarbojamies ar Kultūras akadēmiju, un mākslinieki akadēmijas topošajiem horeogrāfiem pasniegs meistarklases, lai mācītu speciālu triku "Russian bar". Tā ir tāda ļoti šaura kārts, uz kuras metot gaisā cilvēku, var radīt ļoti interesantus trikus. Es nevaru saprast, kā to var izdarīt, bet to dara," sacīja festivāla idejas autors Mārtiņš Ķibers. 

Festivāla nagla solās būt zviedru cirka trupa "Svalbard", kas Kongresu namā uzstāsies ar izrādi "Visi - ģēniji. Visi - idioti". Tajā apvienojušies laikmetīgā cirka mākslinieki no Vācijas, Lielbritānijas, Zviedrijas un Spānijas. "Tā ir tāda laika garu ļoti atspoguļojoša izrāde. Man to gribētos salīdzināt ar rokenrolu par cirku," atzina Pāvula.

Šīs izrādes iezīmē arī visu šā gada festivāla "Re Rīga!" kopējo noskaņu – parādīt, cik laikmetīgais cirks var būt daudzšķautņains un jaunrades pilns.

"Protams, ir jāredz pašiem šīs izrādes, pirms vest šurp. Mēs arī ļoti neeksperimentējam – redzam publikas reakciju ārzemēs, iedomājamies latviešu un Rīgas publikas mentalitāti, un tad arī pieņemam lēmumu, vai šī izrāde derēs vai nederēs. Vairāk tomēr skatāmies uz pozitīvi lādētajām izrādēm. Un kopīgs elements šogad ir gravitācijas pārvarēšana ar dažādiem paņēmieniem," norādīja Ķibers.

Trīs gadu laikā festivāls "Re Rīga!" Latvijas skatītājus iepazīstinājis ar vairāk nekā 70 māksliniekiem no 14 valstīm, pulcējot vairāk nekā 20 tūkstošus skatītāju. Pašiem savi laikmetīgā cirka mākslinieki latviešiem vēl tikai aug, bet festivāla rīkotāji ir pārliecināti – ar laiku šis mākslas veids ieņems arvien stabilāku vietu arī Latvijā kā līdzvērtīga alternatīva mums tik zināmajam tradicionālajam cirkam.

Kā galveno atšķirību Pāvula uzsver: laikmetīgā cirka centrā ir nevis triki, bet caur tiem izstāstīts stāsts: "Tā ir tā lielākā atšķirība – ejot uz laikmetīgā cirka izrādi, ir jārēķinās ar to, ka mēs ejam uz izrādi. Uz izrādi, kas nes kādu vēstījumu, stāstu.

Un galvenais mērķis ir nevis parādīt brīnišķīgu akrobātisku sniegumu, bet to izmantot kā valodu, lai pastāstītu mākslinieka ideju."

Laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls "Re Rīga!" notiks no 23. līdz 25.augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti