Kuldīgu brīvdienās pārņems jaunais festivāls «Teātris ir visur!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

8. un 9. oktobrī visa Kuldīga kļūs par teātra skatuvi. Pirmo reizi Kuldīgā tiek rīkots vēl nebijis kultūras notikums - skatuves mākslas festivāls “Teātris ir visur”. Divu dienu laikā gaidāmi 13 notikumi -  profesionālas teātra izrādes, augstvērtīgi dejas un kino pasākumi. Kuldīgas vēsturiskajā centrā notiks arī teātra un kino iedvesmota masku balle.

Lai arī šobrīd Kuldīgā mēs varam runāt tikai par aktīviem amatierteātriem, pilsētas vēstures zinātāji stāsta, ka, izrādās, Kuldīgā atrodamas arī profesionāla teātra tradīcijas.

„Kuldīgā teātra tradīcijas ir ļoti senas. Veselus desmit gadus – no 1922. līdz 1932. gadam – Kuldīgā Sadraudzīgās biedrības nama telpās darbojās profesionāls latviešu teātris. Teātris ir ļoti ražīgs – uzved daudz izrādes. Ir daudz pirmizrāžu šajā laikā. Vairākiem aktieriem Kuldīgā tiek svinētas benefices,” stāsta Kuldīgas novada muzeja direktore Dace Bumbiere-Augule.

Tagad vērojama profesionālā teātra atgriešanās Kuldīgā. Festivālu „Teātris ir visur” rīko nodibinājums “Skatuves mākslas producentu fonds”, kuru vada M. Čehova Rīgas Krievu teātra aktrise Dana Čerņecova. Viņa uzsver, ka Kuldīgas izvēle šāda festivāla rīkošanai ir likumsakarīga – teātris te ir gaidīts, un jau pašā festivāla nosaukumā ir iekodēta tā jēga.

 „Trīs festivāla nosaukuma vārdos ir paslēpta rozīnīte, tas, ka teātris nav sastopams tikai uz dramatiskā teātra skatuves, kur ir gaismas, aktieri utt. Nē! Teātris ir visur. Teātris ir mūsu dzīvē, uztverē, dziesmās, dejās, sadzīvē," uzsver Čerņecova, stāstot, ka festivāla izrāžu repertuārs balstīts uz skatītāju iesaistīšanu izrāžu procesā.

Divas dienas un 13 dažādi pasākumi, turklāt desmit no tiem profesionālo teātru izrādes un īpašo viesu sagaidīšana no Maskavas dramatiskā teātra. Kuldīgas kultūras dzīvei tas ir īpašs notikums, uzsver Krista Jansone - viena no kultūras jomas pārstāvēm Kuldīgā.

„Man,gan kā teātra patriotam, gan nozares fanam, šis notikums ir kā saldais ēdiens, jo īsā laikā ir ļoti sakoncentrēta programma. Festivāla rīkotāji ir labi pastrādājuši, domājot gan par pieaugušajiem, gan bērniem. Arī žanriski ļoti plaši, sākot ar improvizāciju un ļoti nopietnām lietām," atzīst Krista Jansone, uzsverot, ka salikums ļoti krāšņs, turklāt īpaši saistoša ir masku balle, kas iecerēta Kuldīgā 8.oktobra vakarā. 

„Būs turpinājums arī vakarā. Masku balle ir veidota kinemotogrāfiskā un teatrālā salikumā. Jauka arī kino programma. Žanriski ļoti plaša programma,” secina Jansone.

Nodibinājums “Skatuves mākslas producentu fonds” rīko teātra festivālu “Teātris ir visur” sadarbībā ar Kuldīgas novada pašvaldību. Masku balles norisi atbalsta Latvijas Nacionālais teātris, "Dirty Deal Teatro", Kuldīgas bērnu un jauniešu centrs, Kuldīgas Kultūras nams, Latvijas Mākslas akadēmija, festivāls “Dzejas dienas” un "Radio Naba".

Rīkotāji cer, ka festivāls „Teātris ir visur” Kuldīgā nebūs vienreizējs pasākums, bet kļūs par ikgadēju tradīciju. Festivāla programma - mājaslapā visur.org.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti