«Izraidītie» – skarbs un patiess stāsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kā vēstīts, 10.janvārī Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos lietuviešu dramaturga Marjus Ivaškeviča lugas "Izraidītie" iestudējums, kas latviešu versijā dēvēts par latviešu emigranta hroniku trīs cēlienos. Lietuviešu režijas zvaigznes Oskara Koršunova iestudētās izrādes stāsts ir skarbs un patiess, tāpat kā izrādes valoda.

„Izraidītie" vēsta par pirmo emigrācijas vilni tūlīt pēc neatkarības atgūšanas deviņdesmitajos gados. Izrādes darbība aizsākas ar braucienu busiņā, kurā satiekas visdažādāko sociālo slāņu cilvēki no Latvijas, lai nokļūtu sava apsolītajā zemē - Londonā.

Tas ir skāris arī mani. Man arī daudzi paziņas un draugi ir aizbraukuši projām. Ir tomēr tāda neliela škrobe par to, ka viņi aizbraukuši un netaisās vairs braukt atpakaļ," atzīst Bena lomas atveidotājs Dainis Grūbe.

Bena otrās balss tipāža atveidotājs Juris Žagars, runājot par lomu, norāda uz lietuviešiem raksturīgo spēju aklimatizēties un cīnīties jebkuros apstākļos.

Emigrācija ir arī eksistenciāla situācija, kad cilvēks nokļūst pilnīgi citos apstākļos, kad viņš iziet no sava pagalma, kur ir tradīcijas, un paliek viens ar pasauli. Tad jautājumi, kas tu esi, kāpēc esi, kurp dodies, skan īpaši saasināti," izrādes būtību atklāj režisors Koršunovs.

Dailes teātra jauniestudējumā lomas atveido Dainis Grūbe, Juris Žagars (Bens), Lauris Dzelzītis (Vandals), Elīna Dzelme (Dana), Vita Vārpiņa (Liza, policiste), Gints Andžāns (Edijs, hipijs), Ieva Segliņa (Olga, krieviete, skvotere / Sirēna), Dainis Gaidelis (Policists / Azims, pakistānietis), Artūrs Dīcis (Harijs /Kristus), Raivis Vidzis (Supersmagais), Ērika Eglija (Oksana, Supersmagā sieva / Sirēna), Aldis Siliņš (Sauļus, lietuvietis, skvoters), Artis Robežnieks (Brālis latgalietis I / Oļģerts), Lilita Ozoliņa (Regīna), Pēteris Gaudiņš (Bārdainis / Bezpajumtnieks), Valdis Liepiņš (I šoferis / Bezpajumtnieks), Juris Kalniņš (II šoferis), Lauris Subatnieks (Brālis latgalietis II / Puisis no Viktorijas parka), Esmeralda Ermale, Anete Krasovska, Nora Anna Geidmane, Regīna Eglija, Laura Atelsone (Meičas bārā), kā arī Vilnis Onskulis, Roberts Gaidulis, Artūrs Kļava (Puiši bārā).

Līdz ar režisoru Oskaru Koršunovu radošajā komandā strādā lietuviešu mākslinieki - scenogrāfs Gintars Makarevičs, kostīmu māksliniece Agne Jagelavičute, muzikālais vadītājs Sauļus Prūsaitis, horeogrāfe Vesta Grabštaite un gaismu mākslinieks Eugenijs Sabaļausks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti