Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Uldi Sesku

Rīta Panorāma

Intervija ar Juri Jansonu

Valters Sīlis iestudē Māra Bērziņa romānu "Svina garša"

Izrāde «Svina garša» - dokumentāls attēlojums ar kinematogrāfisku montāžu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ceturtdien, 4.februārī, Latvijas Nacionālajā teātrī būs pirmizrāde Valtera Sīļa iestudējumam "Svina garša", kura pamatā ir Māra Bērziņa romāna motīvi. Kā vēstīts, romāns iznāca pirms gada, tas guvis ļoti lielu lasītāju atsaucību un vairākas profesionāļu godalgas. Valteru Sīli tas piesaistījis ar autora spēju ļoti dzīvi un aizraujoši vēstīt par skarbiem Latvijas vēstures notikumiem.

"Latvijas jaunatne ir brīva no fašisma verdzības važām," dokumentāli citāti no 1939.-1941.gada preses ir ļoti svarīga izrādes sastāvdaļa, līdzīgi kā Māra Bērziņa romānā.

Citāti izskan gan aktieru balsīs, gan redzami uz liela ekrāna visu izrādes laiku, tie kalpo gluži vai kā kinematogrāfisks fons, uz kura risinās izrādes darbība.

"Bija tāda vēlme dabūt nedaudz to kinematogrāfisko montāžu. Teātris tomēr ir laika un telpas ziņā ierobežots, un tas bija veids, kā to lauzt. Bet tie daži avīžraksti, kas ir Māra Bērziņa grāmatā, ir ļoti šokējoši. Kaut vai tie dzejolīši "Tēvijā", ko raksta mūsu mīļie dzejnieki laikā, kad notiek genocīds pret ebrejiem. Tas ir tiešām šaušalīgi. Un tā bija personiska sajūta. Man likās, ka tā ir viena no galvenajām vērtībām, kā to var izstāstīt uz skatuves, lietojot šo dokumentālo materiālu," stāsta režisors Valters Sīlis.

Uz baisi dokumentālā fona dzīvāka par dzīvu un vitālāka par vitālu rit izrādes galvenā varoņa, pavisam jaunā puiša Matīsa dzīve. Viņš dzīvo Torņakalnā, strādā par mālderzelli, nevēlas karot ne vienā, ne otrā frontes pusē, bet alkst pēc mīlestības un piedzīvojumiem.

Režisors Valters Sīlis atklāj, ka viņu romāns visvairāk saista ar tā autora godīgo attieksmi pret savu varoni, arī ar labestību, humoru un enerģiju: "Galvenais varonis ir kā es. Nekāds briesmonis viņš nav. Viņš ir kārtīgs cilvēks, grib dzīvot, cik vien labi var. Tas ir stāsts par izvēlēm, kādas veidojas dažādu politisku situāciju maiņā un noteiktās necilvēciskās situācijās. Kādu izvēli tu šādos brīžos izdarīsi, tāds tu būsi.

Tu nevari būt labs cilvēks vai slikts, kamēr tu kaut ko neizdari. Tikai tad tu pierādi, kas tu esi. Pirms tam tu esi balta lapa. Un tas ir tajā darbā. Katram tiek uzlikts kāds uzdevums pierādīt, kas viņš par cilvēku ir."

Galvenā loma izrādē uzticēta jaunajam aktierim Raimondam Celmam, kas Nacionālā teātra kolektīvam pievienojies tikai šīs sezonas sākumā. Loma prasa milzīgu atdevi, aktierim uz skatuves jābūt teju visu izrādes laiku. "Jā, bez pauzēm. Ir daži brīži, kad es noeju nost no skatuves, bet tālāk par kulisēm es netieku, es tieku tikai paņemt kādu rekvizītu vai uzvilkt kādu citu drēbi, un uzreiz esmu atkal atpakaļ uz skatuves," stāsta Raimonds Celms.

Aktieris norāda, ka arī viņš ar lielu azartu izlasījis Māra Bērziņa romānu, un viņu pārsteidzis, ka par vēsturiskām tēmām iespējams rakstīt tik dzīvi: "Es ļoti ātri izlasīju grāmatu, man bija ļoti interesanti. Agrāk es zināju, protams, no mācībām skolā vēsturiskos faktus un kas ar Latviju notika tajā laikā. Bet tagad, kad man pašam ir iespēja it kā izdzīvot šos notikumus, es daudz labāk saprotu to, ka tas laiks ir bijis tikpat dzīvs, tikpat interesants, un tie cilvēki ir dzīvojuši tāpat, kā mēs dzīvojam šobrīd. Tikai formāts ir bišķi savādāks, viņi lasīja avīzes daudz vairāk, mēs šobrīd lasām visu informāciju internetā."

Kā vēstīts, izrādē lomas atveido arī Madara Botmane, Daiga Gaismiņa, Lāsma Kugrēna, Līga Zeļģe, Liene Sebre, Ainārs Ančevskis, Jānis Āmanis, Mārtiņš Brūveris, Raimonds Celms, Kaspars Dumburs, Arturs Krūzkops, Voldemārs Šoriņš, Jānis Vimba, Kristians Kareļins, Kristaps Ķeselis, Uldis Sniķeris, Tija Mētra Zeļģe.  

Valtera Sīļa veidotā iestudējuma "Svina garša" pirmizrāde Latvijas Nacionālajā teātrī skatāma 4.februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti