Rīta Panorāma

Rīgas Krievu teātrī iestudē izrādi "Kņaze Meri"

Rīta Panorāma

Ar jauno gadu valstī sāk darboties brīvs elektroenerģijas tirgus

Intervija ar aktieri Daini Grūbi

Dainis Grūbe: Līdz pēdējam brīdim neticēju, ka saņemšu «Spēlmaņu nakts» balvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Dailes teātra aktieris Dainis Grūbe, kurš, kā iepriekš vēstīts, 23.novembra vakarā saņēma „Spēlmaņu nakts” balvu kategorijā „Gada aktieris”, līdz pēdējam brīdim nav ticējis, ka balva tiks tieši viņam.

„Es neticēju, ka saņemšu. Biju domājis un cerējis, ka saņems cits kolēģis, tāpēc es arī negatavojos. Man visu laiku saka: „Sagatavo runu! Kaut kas būs jārunā.” Tā es līdz pēdējam brīdim neticēju,” intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" stāsta Grūbe.

Latiņa tiek vēl augstāk uzlikta un ir pat drusku bail tagad. Bail no katra jauna darba, jo atpakaļceļā vairs nav un uz leju krist arī negribas, ” uzsver gada aktieris.

Arī skatītāju balsojumā Dainis Grūbe tika atzīts par Gada aktieri un „Spēlmaņu nakts” ceremonijā saņēma skatītāju simpātiju balvu.

„Sajūta ir lieliski, kad tu tiec novērtēts. Man nekad līdz šim tā nav bijis,” atzīst aktieris, stāstot, ka no skatītājiem plūstošā labvēlīgā enerģija izrādē „M. Butterfly” viņam ļoti palīdz strādāt.

„Skatītāju balva ir vēl lielāks dzenulis aktīvāk un labāk strādāt,” uzsver Grūbe. Lielāko paldies par saviem sasniegumiem aktieris izsaka izrādes „M. Butterfly” režisorei Laurai Grozai-Ķiberei, Jurim Žagaram, Ingai Krasovskai un savai ģimenei.

Atbildot uz jautājumu, kuras lomas gribētu nospēlēt, Grūbe uzsver, ka viņam jau tāpat ir paveicies, ka, ienākot teātrī, viņam tikusi kņaza Miškina loma Dostojevska „Idiotā”.

„Tā ir sapņu loma daudziem aktieriem, jo tur ir ko spēlēt un tur vienmēr būs ko spēlēt. Lai arī cik tas materiāls ir biezs, tas ir krietni biezāks aktierim, jo tur var rakt un rakt,” saka Grūbe, taču viena no viņa sapņu lomām ir Dorians Grejs Oskara Vailda „Doriana Greja ģīmetnē”.

Grūbe uzskata, ka teātrī konkurencei ir ļoti liela nozīme.

Protams, es nevaru konkurēt ar Juri Žagaru mūsu teātrī un Jaunajā Rīgas teātrī ar Andri Keišu vien gadu ziņā,” atzīst Grūbe. „Es konkurēju ar sava gada aktieriem, ar devīto un astoto [Dailes teātra] studiju.”

Pēc Grūbes domām, ir nepieciešams, lai visu laiku kāds „pakausī elpotu”. Tas motivē censties būt labākam, jo neviens nav neaizvietojams.

Gada aktiera balvu Dainis Grūbe izpelnījās par Bena lomu izrādē „Izraidītie” un Song Lilingas lomu izrādē „M. Butterfly. Aktieris stāsta, ka loma izrādē „M. Butterfly” nākusi ļoti grūti psiholoģiski, stāsta Grūbe. Savukārt Bena loma bijusi smaga fiziski.

Fiziski smags darbs – piecas stundas skriešana, lekšana un aktīva lamāšanās – tas arī nogurdina,” saka Grūbe. Savukārt sievietes lomā izrādē „M.Butterfly” bijis grūti nepārvērst savu varoni komiskā tēlā.

Jautāts par "Spēlmaņu nakts" pasākumu, aktieris saka, ka tas viņam paticis, taču uzskata, ka vajadzētu būt īsākam.

Ja es būtu režisors, - bet es zinu, ka es nebūšu režisors- , es noteikti netaisītu šādus pasākumus trīs stundas garus tāpēc, ka visi ir piekusuši, grib ātrāk to lietu padarīt un iet paballēties, satikt kolēģus no citiem teātriem, aprunāties, kā ir Valmierā, kā ir Liepājā, kā ir tepat Jaunajā Rīgas teātrī vai Nacionālajā teātrī,” „Spēlmaņu nakts” pasākumu komentē aktieris. Viņaprāt, pasākumam nevajadzētu būt garākam par divām stundām.

„Man šķiet, ka pats galvenais, lai būtu viegli, ar humoru un ātri. Katram runātājam 45 sekundes,” turpina Grūbe, atzīstot, ka „Spēlmaņu nakts” ceremonija viņam patikusi. Bijušas vietas, kur varējis ļoti labi pasmieties, taču – arī ļoti lokāli joki, kurus skatītāji nesaprot .

Kā jau vēstīts, tradicionāli Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, 23.novembrī, tika godināti 2013./2014.gada teātra sezonas sasniegumi, izrādes un to veidotāji, kā arī pasniegtas balvas par mūža ieguldījumu teātra mākslā un skatītāju simpātiju balva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti