Artūrs Skrastiņš: Pormale ir pagriezusi Latvijas scenogrāfiju par 180 grādiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pamatojot Oļģerta Krodera balvas piešķiršanu scenogrāfei Monikai Pormalei, Krodera fonda valdes pārstāvis, aktieris Artūrs Skrastiņš intervijā Latvijas Radio norāda, ka Pormale bijusi visstiprākais pretendents no balvai izvirzītajiem tāpēc, ka "viņa ir reāli pagriezusi Latvijas teātra scenogrāfiju par 180 grādiem".

Kā iepriekš jau vēstījām, 26. janvārī Valmieras teātrī aizvadīta otrā Krodera pirmdiena, kas reizē ir arī režisora balvas pasniegšanas ceremonija. Pagājušā gada janvārī bija pirmā šīs balvas pasniegšanas reize un balvu ieguva aktrise Indra Briķe, šogad - scenogrāfe Monika Pormale.

„Man ir tā sajūta, kā tas ir, ka tagad laikam es esmu teātrim vajadzīga, ka cilvēki skatās, viņi redz, saredz manās veidotajās izrādēs kādu paliekošu vērtību,” intervijā Latvijas Radio pēc balvas saņemšanas saka Pormale.

Savukārt Artūrs Skrastiņš atgādina, ka balva tiek piešķirta izaicinošākajam un izcilākajam mākslinieciskajam devumam profesionālajā teātrī.

„Mūsu uzstādījums ir izcilība un izaicinājums,” stāsta Artūrs Skrastiņš. „Tam ir jābūt kaut kam vairāk. Un  Monika [Pormale] šinī ziņā izrādījās visstiprākais pretendents tāpēc, ka viņa ir reāli pagriezusi Latvijas teātra scenogrāfiju par 180 grādiem. Viņa jaunu bildi uzlika uz skatuves, strādājot ar Alvi Hermani gan šeit, gan Maskavā.”

Tāpat kā pagājušajā gadā, balvu veidojis mākslinieks Aivars Vilipsōns un šī statuete reizē ir arī Oļģerta Krodera pieminekļa mets. Pieminekļa izveide tad arī šobrīd ir viena no Krodera fonda aktualitātēm. Šonedēļ atklāts arī ziedojumu tālrunis.

„Aptuveni vieta ir izvēlēta - tā ir netālu no pilsētas domes un netālu no teātra. Tas piemineklis vēstīs ne tikai par Kroderu, bet arī, protams, par teātri,” par iecerēm pieminekļa izveidē stāsta Valmieras teātra direktore Evita Sniedze.

Šobrīd gan vēl grūti prognozēt, vai pieminekli izdosies atklāt jau nākošā gada Krodera pirmdienā, jo viss ir atkarīgs no finansējuma. Bet viens gan zināms – Krodera balva būs arī nākošgad.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti