Ar Mureja Šizgala lugas «LUV» iestudējumu Liepājas teātrī debitēs Dmitrijs Petrenko

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirmo reizi Liepājas teātrī strādā režisors Dmitrijs Petrenko, lai skatītājiem piedāvātu amerikāņu dramaturga Mureja Šizgala lugas „LUV” iestudējumu. Luga „LUV” ir pamelna, nedaudz absurda komēdija, kurai režisors pats devis žanrisko apzīmējumu – smieklīgs stāsts par izmisumu. Iestudējums pirmizrādi piedzīvos 22. aprīlī.

Luga „LUV” (angļu valodā vārdu spēle no vārda 'love' – mīlestība) sarakstīta 1964.gadā, ar to M. Šizgals debitēja Brodvejā un tika nominēts Tonija balvai kategorijās „Labākais lugas autors” un „Labākā luga”. 2016.gada novembrī nosvinējis savu 90.dzimšanas dienu, autors devis atļauju lugas iestudējumam Liepājā.

Luga ir stāsts par trim cilvēkiem, kuru ceļi krustojas visai savdabīgā brīdī, kad viens no viņiem cenšas izdarīt pašnāvību, nolecot no tilta. Izrādes gaitā visi trīs veidos savdabīgu un nožēlojamu mīlas trijstūri un (par spīti savām nelaimēm) kļūs arvien smieklīgāki un smieklīgāki. Ja neesi laimīgs pats, vai maz vari būt laimīgs ar kādu citu?

„Man liekas, ka šie trīs cilvēki un viņu attiecības ir ļoti precīza metafora laikam, kurā mēs dzīvojam. Mēs baidāmies pieņemt sevi, bet ļoti vēlamies, lai mūs pieņem citi,” par lugas varoņiem stāsta D. Petrenko: „Viņi visi meklē glābēju  otrā cilvēkā, nevis cenšas izglābties paši, tāpēc arī kļūst tik smieklīgi.”

Izrādē piedalīsies aktieri Inese Kučinska, Leons Leščinskis un Ēriks Vilsons, par kuriem režisors saka: „Tā ir laime un bauda strādāt ar gudriem aktieriem, man ir ārkārtīgi svarīgi, ka mēs varam sarunāties. Materiālam ir sarežģīta struktūra, humors, veids, kādā tēli eksistē lugā, ir ļoti svarīgi uzķert pareizo noskaņojumu, tāpēc mēs to ilgi un pamatīgi analizējām. Man ir paveicies, ka aktieri lasa manas domas, saprot manas sajūtas par materiālu, starp mums izveidojusies ļoti cieša sazobe.”

Izrādei tapt palīdz arī scenogrāfe un kostīmu māksliniece Sintija Jēkabsone, horeogrāfs Modris Opelts un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis, savukārt oriģinālmūziku radījis viens no spilgtākajiem mūsdienu latviešu komponistiem Arturs Maskats.

Liepājas teātris atgādina, ka šī izrāde nav iekļauta 110.sezonas abonementā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti