Valkā par godu Cimzes jubilejai izdod kompaktdisku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valkas novada dome Jāņa Cimzes godināšanas un viņa darbības popularizēšanas nolūkā izdevusi kompaktdisku „Jānim Cimzem - 200”. Diskā retrospektīvā veidā ar kora mūziku ir parādīta Jāņa Cimzes daiļrade.

Diskā iekļautās tautasdziesmu apdares var iedalīt nosacīti trīs grupās. Starp dziesmām ir gan Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos skanējušas Cimzes tautasdziesmu apdares, gan plašu atzinību neieguvušas latviešu tautasdziesmu apdares.

Kā sava veida pateicība par ieguldīto darbu latviešu tautasdziesmas un kormūzikas attīstībā, kā arī skaista dāvana 200. jubilejā  skaņu ieraksta beigās ir trīs mūsdienu komponistu - R.Paula, M.Brauna, S.Mences skaņdarbi Jāņa Petera īpaši šim notikumam radītā dzejas ciklā „Stiprā pils - Dziesmu rota”, kas pirmatskaņojumā skanēja latviešu un igauņu dziesmu dienā "Cimzes kods”  31.maijā Valkas brīvdabas estrādē.

CD papildināts ar Valkas novadpētniecības muzeja speciālistes Ligitas Drubiņas informāciju latviešu un angļu valodā par UNESCO svinamo dienu kalendārā iekļautā Jāņa Cimzes darbību.

Dziesmas kompaktdiskā izpilda, kā arī pirmatskaņojumus dziedāja XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV Deju svētku Lielās balvas ieguvējs, Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris "Sōla" diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā.

Kā zināms, Jānis Cimze dzimis 1814. gada 21.jūnijā Raunā. No 1839.gada līdz savai nāvei 1881.gadā Cimze bija pirmais Vidzemes draudzes skolotāju semināra direktors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti