Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Daigu Upenieci

Rīta Panorāma

Intervija ar aktieriem Zani Dombrovsku un Vili Daudziņu

Top "Dzintara ceļa" dziesmas

Top «Dzintara ceļš» ar latviešu komponistu mūziku un Eiropas dzejnieku dzeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Poļu, ungāru, čehu, ukraiņu, krievu, grieķu  - pavisam 12 Eiropas tautu valodās Valsts akadēmiskais koris "Latvija" latviešu komponistu dziesmās un Eiropas laikmetīgo dzejnieku dzejā apdziedās dzintaru.

Šobrīd Valsts akadēmiskais kora "Latvija" diriģenta Māra Sirmā unikālā projekta iecere īstenojas vispirms skaņu ierakstos, bet rudenī jaunajā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks vērienīgs koncerts "Dzintara ceļš".

Vīri tagad saka, ka viņi aiziet gulēt un pieceļas ar domu - es taču māku 12 valodas! Tā tiešām ir arī ļoti nopietna pieredze, ko mēs iegūstam," saka diriģents Māris Sirmais. Tieši viņam pieder unikālā ideja dziesmās un dzejā izstaigāt dzintara ceļu.

Ievērojami dzejnieki no 12 dažādām Eiropas valstīm, kurām kādreiz vēsturiski cauri vijies dzintara ceļš, sarakstījuši dzejoļus par dzintara tēmu, bet latviešu komponisti radījuši mūziku.

Dzeja šobrīd laikam vairāk nav tik šķietami muzikāla, kā komponistam gribētos komponēt mūziku. Bet, ja paskatāmies uz mūziku, tad arī tā šajā laikā bieži vien ir diezgan spuraina," norāda Sirmais.

Komponists Georgs Pelēcis izvēlējies krievu dzejnieka Andreja Seņkova sirreālo dzeju par dzintaru. "Gribējās sekot sirreālismam, veidot tādu trauslu un pārsteidzošu, akvareļa krāsās izturētu muzikālu pasauli," teic Georgs Pelēcis.

Eiropas laikmetīgo dzejnieku dzeju kora mūzikā pārvērtuši latviešu komponisti no dažādām paaudzēm.

"Mans dzejnieks ir Tadeušs Dombrovskis - poļu dzejnieks, dzeja "Bēgums". No sākuma ar dzeju gāja grūti. Lasīju un mēģināju saprast, rādīju radiem, draugiem, mātei, skolotājiem. Interesanti, ka katram bija absolūti cits skaidrojums. Būtībā tur ir par visu un par neko, es teiktu, par dzīvi," stāsta Latvijas Mūzikas akadēmijas kompozīcijas nodaļas students Jēkabs Jančevskis.

Dzeja esot ļoti dažāda, bet diriģents Māris Sirmais nezaudē humora izjūtu: "Viņu skatījums uz dzintaru ir tik neiedomājami dažāds - sākot no apjūsmotiem dzintariem un beidzot pat ar to, ka visā dzejolī ir pieminēts tikai tas, ka viena nelaimīga pāra šķiršanās un atmiņas par brīnišķīgo kopdzīvi ir saistīta tikai ar dzintara smēķa iemuti. Tas ir vienīgais, kas saistās ar dzintaru."

Šobrīd Valsts akadēmiskais koris "Latvija" strādā pie 12 dziesmu ierakstiem topošajam albumam "Dzintara ceļš". Savukārt koncerts notiks jaunajā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 16.septembrī. Koncertā piedalīsies arī komponisti un dzejnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti